Därför blir Skoglund världsmästare

Erik Skoglund måste upp till bevis i den otroligt tuffa bortafajten mot Callum Smith i Liverpool. Foto: Stefan Alfelt

När Erik Skoglund försvarade sin EU-titel genom att knocka italienaren Danilo D´Agata i Esbjerg ryckte säkert många på axlarna.

En Kalle Anka-titel, vadå då?

Tja. För det första är alla titlar – hur konstruerade de än är – i boxning värdefulla eftersom de är ett bevis på att man inte längre tillhör nybörjarna eller förlorargänget. För det andra har jag aldrig förstått den negativa användningen av Kalle Anka som väl alltid har varit ett kvalitetsbegrepp i serietidningsvärlden.

Erik Skoglund har ännu inte hunnit att bli folkkär och det är lite underligt. Han har vunnit 20 raka matcher som professionell boxare. Han har vunnit dem övertygande, elva på KO, och han är bara 22 år.

Skoglund-vänsterjabb--151

Ett av Eriks absolut effektivaste vapen är hans precisa vänsterjabb som maler sönder motståndarnas kampvilja. Foto: Stefan Alfelt

Jag och Kent har följt svensk boxning nära under väldigt många år och vi är överens om att det var länge sedan som vi hade en talang av Erik Skoglunds mått. Det är inte fråga om ifall han kan bli världsmästare utan när han blir det. Förmodligen sker det redan i år.

Varför?

Jo, därför att Erik är en extrem talang vars mest framträdande drag trots alla knockoutsegrar inte är den rena slagstyrkan som präglar många boxares framgång. Erik är en tänkande boxare. Vilket eftersom han har den fysiska grundkapaciteten öppnar för så mycket större möjligheter.

Skoglund-träffad--150

Alla boxare får ta emot smällar ibland. Erik Skoglund har visat att han tål mycket. Han vann en match med käken avslagen på tre ställen, men den här D´Agatahögern resulterade bara i lite näsblod. Foto: Stefan Alfelt

Erik följer alltid sin matchplan så länge som den fungerar. Han förivrar sig aldrig även om han får ett övertag i matchen eftersom han vet att det krävs så lite för att en match ska vända över till motståndarens fördel. Han kan ta smällar och stå pall för dem men undviker smart att ge sig in i allt för chansartade slagväxlingar.

För att ytterligare förvilla sina motståndare kan han byta till att gå med högern före, vilket inte är ett lätt skifte mitt i en match.

Rondflicka-9

Dags för avgörande ronden i Esbjerg. Den nionde. Foto: Stefan Alfelt

Titelförsvaret mot D´Agata blev en typisk Skoglundmatch. Ganska jämn till en början när Erik kände sig för och kollade om hans matchplan höll.

När han väl blev klar över det ökade han tempot. Skickade iväg sin störande vänsterjabb och började att jaga sin kaxige utmanare över ringen. Slutet blev allt mer oundvikligt och när det väl kom var det också ett typiskt Skoglundslut.

En hård höger som ruskade om italienaren så att han i princip var försvarslös när den efterföljande vänstern skickade honom till golvet i en rejäl kullerbytta.

Skoglund-avgörande-höger--152

Högern som i praktiken avgjorde matchen. Efter den var D´Agata försvarslös. Foto: Stefan Alfelt

Skoglund-vänstern

Den efterföljande vänstern skickade italienaren i golvet … Foto: Stefan Alfelt

Skoglund-över

… och sen var det över. Foto: Stefan Alfelt

Man ska så klart inte hissa segern över D´Agata till något den inte är men det var ett effektivt jobb av Erik Skoglund och det imponerade enormt på Nisse och Kalle Sauerland som är helt inställda på att matcha Erik till de riktigt stora matcherna.

Direkt efter spekulerades det i en match mot legenden Bernard Hopkins och det är absolut ingen omöjlighet. Erik tar den gärna och visst finns det en viss kittling i en fajt mellan en 49-årig världsmästare och en 22-årig utmanare.

Först måste dock Hopkins klara av Beibut Shumenov på Påskafton i Washington. Intressant med den matchen är att Shumenov bara har gått 15 matcher, 14 vunna (9 KO) och en förlust. I jämförelse med honom är alltså Erik Skoglund mer kvalificerad som utmanare, sett till antalet proffsmatcher. Sett till vilka matcher de två gått ser det så klart annorlunda ut. Shumenov, som oftast varit sin egen promotor och boxats väldigt sparsamt genom åren, har redan gått sju titelmatcher. I sin 16:e match går han alltså sin åttonde titelfajt, vilket är ganska anmärkningsvärt. Risken finns alltså att Hopkins kan försvinna som möjlig blivande motståndare till Skoglund redan den här påskhelgen.

Skogund-Lundmark--166

Erik och förre ishockeyförbundskaptenen Curre Lundmark efter segern i Esbjerg. Curre jobbar för att få match för Erik i Sverige. Foto: Stefan Alfelt

Att Erik får en VM-match är förmodligen bortom allt tvivel och det finns de som jobbar för att han ska få gå den hemma i Nyköping – och det är ingen mindre än före detta förbundskaptenen för Tre Kronor, Curre Lundmark, som bland annat förde hockeylandslaget till OS-guld i Lillehammer.

– Tre matcher från nu hoppas vi kunna fylla arenan i Nyköping med Eriks match, säger Curre som onekligen har kontakterna som kan öppna för riktiga titelmatcher i Sverige.

2 kommentarer till “Därför blir Skoglund världsmästare”

 1. Bonobo
  18 april 2014 kl 19:19 #

  ”Det är inte fråga om ifall han kan bli världsmästare utan när han blir det.”

  Oj stora ord här, det är tufft på toppen och man kan väll avvakta lite tills han mött någon som åtminstone tillhör topp 50 (på någon oberoende ranking).

  När jag kollar på Eriks record är jag imponerad över några namn men framför allt hur han vunnit över dessa. Jag tror också Erik har potential men att bli världsmästare är svårt. Lite egendomligt att säga NÄR han blir det. Snackar vi WBA, WBC, WBO eller IBF här?

 2. Bonobo
  18 april 2014 kl 20:06 #

  Sen några till grejer.

  I kampsport blir man ju knappast folkkär innan man vunnit något riktigt stort. The Mauler fick knappt uppmärksamhet innan han började vinna över topp 10, lite mer uppmärksamhet fick han när han besegra en fd mästare och en levande legend. Det krävdes p4p-bästa Jones för att bli känd på riktigt.

  Armand Krajnc var ju i stort sett okänd fram tills han knep WBO-titeln och titel-chansen kom som en chock för många svenskar. Folk visste ju inte ens vem han var och nu skulle han gå om en vm-titel.

  Sen det här:
  ”I jämförelse med honom är alltså Erik Skoglund mer kvalificerad som utmanare, sett till antalet proffsmatcher.”

  Ja Erik har gått fler matcher men Beibut Shumenov är ju för guds skull världsmästare och topprankad (nr 4) av The Ring, då spelar antalet matcher ingen roll.

  Gillar Erik Skoglund jättemycket och tycker han har massor av potential, kanske framtida mästare. Älskar också i vanliga fall era texter och besöker sidan ofta, men sorry här tycker jag det blev lite väl vinklat pga de svenska glasögonen. I övrigt, grym läsning!!

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.