Om sexismen i boxning

Mr Ringside och rondflickor.
Super-Brian-rondpojke

Är detta något att vila ögonen på under rondpauserna? Super-Brian Nielsen har agerat rondpojke förr. Foto: Stefan Alfelt

Frida Wallberg vill precis som norska storstjärnan Cecilia Brækhus inte ha lättklädda ringflickor som visar rondnummer mellan ronderna. Frida hoppas i stället på snyggt klädda män i pauserna när hon går sin titelmatch mot Diana Prazak, Australien, i Stockholm 14 juni.

– Jag är trött på sexismen runt boxningen, säger Frida.

Det kan man ju verkligen förstå. Jag skrev redan 2004 så här inför Fridas tredje match som professionell boxare: http://mobil.aftonbladet.se/sportbladet/boxning/article202902.ab?showMoreImages=false.

Mycket lite har förändrats sedan dess, eller snarare absolut ingenting.

Boxningen är fortfarande väldigt mycket männens värld. Dagens publik ser ut som gårdagens med de skillnader den har beroende på om man befinner sig i Danmark, Tyskland, England eller exempelvis USA. Vilket ofta är en skillnad mätbar i promille.

Det är också väldigt stora skillnader i olika nationaliteters synsätt på detta med kvinnlig fägring för den till största delen manliga publiken. För inte så länge sedan kontaktades jag av ett boxningsstall som erbjöd Aftonbladet att få välja ut egna rondflickor till en gala.

Något som såväl tyska som danska tidningar gärna gör för att göra artiklar med många bilder men som naturligtvis vore en omöjlighet för en seriös svensk tidning.

Ganska långt tillbaka i tiden såg jag faktiskt rondpojkar under en dammatch på en gala i Köpenhamn.

Det var de danska stjärnorna Jesper D Jensen och Super-Brian Nielsen som spontant tog hand om jobbet. Båda drog ner stort jubel för sitt initativ. Trots att Brian i euforin slet av sig t-shirten och exponerade sin inte så värst välbyggda överkropp.

12 kommentarer till “Om sexismen i boxning”

 1. Nilla
  27 april 2013 kl 11:29 #

  På en mindre kickboxningsgsla i västerås 2005 minns jag att det var unga rondkillar på våra tjejmatcher, iklädda kostym. Det har säkert förekommit oftare (?) men inget man ser i större sammanhang tyvärr. Håller tummarna för en varaktig förändring åt det hållet.

  • Stefan Alfelt
   27 april 2013 kl 11:52 #

   Håller med dig, Nilla. Så länge som man inte får för sig att det ska vara Chippendale-hunkar man skickar in i rondpauserna. Den risken finns nog också, tyvärr.

 2. Kent Hansson
  29 april 2013 kl 19:28 #

  Du ser glad ut på bilden, Stefan

 3. L Loy
  30 april 2013 kl 14:47 #

  Stefan,
  Har du intervjuat rondflickor på BOXNINGS eller MMA galor någon gång? Du tror inte att det är självständiga tuffa tjejer som vet vad dom gör, eller? Rondflickor är ständigt närvarande hos den yngre generationens kvinnliga och manliga fans i MMA-UFC. Du skriver att det är stora skillnader på olika nationaliteters synsätt på kvinnlig fägring, beskriv gärna skillnaderna. Mr Ringside består av 2 män, blir det namnbyte eller tillägg när ni får en kvinnlig medarbetare?

  • Stefan Alfelt
   30 april 2013 kl 14:57 #

   Jag tror absolut inte att det handlar om viljelösa offer. Tjejerna ser så klart detta som ett ströjobb, många av dem har säkert modellkarriärer också. I Sverige finns det en debatt om själva företeelsen, vad denna gamla och ärligt talat förlegade tradition egentligen bidrar med. Den debatten existerar inte alls i länder som Danmark, Tyskland, USA.

 4. L Loy
  30 april 2013 kl 15:49 #

  Stefan,
  Du för ju debatten alldeles själv om företeelsen. För vem är denna gamla tradition förlegad? Talar du för dig själv som journalist? Talar du för rondtjejerna i Sverige eller för publiken?

  • Stefan Alfelt
   30 april 2013 kl 16:24 #

   Självklart är det min egen åsikt men att det blivit debatt just nu beror på att proffsboxaren Frida Wallberg tycker likadant.

 5. L Loy
  30 april 2013 kl 16:47 #

  Blanda inte in Frida i den här debatten. Det är just DINA åsikter jag kommenterar och ställer frågor på. Du drog igång debatten och då svar du med dina egna åsikter.

  • Stefan Alfelt
   30 april 2013 kl 16:58 #

   Om du läser min text ser du att det är Fridas begäran att få manliga rondpojkar som initierat den. Men visst, sen är det mina åsikter, men jag förstår inte varför du verkar bli arg? Jag upprörs inte personligen av rondflickor men tycker heller inte att de tillför galorna något bra. Och jag inser att de inte är positiva för boxning/MMA eftersom objektifieringen ger kritiker en enkel möjlighet att stämpla sporterna som sexistiska.

 6. L Loy
  30 april 2013 kl 18:52 #

  Att rondflickor tillför galorna något positivt är ju promotor och rondtjejer eniga om. Du går väl in gratis, Stefan? Jag syftar på ekonomi. Personligen så gillar jag inte att du trycker ner tjejerna som tycker om vad dom håller på med. Du får gärna svara på mina tidigare frågor.
  Tack för mig, Stefan.

 7. Svante
  2 maj 2013 kl 10:20 #

  Minns när jag som grabb såg Bosse Högberg proffsboxas i Baltiska Hallen mot en korpulent och skräckslagen belgare. Vid ringside satt Anita Lindblom i vit mink, hon visade tydliga tecken på rädsla för att det skulle stänka på henne när maken spottade blod i en spann. Nästan väl häftigt för denne pöjk. Rondflickorna har jag helt glömt.

 8. L Loy
  5 maj 2013 kl 21:28 #

  Svante,
  Man kan inte komma ihåg allt. Rondflickorna fanns nog inte med överhuvudtaget. Roligt inlägg från förr i tiden, det uppskattas.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.