Magnus – en boxare med en skarpladdad höger

 

10983415_927610577298287_6296204314034553217_n

Det finns bilder som åkallar fina minnen. Som fotot här ovan.  Det är lätt tungviktaren Magnus Östergren från Höllviken som står överst på prispallen vid ett  SM i början på 90-talet.  Den besegrade, Leif Keiski, ser inte glad ut. Han sliter av sig silvermedaljen i djup besvikelse.

Magnus Östergren var en grym fighter. Han hade en enorm högerslägga. Till och med Ingemar Johansson  berömde Magnus höger efter en match i Göteborg.

Magnus började boxas i slutet på 80-talet. Under en sommar slet vi upp gräsmattan i min trådgård med all sparring. Jag har många härliga minnen från Magnus korta och glansfulla amatörperiod. Som när Magnus, jag och tränaren Christer Ekberg 1991 åkte in på Londonpolisens årliga dinnergala. Magnus gick huvudmatchen klockan ett på natten. Magnus föll på poäng men resan var ändå rolig och värdefull för oss alla.

Magnus slog flera praktfulla knockouter runt om i landet. När han mötte Leif Keiski i SM-finalen var han rejält nederlagstippad men Magnus gjorde en superinsats och vann på poäng. Keiski gick sen över till proffslägret och 1999 gick han en VM-match mot tysken Msrcus Beyer (som svensken förlorade).

Vännen Magnus hade ett enormt självförtroende. Han backade inte för rutinerade ryssar och kubaner.

Vid en match i Stockholm Box Open  varnade jag Magnus för den ryske motståndare. Jag påtalade att ryssen precis hade varit över i USA och knockat två jänkar i den första ronden.

Magnus flinade och jag fick svaret att ”ryssen har inte mött Magnus från Höllviken”.

Efter att Magnus hade skakat ryssen med en rejäl högerslägga fick han dessvärre senare i matchen ge upp på grund av en skada på ena ögonbrynet.

Magnus hade proffserbjudande från England och Danmark, men avböjde. Han la tidigt handskarna på hyllan (efter cirka 60 matcher). Han åkte till London för att studera till civilekonom.

Numera jobbar han på bank i Lund.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.