Om en tjurskalle till idrottsman som gick sin egen väg

Många av boxarlegenderna har haft en barndom kantad av fattigdom. En del killar har formligen slagit sig fram ur slummen. I boxning,  ja det gäller all kampsport, är viljan det absolut viktigaste. För den person som har vuxit upp i fattigdom finns det oftast en vilja som kan försätta berg.

I går såg jag Jens Linds utmärkta program om Sixten Jernberg, svensk skidsports stora stjärna på 50 och 60-talet. Sixten hade en minst sagt tuff barndom., uppvuxen som han vara i en familj på 11 personer.

Sixten föddes 1929. Det var i min föräldrargeneration. Det var under en tid i Sverige då mat på bordet och kläder på kroppen långt ifrån var en självklarhet.

Men Sixten härdades av den karga barndomen. I hans tunna kropp brann längtan efter att ständigt få vara bäst.

Sixten Jernberg var en av mina sportidoler när jag växte upp. Jag fascinerades av hans framgångar och i Jens Linds fantastiska program fick jag en inblick i hur den gamle skidkungen resonerade.

Jernberg var en tjurskalle. I skidspåret och även privat. Han gick sin egen väg. Det skulle aldrig falla Jernberg in att krusa överhögheten.

Utan denna tjurighet hade han aldrig vunnit så många medaljer.

Jag har träffat på denna tjuriga stil hos en del idrottsmän i världstoppen. Framför allt hos boxare.

Zlatan har i sin bok berättat om sin uppväxt i Malmö. En uppväxt som formade honom som människa och fotbollspelare.

Zlatan är en stenkross på planen. Även privat kan han vara vresig.

Jernberg i skidspåret hade alltid seger i blicken. Privat hade han också bestämda åsikter.  Jernberg krusade inte förbundspampar, politiker  och journalister.

Jag har sett många dokumentärfilmer. Filmen om Sixten Jernberg hamnar definitivt på min favoritlista.

Filmen är gjord med värme och äkthet.

Jens Lind har med sin lugna, trygga och professionella stil förmågan att locka fram oväntade sidor av  den person han intervjuar.  För den idrottsman/kvinna som vill nå stora internationella framgångar kan filmen om Sixten Jernberg vara en bra inspirationskälla.

Sixten Jernberg skulle kunna vittna om att det inte finns några genvägar till framgång, bara stenhårt jobb. Det faktum att man växer upp under magra förhållanden behöver inte vara ett hinder för att nå stora framgångar inom idrotten.

 

 

 

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.