Martin Ingvar har rätt – slagen mot The Mauler var livsfarliga

En MMA-match är också hjärnornas kamp. Slag mot huvudet är aldrig nyttiga.

En grå novemberdag förra året blev jag uppringd av SVT Debatt. De hade läst mitt inlägg här på Mr Ringside om Modos inköpte slagskämpe Donald Brashear och ville att jag skulle åka upp till Göteborg för att debattera hockeyvåldet i tv-rutan.

Sen kom ett nytt samtal. Statsminister Stefan Löfven hade utlovat nyval och SVT prioriterade om, vilket naturligtvis var en korrekt journalistisk bedömning. Vår våldsdebatt sköts fram en vecka och då dök det upp, som det så ofta gör, nya och på grund av aktualiteten mer kittlande ämnen att sitta och slänga käft om under några stressade minuter. Min debatt blev aldrig av.

Nu såg jag en annan våldsdebatt för några dagar sen i samma forum då man debatterade MMA med utgångspunkt från Alexander ”The Mauler” Gustafssons förlust mot Anthony ”Rumble” Johnson i Tele2 Arena.

Inget direkt nytt under solen även om man tog till ett lite nytt grepp genom att sikta in sig på den ungdomsträning som numera förekommer i MMA. Med andemeningen att det kan ses som en sorts utbildning för blivande våldsmän (och kvinnor) när mängder av erfarenhet inom kampsport tvärtom ger oss svaren att träningen skapar individer som vågar låta bli att slåss i pressade situationer.

MMA-proffset Linn Wennergren förklarade lugnt och sakligt hur träning för unga pojkar och flickor ser ut och vad målet att uppnå är, medan psykologen och forskaren Martin Forster envisades med tesen att nu när MMA blivit en folksport ökar det riskerna avsevärt.

Folksport?

MMA?

Inte ens jag som numera ses som en kampsportens företrädare vill kalla MMA för en folksport. Fotboll är en folksport och dit är det oerhört långt.

Forster refererade dessutom till den usla norska undersökning som till och med sågats av en hel del forskare, så hans inlägg blev just hans personliga aversion mot våldsamma idrotter och inte mycket mer.

Tillsammans med Alzheimersforskaren Bengt Winblad skrev Forster ett debattinlägg som Expressen publicerade inför UFC-natten i Stockholm. Där använde sig forskarna av retorik som snuddar vid att vara medvetet förfalskande av verkligheten.

”MMA går ut på att slå eller sparka motståndaren medvetslös, eller få honom (det är nästan bara män som bedriver denna sport) att ge upp.”, skrev man.

Medvetslöshet är inget mål för sporten och den bedrivs av väldigt många kvinnor.

”I ett flertal obduktionsstudier framför allt från USA har man från avlidna idrottare, där den gemensamma nämnaren varit att de ådragit sig flera hjärnskakningar, rapporterat alzheimerliknande patologi i hjärnan. Personer engagerade i kontaktsporter som MMA är alltså högriskpersoner för att utveckla kroniska hjärnskador och senare i livet demens.”

Den gemensamma nämnaren för dessa obduktioner är att det mest varit hjärnor från avlidna American Footballspelare som undersökts. Det finns helt enkelt inte särskilt många döda MMA-utövare att analysera än så länge.

”Det finns ett tydligt samband mellan antal hjärnskakningar och senare permanenta hjärnskador. Förespråkare för MMA hävdar att det är mindre slag mot huvudet än exempelvis i boxning. Aktuell forskning har visat att det är precis tvärtom.”

Forskning jag aldrig hört talas om. Mitt råd är att forskarna tar sig en titt på några MMA-matcher och sen sätter sig och kollar på proffsboxning. Räkna träffar mot huvudet och skriv sen.

Hjärnforskaren Martin Ingvar har jag den största respekt för och när han skriver att de två sista slag som The Mauler tog emot från Johnson var direkt livsfarliga tänker jag absolut inte försöka komma med motargument.

De två sista slagen – och ett antal dessförinnan – borde aldrig ha fått delas ut. Matchen var över långt innan dess, Alexander var försvarslös, chanslös att vända underläge till överläge.

Domaren gjorde ett dåligt jobb, vilket jag kan ha förståelse för. Galan i Tele2 var en happening, en en gång i livet-upplevelse. Nästan alla av de 30 000 åskådarna som satt där mitt i natten ville se Alexander som segrare och naturligtvis påverkades domaren av atmosfären.

Han ville så länge det var möjligt ge Alexander chansen att komma på benen och ta sig ur den svåra situationen och då lät domaren det gå för långt.

Domarna i MMA är normalt väldigt bra, världens bästa tycker jag eftersom de ser till fajternas hälsa och sällan tillåter misshandel, men ibland kan det alltid bli fel.

 

En kommentar till “Martin Ingvar har rätt – slagen mot The Mauler var livsfarliga”

  1. Tess
    4 december 2017 kl 18:58 #

    Men att du inte hört talas om en viss forskning är väl inget argument emot den? Något bättre skäl att dementera den måste ju krävas. Och att titta på några matcher är väl inte i närheten lika relevant som faktiska studier? Det står ju just att det trots att man kanske inte tror det sker fler slag mot huvudet inom mma.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.