VM-boxaren Hampus om vistelserapporteringen: ”Ett sätt att döda glädjen för framgångsrika idrottare”

 

1382017_595027843889897_2058535070_n

VM-boxaren Hampus Henriksson är en av Sveriges mest lovande boxare.  Men precis som andra toppidrottare får han betala  ett pris för sin skicklighet.  Hampus måste detaljstyra varje dag.  

Det kallas vistelserapportering.  Hampus liknar det vid fotboja och det ligger mycket i den liknelsen.

Hampus Henriksson till Mr Ringside:

”Jag är hemma i underbara Skåneland en längre period för första gången. Idag sitter jag hemma och då jag egentligen skulle vela ta igen mig efter ett stenhårt pass inför nästa pass så måste jag vistelserapportera.

Jag tillhör nämligen en av de som blivit tilldelad ”världsdopingorganisationens” svar på fotboja. Om än fotboja-light. Jag måste nämligen befinna mig på en speciell adress (som jag själv får välja) en timme om dygnet. Fotboja är väl ett bra sätt att hålla koll på dömda förbrytare. Men när jag som idrottare blir tvingad att underkasta mig och acceptera denna typ av förföljelse, för att jag råkar vara bra på det jag sysslar med?  Då känns det inte rättvist.  Att jag dessutom gjort minst 10 negativa oförberedda dopingtester, gör inte desto mindre att jag finner denna förföljelse hemsk.

”Idrott ska vara roligt”, är ett av de citat man hör som oftast. Detta är ett sätt att döda glädje för framgångsrika idrottare. Jag uppskattar täta dopingkontroller och jag hade gärna sett att idrottare på hög nivå behövde rapportera var de fanns en  timme om dagen tre dagar i veckan för att hjälpa till att hålla idrotten ren.

Men att behöva göra det varenda dag är inte mer än trams. Som att man som elitidrottare inte redan har mycket nog med att få ihop allt så ska de banne mig trycka dit några kg börda till på våra axlar. ”Någon gång måste de väl kasta in handduken” är det så de tänker kanske? Äh jag vet inte men det är ju bara att rätta sig i ledet och duktigt göra som de säger. Men för att tänka bort det negativa så är det otroligt skönt att vara på skånsk ”himmaplan” under en längre period. Det blir mycket träning ändå förstås men det ger ändå en annan möjlighet att kunna umgås med vännerna och att bara ha det bra

Positivt är också att jag känner en snabb utvecklingskurva, jag lärde mig jättemycket på Kuba och känner att det går fort framåt nu”.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.