VM-hoppet Anja Saxmark: ”Ronda Rousey är mitt självklara val”

11127637_10152674867356268_243662614_n

Anja Saxmark är en MMA-fighter som har siktet inställt på sommarens VM i Las Vegas. Hon har tränat stenhårt inför sommarens stora mästerskap. Hennes stora förebild är  Ronda Rousey, världens främsta kvinnliga UFC-fighter.

För Mr Ringside  berättar Anja Saxmark om sin VM-satsning

”Under 2014 sökte jag till alla Shootligans tävlingar, förutom helgen då mamma fyllde 60. Jag fick endast en match: SM finalen. Jag hade tränat otroligt fokuserat under hela året och matchen kändes riktigt bra. Den vinsten gav mig min plats i MMA-landslaget. Årets träning inleddes med en 4-dagars Stand up fighting kurs följt av en 4-dagars MMA kurs, båda sex timmar per dag med nötande och åter nötande av tekniker ledda av August Wallen. Det var grym fysisk, teknisk och mental förberedelse för Gladius Pro grupp som jag numera tränar med.

Under de senaste tre åren har jag tränat fyra-sex kampsportspass, och två-fyra  fys pass/vecka. Trodde inte att sex pass/vecka i den nya gruppen skulle vara så mycket värre, trodde att jag skulle klara att fortsätta med fysen som vanligt. Jag hade tokfel! Första månaden var jag helt förstörd av ”endast” den träningen, men min utvecklingskurva steg också dramatiskt.

Efter första månaden kunde jag lägga på ett extra fyspass. Och sedan en månad tillbaka: två extra pass. Känner att jag nu både förvaltar energin bättre och har blivit både fysiskt och psykiskt starkare på bara tre  månader. Detta ger mig trygghet och självförtroende inför VM, jag vet att jag under mina förutsättningar får bästa möjliga träning. Jag kommer fortsätta att satsa på styrka och explosivitet fysmässigt under två veckor till. När det är 10 veckor kvar börjar mördarfysen. Dieten redan nästa vecka. Den stora utmaningen blir att klara av att balansera tiden mellan jobb och träning. Mina förhoppningar inför VM är såklart att ge allt och göra så bra som möjligt ifrån mig.

Jag vill vinna detta mer än vad jag vill något annat just nu. Samtidigt som jag också verkligen ser fram emot hela upplevelsen. Las Vegas, kolla på UFC där, uppleva allt runtomkring VM. Resan dit inkluderad. I nedre tonåren tränade jag Karate och Kickboxning under ett par år. Det blev tyvärr ett flerårigt uppehåll pga av skador, och lite annat som distraherade under tonåren. Körde en termin Taekwondo, några år senare, och en termin Capoeria. Men Inget seriöst, förrän jag började träna Kickboxning på Fighter Centre hösten 2011. Mars 2012 gick jag min första kickboxningsmatch. Från det till kickboxnings SM 2014 hann jag gå 17 matcher. 9-8 record. På det SM:et blev det ett K1-silver och ett kickboxningssilver. Jag började träna MMA januari 2013 och har sedan dess haft fullt fokus på detta. MMA är den roligaste och mest utmanande idrotten jag någonsin prövat. Jag har ännu inte fått någon match i MMA, men hunnit gå 2 Shootmatcher, efter SM. Båda har jag vunnit. Mitt liv har de senaste åren bestått av MMA, företagande och personlig träning. Jag brinner för utveckling i mitt jobb och i min träning. Har flera andra intressen, men just nu prioriterar jag bort det. Jag ser upp till många stora fighters. Vem som än ger sig in i detta måste lägga otroligt mycket tid och hjärta för att lyckas. Men måste jag välja en förebild så är Ronda Rousey mitt självklara val.”

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.