Detta blir största matchen sen Ingos VM-titel

Alexander Gustafsson är redo att erövra Toronto och UFC-världen i september. En revansch ett år efter supermatchen mot Jon Jones. Foto och montage: Stefan Alfelt

Förra året i september sa vi att Jon Jones vs Alexander Gustafsson var den största kampsportsmatchen med en svensk inblandad sen Ingemar Johanssons VM-seger i tungviktsboxning över Floyd Patterson.

Det stämde då.

Men re-matchen snudd på dagen ett år senare i samma läckra Air Canada Centre i Toronto är ännu större än The Maulers första UFC-titelfajt.

Därför att nu har Alexander plötsligt inte längre allt att vinna. Han har allt att förlora.

Alex gjorde allt rätt i buren mot Jones förra året men domarna gav mästaren en knapp poängseger. Så är det i kampsport. En mästare har alltid fördel i bedömningarna och ingen kan hävda att det var en domarskandal. Personligen tyckte jag att The Mauler vann men jag har inte svårt att acceptera domarnas åsikter. Matchen var väldigt jämn. Framförallt var den fantastiskt bra. Kanske den bästa någonsin i UFC:s historia.

Det är kvaliteten på förra årets match som skruvat upp tonläget när Jones dragit ut på tiden innan han accepterade att möta Gustafsson igen. MMA-fansen har velat se de två i samma oktagon igen och det har egentligen aldrig varit någon fara för att det inte skulle bli verklighet. UFC-presidenten Dana White hade aldrig tillåtit Jones att lura organisationen och publiken på denna godbit.

Man pratade om Friends arena och 65 000 åskådare i en svensk sommarnatt men jag har aldrig trott annat än att matchen skulle hamna på den amerikanska kontinenten. Därför att publikintresset är enormt på andra sidan Atlanten. 65 000 åskådare på en arena är vackert men väger ändå ganska lätt mot miljonsiffror för pay per view-köpare i rätt fas med tiden. Toppidrott handlar i slutändan mest av allt om pengar, det måste vi lära oss att acceptera hur tråkigt det än kan tyckas.

Alexander har skött sig lika bra de senaste månaderna i snacket som han gjorde i buren förra året. Trash talk hör till för att bygga upp förväntningar och han har vunnit en seger eftersom de flesta uppfattat Jones tvekan som en viss rädsla för att förlora sin titel och positionen som den bäste kilo för kilo. Själv tror jag inte att Jones på något vis har varit rädd för att möta Gustafsson igen men kanske ville han gå någon eller några säkrare matcher innan den stora re-matchen blev av.

Jon-Jones-fundersam--181

Jon Jones har anledning att se fundersam ut. Alexander Gustafsson blir ingen lättare motståndare det här året. Foto: Stefan Alfelt

Nu är det dock på gång. Och då blir situationen helt annorlunda för Alexander Gustafsson.

Alex har gång på gång hävdat att han egentligen vann förra året i Toronto. Han har anklagat Jones för att vara rädd. Han har på hur många sätt som helst förklarat för världen att han faktiskt ät bättre än den som rankas som den bäste av alla – Jon Jones.

Därmed har Alexander satt en enorm press på sig själv. Han måste vinna för att inte behöva starta om på en betydligt lägre nivå. Inte för att det på något vis är en skymf att förlora två gånger mot en fajter som Jon Jones, men den som inte följer upp sitt trash talk med action och resultat blir alltid sedd som en ”snackebror” utan kvaliteten han babblat om.

Vinner Alexander i Toronto blir han enormt stor. Inte lika stor som Ingo, statusen det innebar att bli tungviktschamp på Ingos tid var ofattbar med dagens perspektiv, men Alex skulle bli kampsportvärldens hetaste fajter. Ett namn som blir lika omnämnt som de allra största boxningsnamnen.

Nu hoppas vi på att det väntar en skön sommar men visst ser man fram mot och längtar till lördagen den 27:e september.

Alexander-Gustafsson-i-Toronto--180

Alexander ”The Mauler” Gustafsson har UFC-titeln i sikte. Foto: Stefan Alfelt

 

 

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.