Se positivt på gnället, Alex!

Alexander Gustafsson är besviken på de respektlösa kommentarer hans kompisar fått efter förlusterna i Stockholms UFC-gala. Mr Ringsides råd är att han ska låta bli att försöka fostra fansen och se positivt på deras engagemang i stället. Foto: Stefan Alfelt

Alexander ”The Mauler” Gustafsson är missnöjd med att många MMA-fans reagerat med negativa kommentarer på de nedslående svenska resultaten i Stockholms senaste UFC-gala.

Det ska han inte vara. Inte utåt åtminstone.

Stjärntrion Ilir Latifi, Niklas Bäckström och Akira Corassani knockades och specialsajternas kommentatorsfält fylldes av råd om att den ene eller den andre eller allihop omedelbart borde sluta med sporten.

Så behöver det naturligtvis inte bli. I MMA finns inte många obesegrade.

I sin, som den kallas, kanal på Mikz under sajtnamnet The Mauler inside skriver Alexander ett ganska långt inlägg på engelska om sina tankar efter Stockholmsgalan:

”You have to be a fighter or a top athlete to be able to understand all we go through and sometimes we win and sometimes we lose, but we ALWAYS do our best.

And then having your own fans criticizing you after a loss with stupid comments and saying that you suck about your performance when 99% of them have no experience of the sport in real life, that’s not the way to support your fighters.”, skriver The Mauler.

Jag förstår hans och säkert förlorartrions frustration över kritiken, men på sätt och vis är fansens gnäll ett erkännande. Ett bevis på att MMA nuförtiden är en sport som verkligen berör. Alla stora idrotter upplever samma känslosvängningar.

”No misunderstanding, we love the support we get from all of you, but we cannot become the worst fighters in the world after a loss when we the fight before were the best fighters in the world.”, skriver The Mauler vidare.

Från bäst i världen till världens sämsta för en stenhård polsk spark i levern eller en effektiv brittisk höger i ansiktet. Så blir svängningarna när en sport attraherar många. Irriterande respektlöst för den seriöse idrottsutövaren men om det är något stjärnorna i de sedan länge stora publikidrotterna fotboll, ishockey och exempelvis boxning lärt sig genom åren är det att de aldrig vinner någonting på att försöka fostra åskådaren.

Gnäll på journalister. Gnäll på motståndare. Gnäll på tränare. Men ge dig aldrig på supportern, åskådaren som till syvende och sist betalar din lön.

Alexander Gustafsson och de andra får tugga i sig kritiken och ta den för vad den är. De forum som ges på internet lockar alltid till drastiska överdrifter, svart eller vitt och tyvärr kanske mestadels svart, men när de svenska förlorarna jobbat upp sig igen i träningslokalerna under en oändlig rad av svettkrävande timmar och sen vinner nya segrar i oktagonen kommer de att vara bäst i världen igen.

Så fungerar fans i idrottsvärlden. Ombytliga men intresserade.

Det intresset ska MMA och The Mauler vara glada för.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.