Rätt av The Mauler att ta match i väntan på Jones

Alexander Gustafsson har insett att han måste gå en match snart i stället för att vänta på returen mot Jon Jones, som förhoppningsvis kommer i framtiden. Foto: Stefan Alfelt

Skitsnack och provokationer hör kampsporterna till men det finns en känslig gräns där man kliver över från finess till tjatiga meningslösheter.

Så, Alexander ”The Mauler” Gustafsson gjorde till slut rätt när han släppte Jon Jones-fixeringen och accepterade att möta Anthony ”Rumble” Johnson när som helst från januari och framåt.

Alex använde länge media helt rätt för att bygga upp en hausse som ju också tvingade fram returen som Jon Jones ville slippa. Men knäskadan som Alexander drog på sig omöjliggjorde returmatchen som var spikad i Las Vegas. Jones fick match mot Daniel Cormier i stället med det först tysta och nu av UFC uttalade löftet om att Alex ska få sin efterlängtade revanschchans efter att Jones vunnit igen. Eller en titelmatch mot Cormier om han vinner över Jones.

När Jones skadades och Cormiermatchen blev uppskjuten tyckte Gustafsson att han återigen borde vara först i kön för att möta mannen som så knappt vann över svensken i Toronto förra året.

En logisk tankegång kan man tycka, men jag förstår att UFC och organisationens president Dana White sa nej till det. Man kan helt enkelt inte hantera matchuppbyggnader hur som helst i en professionell organisation.

MMA-fansen vill inte ha ett hattande fram och tillbaka oavsett vilka stjärnor det handlar om. Man ska ha klart för sig att många faktiskt också sett matchen mellan Jones och Cormier som en större fajt eftersom Jones bevisligen vann över Gustafsson i Toronto oavsett vad vi än tyckte om det domslutet.

Så mitt råd till Alexander har varit att acceptera och gilla läget. Så länge som Alex och Jones presterar var och en i sina burar kommer en returmatch dem emellan att bli av någon gång.

Gustafasson har inget att förlora på att vinna över andra motståndare. Han behöver tvärtom bygga upp sin legend igen.

En retur mot Jones med all den laddning den skulle innehålla med minnena från Toronto hade givetvis varit en rejäl kassamatch men dessa minnen har redan till viss del suddats ut på grund av Alex knäskada och presskonferensbråket mellan Jones och Cormier. Det har inte på länge varit den amerikansk-svenska returen som varit den självklart mest laddade UFC-matchen.

Cormiers klassiska provokation inför ett stort pressuppbåd fungerade precis som han förmodligen ville. Bråket kittlade som alla fjantiga bråk gjort i alla tider i exempelvis proffsboxning och intressependeln svängde över från returen alla ville se mellan Jones och Gustafsson till hatmötet alla vill se mellan Jones och Cormier.

I det läget borde Alexander Gustafsson agera smart och lägga ner sina provokationer men han försökte ett tag till att snacka sig till en omedelbar retur.

Nu kommer den returen förmodligen att bli av. Men Alex måste också visa att han verkligen är den världsstjärna som många av oss tror är världens bäste lätte tungviktare. Rumble är ingen lätt motståndare men Alex går in i oktagonen som favorit och vinner han väntar förmodligen drömmatchen.

Vinner både Jones och Alexander sina kommande matcher kommer en returmatch med automatik åter bli den absolut hetaste matchen i MMA-världen.

Alexander Gustafsson säger på sin app Mikz så här om Anthony Johnsons utmaning:

– Anthony, det är ingen som gömmer sig för någon här. Vi är båda professionella fajters och det här är vårt jobb. Jag förstår att det är frustrerande att inte få någon respons när man utmanar någon, därför tänker jag inte göra dig besviken.

– Jag kommer att vara helt återställd inom ett par veckor så när som helst från januari och framåt är jag redo att möta dig. Nu är det upp till UFC att sätta ihop den här matchen. Jag ser fram emot att skriva på papperna och visa dig hur ett slagfält ser ut.

The Mauler behöver matchen. Dels för inkomsternas skull, dels för att väntan på en retur mot Jon Jones inte skulle innebära en alldeles orimligt lång inaktivitet. Alex kommer bara att ha gått en match på ett och ett halvt år när han går in i buren igen.

Det är alldeles för länge för att det ska vara bra för form och självförtroende.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.