Världens äldste mästare in i ringen igen

Bernard Hopkins, 48, är världens äldste världsmästare genom tiderna.

Och än är han inte nöjd.

Natten den 19 oktober sätter Hopkins (53-6-2, 32 KO) sin VM-titel i lätt tungvikt för IBF på spel mot Sauerlandboxaren Karo Murat (25-1-1, 15 KO) i Atlantic City. De skulle ha mötts i juli men då hade Murat problem med att få visum till USA.

Varför man fortsätter att boxas, som bevisligen inte är ofarligt, när man närmar sig 50-årsstrecket kan man undra. Men Hopkins känner sig i bra form och är än så länge ganska omärkt efter sin långa och framgångsrika karriär.

– När man når en viss ålder i vårt samhälle förväntas man att börja lyssna på gammal musik och inte äta starkt kryddad mat efter nio på kvällen. Mentalt förväntas man att känna sig gammal trots att man gör saker som inte passar in på åldern som står i ens födelseattest, säger Hopkins.

När hans mamma Shirley var döende 2003 lovade Bernard henne att han inte skulle fortsätta med boxningen efter att han fyllt 40. En så kallad vit lögn för att lugna mamman under hennes sista tid på jorden.

Bernard Hopkins liv gick snett tidigt. Som tonårig gängmedlem i Philadelphia dömdes han 17 år ung till 18 års fängelse för väpnat rån med mera. Han avtjänade 56 månader i Graterford State Penitentiary innan han blev villkorligt frigiven 1988 med nio års övervakning.

– Under de åren drog jag inte ens på mig en parkeringsbot, har Hopkins berättat.

I fängelset hade han börjat träna boxning och när han kom ut blev han snabbt proffs. Debuten var inget vidare. Hopkins förlorade sin första match mot Clinton Mitchell.

Viljan att bli något var ändå fortsatt stark hos Hopkins och snart gick han fram som en ångvält i ringen. Han blev världsmästare i mellanvikt 1995, en titel han försvarade 20 gånger under ett årtionde vilket fortfarande är rekordmånga titelförsvar.

– Jag är inte i ett förnekelsestadium. Jag känner mig bara inte som 48 år gammal. Så om jag gör saker som inte stämmer in med min ålder, var då vänliga nog att respektera det, säger Bernard Hopkins.

Bra sagt, tycker jag.

 

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.