Let´s dance-Steffo – mobbaren som blev mysgubbe

Fredag kväll, mys och Let´s dance på tv-skärmen.

Läser i Aftonbladet att hotet mot Steffo Törnquist är hans popularitet.

Han har nått långt – den gamle mobbaren.

Nedbantad, hygglig på dansgolvet, leende in i kameran, allvarlig när det är klädsamt – folkkär. Få tänker i dag på att det var som mobbare han gjorde sina stora karriärsteg. Gamla artiklar från slutet av 1980-talet som inte ligger ute på internet finns liksom inte längre för den stora allmänheten. Minnet är numera ofta ganska kort.

De texter Steffo skrev som sportkrönikör i Expressen om exempelvis Anders ”Lillen” Eklund, George Scott, Stefan ”Lill-Lövis” Johansson och Johnny Ekström är bland de värsta övertramp som publicerats i svensk press i modern tid.

Steffo fick närmast genistatus för sin formuleringskonst i en tid då sportsidorna var få i kvällstidningarna och innehållet oftare baserades på fräcka sågningar än idrottsanalys.

Aftonbladet och till och med Expressen närmade sig detta lite försiktigt när Anders Eklund dog genom att ta upp Lillens bitterhet över Steffos texter.

”Ett särskilt ont öga hade han till Expressens dåvarande sportkrönikör Steffo Törnquist. I sina krönikor från Atlantic City 1989 döpte han om Eklund till The Little.

– Anders tyckte att han försökte trycka ner honom hela tiden. Plus att han inte begrep ett jäkla dugg om boxning. Anders blev sårad eftersom han tyckte att kritiken var osaklig, säger Stig-Tage Gordon.

Steffo Törnquist säger dock att saken var utagerad dem emellan:

– Han hade ju blivit knockad av en avdankad boxare på mindre än en minut. Och det var det han var ledsen över. Inte mig.”, skrev Aftonbladet efter Lillens död.

Mysgubben Steffo gled alltså enkelt ifrån kritik med ett snabbt men osakligt motargument.

Frånsett petitessen att det inte tog mindre än en minut så är själva argumentet att Tim Witherspoon skulle varit en avdankad boxare när de två möttes i Atlantic City 1989 falskt.

Witherspoon hade då matchlistan 29 segrar och tre förluster. Han hade fyra raka segrar med sig in till matchen mot Lillen. Senaste förlusten var en förlorad VM-titel mot Thomas Pinklon. En VM-titel för WBA som Witherspoon tagit genom att besegra Frank Bruno. Avdankad kunde man verkligen inte kalla den store amerikanen i det skedet av hans karriär.

Inte för att jag följer Let´s dance särskilt noga men i kväll är vad jag förstår chansen att Steffo åker ut ganska stor. Lite synd i så fall. För går han till final kanske någon journalist på någon tidning skulle tycka det var intressant att rota lite i arkiven.

2 kommentarer till “Let´s dance-Steffo – mobbaren som blev mysgubbe”

 1. Kent Hansson
  2 maj 2014 kl 12:59 #

  Jag satt sidan om Steffo vid ringside när Lillen mötte Witherspoon i Atlantic City. Han begrep inget om boxning då. Han begriper inget om boxning nu. Hoppas han åker ut med dunder och brak i kväll.

 2. Renée Nordståhl
  4 maj 2014 kl 18:41 #

  Helt sanslöst att Steffo är kvar i final.
  Med all respekt för de tappade kilona…Jag trodde det här var en danstävling, men dom verkar ha halkat över till the Biggest looser.

  Renée

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.