Varför slåss vi alltid på helger?

Minuterna tickar fram mot Armand Krajnc spännande boxningsgala på Amiralen men när jag pratar med Mr Ringsidekollegan Kent och undrar varför det alltid är galor på lördagar har han inget bra svar annat än tradition.

Skit i traditionerna, skrev Leif Panduro och det borde kanske även kampsporten göra.

Alla andra stora idrotter flyr helgerna och man gör det av en anledning. När det, som i dag, är fint väder vill folk åka till sina stugor, äta middag med sina vänner, eller bara softa med familjen.

Snudd på det sista man vill göra är dra på sig skorna och ge sig iväg på ett evenemang.

Fotbollen har insett det. Hockeyn har snart tvingats fatta det. Men kampsport över hela världen håller sig till traditionerna.

I kväll är det, förutom Armand Krajnc gala i Malmö, VM-fajt mellan Vladimir Klytjko och Alex Leapai samt UFC 172 med intressanta matchen Jon Jones–Glover Teixeira.

Varför går alla dessa på en lördag?

Tradition.

Jag kan inte tänka mig något annat.

I Tyskland och till en del även i USA handlar det om ett evenemangskoncept. Att man går ut tillsammans i par och köper en helhetsupplevelse med mat och lite våldsunderhållning.

I Sverige är det inte riktigt samma sak.

Fotbollen har insett att man inte lockar företagen till helgerna. De som vill bjuda sina kunder på evenemang gör det på vardagar då kunderna inte har så många åtaganden på kvällarna. Att det överhuvudtaget spelas allsvenska matcher på helger beror snudd på uteslutande på tv:s inflytande. Tv betalar stora summor för att få sända matcher och portionerar ut dem när de passar i tablåerna.

Tv styr inte kampsporten i Sverige på det viset. Jag hoppas åtminstone inte att man ser kampsportsåskådaren som en hemmakrökande man i brynja som man bara når framför tv:n när veckans vedermödor på jobbet är avklarade.

Jag tror att det skulle vara betydligt mer attraktivt för företag med galor på veckodagar i Sverige. Kampsport är inne nu. Då måste man också ta kampsporten in i nutiden.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.