Sami Aziz avslutar sin fantastiska karriär i Göteborg

En grym fajter – i en grym gala.
Sveriges kanske genom tiderna främsta pound for pound fighter gör comeback. Sami Aziz har bestämt sig för att gå sin sista match på hemmaplan i Superior Challenge – Göteborg (23 november).

 

Aziz är en av Sveriges mest aktiva kampsportare. Han började med brottning som sjuåring och under de tidiga åren i hans idrottskarriär hann han med att erövra massor av medaljer och titlar inom sporten och framgångarna ledde till två OS dels i Barcelona 1992 och i Atlanta 1996. Efter OS i Atlanta bestämde han sig för att testa på boxning istället med målet att delta i OS Sydney år 2000 som boxare. Han kom inte med i OS truppen men efter massor av titlar, landslagsmatcher, och efter att ha varit rankad 1:a i Sverige blev han förste svensk som både varit landslagsbrottare och landslagsboxare. 2001 gjorde han comeback inom brottning och tog sig igenom SM som bästa brottare, och därefter EM, och kvalade slutligen till VM. Men efter kontroversiella VM uttagningar bestämde han sig för att sluta med brottningen för gott.
Sami ville dock inte sluta tävla. Han hade sedan början på -90 talet sneglat på MMA och hade lovat sig själv att en dag tävla inom sporten. Därför var detta ett gyllene tillfälle att sadla om till världens mest växande sport och han började därför utveckla sina kunskaper inom Thaiboxning och BJJ i strävan efter att bli en komplett MMA fighter. Hans idrottsbakgrund inom brottning och boxning gjorde honom till en av världens mest erfarna MMA atleter.
Idag har han hunnit med 11 MMA matcher i världens största organisationer och tävlat mot topp eliten inom sporten. Han deltog redan i Superior Challenge 1 under 2008 där han avslutade fransmannen Frederic Fernandez på 37 sekunder och blev därefter utmanad av dennes bror, Emmanuel som var rankad 1:a i Europa. Den matchen blev en av Superior Challenges mest spännande matcher genom tiderna. Sedan har Sami även tävlat i Superior Challenge 3 mot Japanen Tomohiko Hori, gick om fjäderviktstiteln mot Amerikanen Jameel Massouh på Superior Challenge 5. Även Alexander Gustafsson gick sin sista match på den galan innan han signerade med sin nuvarande organisation. Samis senaste match var på Superior Challenge 6 mot topprankade Joachim ”Hellboy” Hansen där han lyckades nöta ner norrmannen påtagligt. Joachim bröt sin hand i första slagväxlingen, Sami skadade hans revben och därefter hans knä. Det är oklart hur matchen hade slutat om den hade gått vidare till tredje ronden.
Nu har Sami bestämt sig för att han vill gå en sista match på hemmaplan i Superior Challenge Göteborg den 23:e november. Om det blir hans sista match återstår att se. Det är första gången en MMA gala kommer till Scandinavium och Sami vill gå sin sista match där allting en gång började för honom.
Sami Aziz, fighter Superior Challenge Göteborg:
–         Efter min senaste match mot Joachim Hansen så känner jag att jag har mer att ge och när jag hörde att Superior Challenge ska ha sin nästa gala i Göteborg så kändes det helrätt. Jag har alltid velat tävla i Göteborg och det här känns som en fantastisk möjlighet att få tävla inför min hemmapublik och familj. Dessutom vill jag avsluta karriären där jag börja den. I min hemstad Göteborg. Därför bryr jag mig inte om vem jag möter utan jag känner att jag vill gå in och ge allt jag har och bjuda publiken på en fantastisk match.
Babak Aghavali, VD Superior Group International:
–        Som en Sami Aziz fan så är ingen gladare än jag över nyheten. Sami är enligt mig Sveriges ”pound for pound” främsta fighter genom tiderna. Det är väldigt få MMA fighters i världen som har hans idrottsliga bakgrund och erfarenhet och jag brukar alltid jämföra honom med en Rolls-Royce. Dessutom är han fightingvärldens egna hälsoguru. Jag vet nog ingen atlet som är så dedikerad sin idrott och så målfokuserad som Sami. Han har alltid velat tävla mot sportens absoluta elit och alltid presterat 100 % på match. Det är en sann glädje att se Sami i buren igen
 
Superior Challenge:
Superior Challenge är en av världens största MMA galor vars mål är att producera högkvalitativ adrenalinfull sportunderhållning för MMA intressenter. Organisationen har mångårig erfarenhet kring MMA och bred kunskap om branschen, och är internationellt igenkänd som en av världens främsta MMA galor. Superior Challenge är bland fem MMA galor i världen som har topp 20 internationellt rankade fighters tävlandes i organisationen. Den första galan under 2008 slog publikrekord för alla MMA evenemang i Norden och sedan dess har sammanlagt 8 evenemang producerats och rekordet slagits tre gånger, varav det senaste i en fullsatt Malmö Arena. Galan i Malmö beräknas ha haft ett PR värde motsvarande 17 miljoner SEK brutto bara i Sverige. Live sändningen av samma gala slog även tittarrekord för alla Nordiska kampsportsgalor. Förutom rikstäckande TV sändning på hemmaplan estimeras det att den senaste galan nådde ut till ca 100 miljoner TV tittare runt om i världen, via sändningar i hela Nord och Central Amerika, hela Asien och delar av Australien. Superior Challenge ingår i Superior Group International tillsammans med Superior Wear, Superior Gear, Superior Productions, och Superior Management. Därmed är organisationen en av världens största MMA koncerner med verksamhetsstart redan 2005, och sedan dess har företaget investerat otroliga resurser i svensk MMA vilket resulterat i hur den svenska MMA marknaden ser ut idag. Organisationen är även den största Nordiska exportören av MMA atleter och lägger därmed stor vikt vid att bygga svenska hjältar.
* Källa: TV4 Gruppen
Några atleter som tävlat i organisation:
Joachim ”Hellboy” Hansen, Thales Leites, Jeremy Horn, Marcus Davis, Rich Clementi,
Junie Browning, Daniel Acacio, Alexander Gustafsson, Chris Spång, Reza ”Mad Dog” Madadi, Tor Troéng, Papy Abedi, Ilir Latifi, Hamid ”Akira” Corassani, Magnus ”Jycken” Cedenblad, Sami Aziz, David Bielkheden, Carlo Prater, James McSweeney etc.
 

En kommentar till “Sami Aziz avslutar sin fantastiska karriär i Göteborg”

  1. calle Falkenberg
    27 maj 2013 kl 23:04 #

    Har för mig?
    Att Hans Jörgen Jacobsen Sparta /Kbh blev Dansk mästare i Boxning,Brottning och tynglyftning!
    Sedermera proboxare i stall Palle!

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.