Mikaela Lauréns tunga titel öppnar möjligheter

Mikaela Laurén vann det tunga världsmästarbältet för WBC och nu kan hon sikta in sig på kommande stormatcher. Foto: Stefan Alfelt

Mikaela Laurén vann den tunga världsmästartiteln för WBC i lätt mellanvikt med en poängseger över polskamerikanskan Alexandra Magdziak Lopes.

Två domare höll på Mikaela, den tredje hade oavgjort om den ganska händelsefattiga matchen där Laurén ändå var den som träffade med flest rena slag.

Men oavsett hur hon vann, så vann Mikaela och det är ett bälte som öppnar möjligheter.

Spontant vill hon, som alla kvinnliga boxare av klass, möta norskan Cecilia Braekhus igen. Av två anledningar. Dels är Braekhus världens bästa kvinnliga proffsboxare kilo för kilo och därmed den största utmaningen, dels är det en match mot den norska superstjärnan som kan ge mest pengar.

Eftersom Braekhus har gjort rent hus i världstoppen genom att besegra i stort sett varenda tänkbar utmanare ger WBC-bältet Mikaela Laurén en fördel. De som har de stora titlarna är alltid enklare att motivera som motståndare för Cecilia, men problemet blir då att de redan har mötts en gång och att Mikaela då var totalt chanslös. Hon kom till matchen som obesegrat proffs med sex raka segrar och gick på en obehaglig teknisk knockoutförlust i tyska Rostock 2010. Klasskillnaden var enorm.

Det som kan motivera en returmatch är att Braekhus som sagt har svårt att hitta motståndare värdiga att gå upp mot henne, plus att Laurén bevisligen gjort resultat sen förlusten i Rostock. Hennes titelmatch mot fortfarande obesegrade världsmästaren Christina Hammer förra året var en väldigt jämn match.

Nästa problem, eller kanske snarare möjlighet, är att Braekhus ingår i stall Sauerland som också har svenska Klara Svensson. Kan tänka mig att en match mellan Klara och Mikaela nog kittlar tyskarna mer. Braekhus är enormt populär i Norge så vem hon möter spelar ingen större roll för Sauerland. De får publik till vilken match som helst.

Ett hett svenskmöte, ungefär som när Armand Krajnc mötte Paolo Roberto, däremot skulle attrahera den slumrande stora tv-marknaden i Sverige.

Klara Svensson har också sagt att hon gärna tar en match mot Mikaela, men då hamnar vi på vikterna.

Cecilia Braekhus boxas i weltervikt, max 66,7 kg.

Mikaela Laurén har sina titlar i lätt mellanvikt, 69,8 kg, men har gått titelmatcher i weltervikt, 66,7, (mot Braekhus) och i mellanvikt, 72,6, (mot Christina Hammer).

Klara Svensson håller till i lätt weltervikt, 63,5, där hon har WBC:s interimtitel vilket gör henne till aspirant på en match om den riktiga titeln.

Även om det inte handlar om många kilo upp eller ner så är varje kilo ganska mycket att banta bort för den som är så trimmad hon redan kan bli. Att dra på sig vikt är ännu svårare efter som varje nytt kilo måste vara ett funktionellt kilo.

Det finns ytterligare en intressant match och det är Mikaela mot Maria Lindberg, som går i Lauréns viktklass lätt mellanvikt. Men med Marias historia med blödningen mot hjärnan för i och för sig många år sen, är det en match som är omöjlig att arrangera i Sverige. Mikaela Laurén fruktar till och med att det långsinta svenska förbundet skulle kunna ta ifrån henne hennes licens för att arrangera galor om den matchen skulle bli av.

Eftersom Mikaela är 38 år, Braekhus 33 och Lindberg 37 tickar klockan fort bort från de stora möjligheternas matcher. Bara Klara Svensson med sina 27 år kan sägas ha framtiden för sig ett bra tag till.

Fajten mot Magdziak Lopes var jämn men Mikaela vände den från ett litet underläge till dominans med en femte rond där hon träffade hårt med ett par slagserier och tog definitivt över taktpinnen med en övertygande sjunde rond där hon snuddade vid att slå ut sin motståndare.

Som underhållning var det ingen stor match, men det var en stor seger för Mikaela Laurén och svensk proffsboxning.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.