Hur känns det att slå på en människa?

En träff i huvudet med hela kroppstyngden bakom tar hårt, men vilken är världens tuffaste sport? Foto: Stefan Alfelt

Hur känns det att slå en medmänniska stenhårt i huvudet?

Jag vet faktiskt inte eftersom jag aldrig har gjort det.

Ändå har jag beskrivit det som positivt och hyllat det i massor av boxningstexter i väldigt många år.

Kan jag verkligen göra det trovärdigt utan att varken veta hur det känns att slå eller att gå på en propp?

Kampsport är kontroversiellt, det går aldrig att komma ifrån. Jag var själv en inbiten tvivlare innan jag började bevaka boxning för tidningen Arbetet och ganska snabbt fascinerades av atmosfären runt sporten. Få idrottsevenemang ger en så förtätad stämning runt händelserna som kampsport gör.

När man är på ett mästerskap eller på en stor gala är det som att man kan ta på förväntningarna som dallrar som en het Texasvind i hallen.

Ändå …

Jag ser respekten mellan utövarna. Hur de vill slå ut varandra och hur de vill att inget ska ha hänt den de slagit ut när de har gjort det. Trots all brutalitet som förekommer i ringen eller oktagonen finns inga andra idrotter där man ser upp till varandra så mycket som man gör i kampsport.

Så därför undrar jag.

Hur känns det?

Hur känns det att landa en stenhård höger rätt i plytet på en som man egentligen tycker ganska bra om, eller i vart fall inte har något emot?

Kan tyckas som en löjlig fråga, men detta är något som kampsporten bör kunna förklara på ett trovärdigt sätt för att vinna över de sista tvivlarna och då framförallt de som sitter i någon form av bestämmandeställning för hur sporten ska få utvecklas framöver i Sverige.

Jag vet att de flesta av Sveriges nuvarande och kommande stjärnor i olika former av kampsport läser Mr Ringside så därför uppmanar jag er:

Förklara för oss som aldrig nitat någon hur ni tänker om er sportutövning. Det kan betyda att ni väcker mer förståelse för era sporter.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.