Boxningen är fortfarande en populär sport

Jag läste en ung krönikör som påstod att boxningen ”aldrig har varit någon bred publiksport”.

Hm, ibland är det bra att ha några på på nacken. Så att man då kan komma närmare sanningen. 

När jag växte upp hade vi i stort sett boxning på skolschemat. Det var boxning på skolgården och på fritiden. Naturligtvis var vi inspirerade av Ingemar Johanssons VM-bragd. ”Hela Sverige” var uppe den natten då Ingo blev världsmästare genom att knocka Floyd Patterson. När 1900-talets främsta idrottsmän skulle koras kom Ingo på tredje plats, efter Björn Borg och Ingemar Stenmark.

Boxningen var en otroligt populär sport i Sverige på 40,50 och 60-talet. En bred publiksport. Över 50.000 åskådare såg Ingemars Johanssons VM-kvalmatch mot Eddie Machen 1958.

Under dessa år fanns inte MMA på den svenska idrottskartan. Thai, kick och andra budosporter förde en blygsam tillvaro på den tiden. I dag är det, vilket jag tycker är fantastiskt roligt, många grenar på kampsportsträdet.

De svenska amatörerna har haft det tufft under några år, däremot kan man skönja en ljusning på den professionella sidan (framgångar för Erik Skoglund och Klara Svensson i Sauerland-stallet). I slutet av den här månaden räknar promotor Krajnc med fullt hus på Amiralen när han släpper loss sina proffsboxare.

I stora länder som USA, Storbritannien, Tyskland , Mexiko och Filippinerna är det proffsboxningen som är klart störst inom kraftsporterna. De största pengarna finns fortfarande inom proffsboxningen.

Boxningen lever i allra högsta grad, trots UFC-succén.

 

 

 

 

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.