Här har vi en kille som samlar på guld

24 raka SM-guld.

Det kan 44-årige Thomas ”Totto” Heiderup från Karlskrona stoltsera med efter lördagens SM-final.

Det är naturligtvis ett bedövande facit.

Det 24:e raka guldet gör honom till svensk mästare i SM-guld. Tidigare har det funnits ett antal lagidrottare som nått 23 SM-guld men nu är Totto störst.

När jag för en stund sen talade med ”Totto” frågade jag honom hur man kan hålla behålla vinnarglöden år efter år.

”Totto” konstaterade:

– Jag tränar med folk som ger mig en match vid varje träningspass. Då måste jag ge precis allt.

Thomas ”Totto” Heiderup har 21 SM-guld i light. Tre i full kontakt.

Första SM-guldet kom 1993.

Jag frågar ”Totto” hur länge han tänker hålla på och får svaret:

– Så länge jag är frisk och hel.

Så ”Tottos” konkurrenter kan inte andas ut ännu.

Här har vi nämligen ett veteranlejon som älskar smaken av guld.

”Totto” tävlar i 63-kilosklassen. Han har genom åren blivit svensk mästare i fyra klasser. Han har även två EM-guld i prisskåpet.

Jag lyfter på vårluvan för en av de verkligt stora inom svensk kickboxning.

 

 

 

 

5 kommentarer till “Här har vi en kille som samlar på guld”

 1. Therese Heiderup
  14 maj 2013 kl 11:53 #

  Härligt med din uppskattning och efterforskning i ämnet Kent! Totto förtjänar verkligen att uppmärksammas för sin unika talang inom sin sport!

  Totto är ödmjuk som person likväl i sin sport.
  Han är nämligen även fyrfaldig världsmästare – med ett VM-guld i Full contact och tre VM-guld i Light contact. Genom detta blev han troligen den förste i Sverige som tagit 4 VM-guld i kickboxning.
  Sedan finns det ytterligare minst två VM-brons som glimmar bland Tottos internationella vinstskatter.

  Även på den tiden var WAKO och WKA de två största arrangörerna av EM och VM. Kanske har du Kent möjlighet att lyfta fram ordningsföljden och antal medaljer erhållna av Sveriges alla talanger som tagit medalj i EM/VM i kickboxning?

 2. Therese Heiderup
  14 maj 2013 kl 13:12 #

  Kanske vill du tillägna Totto ytterligare en rubrik ihop med de tränande i hans klubb?

  Som aptitretare vill jag nämna min beundran för Tottos förmåga att lyfta fram talanger omkring sig bland tränande och tävlande. Talanger som entusiastiskt kämpat, hedervärt både vunnit och förlorat genom otaliga tävlingar genom åren. Av dessa har minst 10 personer från klubben tagit VM-guld.
  Jag tror att det är många som vill ge sin eloge till Totto som tränare.

  Av dessa fantastiska idrottare vill jag nämna att två unga kvinnor faktiskt efter bara några månaders träning – plockade hem brons i deras första VM-tävling, för att året därpå ta VM-guldet. En annan tog VM-silver efter kort tids träning hos Totto. Vid tidpunkten var detta unikt, det tar normalt år av träning att nå medaljplats i EM och VM hos de största tävlingsarrangörerna, WAKO resp WKA.

  En av dessa kvinnor matchar numera Totto genom minst fyra VM-guld i kickboxning, och jag tror hon var så ung som 18 år vid det första VM-guldet!

  Dessa exempel vittnar om de tränandes fantastiska möjlighet att lyfta fram varandra i klubben. För det finns ju fler talanger och framgångshistorier bland utövarna. För min egen del tror jag Totto är den elementära kärnan, hans glädje och syn på utövandet av sporten är fundamentet där klubbmedlemmarna entusiasmerar var individs förmåga att ta form.

  Måhända vill du Kent med din möjlighet till efterforskning och reflektion lyfta fram dessa individers namn till rampljuset med?

  Detta är bara ett axplock minnen av talangfulla kickboxare kring Totto i hans klubb. Ett axplock av Sveriges alla kickboxningstalanger.
  Jag vill därför ge en eloge till alla hedervärda entusiastiska tränande, medtävlande och coacher från klubbar runt om i Sverige och övriga Norden, för ni alla hjälper till att forma och föra fram var växande talang i Sverige.
  Tack kickboxningssverige för den glädje, värme och ödmjukhet som finns inom sporten!

 3. Kent Hansson
  14 maj 2013 kl 18:41 #

  Fantastiska fina rader här ovan. toto förtjänar verkligen allt detta beröm och många andra också för den delen inom den stora kickboxningsfamiljen.

  • Therese Heiderup
   21 maj 2013 kl 01:40 #

   Stort tack Kent! Ja, det finns så många fantastiska utövare inom sporten!

   Tusen tack även för härligt rörande läsning i artiklarna där både du och Jonathan publicerat så mångas beröm och värmande tankar om Totto!

   Totto är djupt hedrad och jag är så glad att han har fått möjligheten att nås av all denna underbara respons genom era artiklar!

 4. Kent Hansson
  15 maj 2013 kl 09:00 #

  och Therese: vi kommer följa Tottos vidare äventyr. För han har många härliga år framför sig i ringen.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.