Foppas värvning är en våldsförhärligande tragisk kvarleva

Peter ”Foppa” Forsberg är en av de trevligaste och mest vettiga världsstjärnor jag har träffat men nu undrar jag hur han tänker.

Han har nämligen värvat Donald Brashear till Modo i SHL. En hockeyspelare som aldrig ens varit bra på att spela ishockey men däremot väldigt bra på att slåss.

När Foppa spelade i Philadelphia hade han Brashear som ”livvakt” på isen. Det vill säga att när motståndarna försökte skada spelgeniet Foppa gick Brashear omedelbart in och skyddade lagets stjärna med sina knytnävar.

Det är de ”kvaliteterna” Foppa nu vill ha in i Modo. För att skydda lagets många unga talanger, som fått ganska mycket stryk i säsongsupptakten.

– Med Donald är det väl ingen som gör chicken dance framför vårt bås i alla fall, säger ”Foppa” till Sportbladet.

Donald Brashear har aldrig varit en ishockeyspelare av klass. Hela hans karriär har varit byggd på hans förmåga att slåss. Urtypen för en goon, en som ska försvara andra med sitt våld. En kvarleva ovärdig hockeyn och idrotten över huvud taget.

Brashears enda kvalitet har varit att han kunnat bryta mot sin idrotts regler. Bara när han agerat över gränsen och begått rena regelfel har hans plats i laget motiverats.

Jag tycker det är tragiskt att en sån spelare värvas till svensk hockey.

Lika tragiskt tycker jag det är att Foppa trycker på att Brashear tränat – och gått matcher  i – MMA, som en sorts varning till motståndarna. Typ passa er, för den här killen vet hur man ska slåss. Han har tränat det.

Problemet är att en sån som Donald Brashear inte har en aning om vad riktig kampsport handlar om. Han har ingen som helst respekt för sina motståndare eftersom hela hans karriär är byggd på att han ska bryta mot de regler som styr hans idrott.

Kampsport bygger på respekt. För motståndaren och för reglerna. Det våld som utövas ska ske inom ramen för vad som har bestämts i förväg.

På hockeyrinken respekterar Brashear ingenting av det som gör sporten ren och fin. Han agerar som en kriminell, lika kriminellt som Marty McSorley gjorde när han slog Brashear medvetslös med sin klubba 2000. Ett av få överfall i NHL som lett till åtal och dom i civil domstol. McSorley dömdes för misshandel till 18 månaders skyddstillsyn.

Här är en dålig film på Donald Brashears MMA-debut:

En kommentar till “Foppas värvning är en våldsförhärligande tragisk kvarleva”

  1. Michael
    27 november 2014 kl 17:22 #

    Och i samma klubb vill juniortränaren att slagsmål på isen ska uppmuntras för att locka publik!

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.