Mejl från arg hjärnkirurg

Det kom ett mejl till oss från en arg hjärnkirurg:

Här kommer några rader från ”Hjärnkirurgen som pladdrar”
Till att börja med:
Hur i helvete kan man som professionell journalist reducera ett seriöst inlägg från en som vet lite mer om hjärnan än du, till bara ”pladder”?
Sedan skriver du om grammofonskivor gällande upprepningar. Men hallå, who is talking? Det IDELIGEN återkommande argumentet från boxningsivrare är att det förekommer svåra skador i flera andra sporter. Visst, men är fullständigt irrelevant vad gäller boxningens ide´. Som enda sport går den fortfarande ut på att tillfoga motståndaren sådan skada att denne helst faller omkull. Om nu inte hjärnan skadas, som du tycks inbilla dig, finnns det inget skäl till att  motståndaren inte står kvar efter smällarna mot huvudet. Hur korkad kan man vara som sportjournalist?
Beträffande Frida, insinuerar du att jag inte kan känna till hennes diagnos. Den ställde jag redan när jag såg de första bilderna på TV. Och sen råkar jag känna operatören på KS, och fått diagnosen bekräftad.
I engelsk litteratur förekommer begreppet ”Talk änd die”. Vid en kraftig smäll mot skallen får man en primär dysfunktion i hjärnstammen och svimmar av. De flesta hämtar sig efter en stund och det hela stannar vid en hjärnskakning. I andra fall; såsom hos Frida, tillkommer en intrakraniell blödning. Om denna är arteriell blir förloppet snabbt. Inom några minuter kommer de neurologiska symptomen och vederbörande blir hastigt  medvetslös. Utan omedelbar  operation är prognosen usel.
I övrigt beträffande Frida. Är det så välbetänkt att boxas på denna nivå när man  har en liten dotter? Kanske har omdömet redan före matchen tagit skada.
Jag har bortåt 3500 operationer bakom mig. Har räddat åtskilliga liv och i ännu större grad besparat människor livslång invaliditet och/eller smärtor. En hel del har rört rygg- och ryggmärgsskador. För de  patienter som är i 20-30 årsåldern sparar samhället p.g.a. utebliven invaliditet för varje individ ca  50 milj. kronor i kostnader för s.k. long term care. (detta har visats i en ganska färsk studie från KS)
När jag disputerade 1981 handlade avhandlingen om intrakraniella blödningar.
Jag har svårt att se vad bevakning av x antal legala slagsmål tillför samhället.
Slutligen rekommenderar jag att du googlar på  begeppet ”Punch drunk syndrome”
Hälsningar från en ” pladdrare”.

 

Detta är anledningen till ilskan: http://www.mrringside.se/2014/03/12/annu-hjarnkirurg-pladdrar/

En kommentar till “Mejl från arg hjärnkirurg”

  1. southpaw
    29 mars 2014 kl 20:38 #

    Att han orkar bry sig! De e ett fåtal som håller på med kampsport, alkohol kostar samhället mer, låt dom som vill slåss, slåss! under kontrollerade former i ringen!

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.