Därför blir jag inte upprörd över Rourkes köpta seger

Mickey Rourke "vann" i Moskva när proffsboxningen förlorade.

Mickey Rourke ”vann” i Moskva när proffsboxningen förlorade.

Mickey Rourkes, 62, knockoutseger över Elliot Seymour, 29, i Moskva var alltså köpt.

Är jag förvånad?

Ha, ha ,ha. Absolut inte.

Är jag upprörd?

Nej. Faktiskt inte det heller.

Lite upprörd skulle jag kunna vara att denna parodi sprids över världen under epitetet proffsboxning. Vad det handlade om var att rädda en människospillra genom att utnyttja en ännu större spillra.

Cyniskt?

Javisst.

Omoraliskt och värt att fördöma?

Absolut. Men världen är inte alltid vacker.

Så vad var det som hände egentligen?

Arrangören i Moskva ville ha ett namn som kittlade som extranummer på sin gala och Rourke dök upp. För att det inte skulle bli pinsamt måste skådisen vinna. Släpper man upp en 62-åring som inte boxats på 20 år och han blir stennitad lär det knappast bli positivt omnämnt.

En loser skulle alltså hittas och man hittade Seymour. En hopplöst usel boxare som kallade sig proffs och som efter att karriären blivit en katastrof nu lever på gatan och har drabbats av mentala problem.

En perfekt motståndare för Rourke.

Men.

Tvivlet gnagde tydligen ändå. 62-årige Rourke skulle ju kunna vara för dålig till och med för att kunna slå en labil uteliggare som aldrig gett avtryck i boxningsringarna han slagits i. Lite pengar i fickan och saken var fixad. Gå ner i fjärde.

Så varför blir jag inte upprörd?

Därför att jag inte ser detta som idrott. Inte ens som proffsboxning när proffsboxning kliver över gränsen till underhållningsbranschen fullt ut.

Detta var show, jippo, fjant, skådespeleri, freakshow – vad som helst men inget som hade med idrotten boxning att göra.

– Jag är väldigt glad att vara tillbaka i boxningsringen. Tack Gud för att jag får göra det här, sa Rourke efter sin seger.

Tja, mannen är ju skådespelare så han kunde väl sagt precis vad som helst och fått det att låta trovärdigt. Rourke har både nominerats för en Oscar och för en Razzie. Priserna för den bästa och den sämsta skådespelarinsatsen.

Som boxare sägs alltid att han var duktig till en början men mest har boxningen resulterat i en rad plastikoperationer för att hyggligt försöka återställa ett misshandlat ansikte. Lägg till drogproblem, svajande skådiskarriär och annan skit och man förstår att Rourke tog chansen att tjäna lite extra kulor.

Men hur hade svenska kampsportsdelegationen resonerat om någon ansökt om att få arrangera den här matchen i Sverige?

Huvudspåret är ju att matchen ska gå mellan två jämbördiga opponenter och då lät det väl rätt jämbördigt på förhand.

Mickey Rourke, en 62-åring med åtminstone tidigare drogproblem, misstankar om hustrumisshandel, ekonomisk kris och en dalande yrkeskarriär.

Elliot Seymour, en 29-årig uteliggare med mentala problem och usel proffskarriär bakom sig.

Jag kan inte se den matchen som speciellt ojämn  …

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.