I natt kan Badou Jack vinna största svensktiteln sen Ingo

Dirrell Jack

Badou Jack (till höger) kan i natt bli WBC-världsmästare.

Egentligen är det väldigt märkligt.

I natt kan Badou Jack bli världsmästare för WBC i super mellanvikt. I så fall den tyngsta svenska VM-titeln sen Ingemar Johanssons tungviktsguld 1959.

Och ändå uppmärksammas Badou Jack knappt alls i Sverige.

Intervjun här nedan gjorde jag med Badou för några veckor sen. Den har varit publicerad i Aftonbladet, men den är den enda jag sett i svenska dagstidningar om den här riktigt stora svenskfighten.

Matchen går i Chicago med start någon gång efter tre i natt. Motståndare är världsmästaren Anthony ”The Dog” Dirrell (27-0-1, 22 KO).

– Jag hoppas att Jack inte springer undan. Jag vill att han möter upp mot mig i ringen så att vi får se vem som är bäst. Jag ska testa hans käke som ingen annan gjort hittills, sa Dirrell på invägningen.

Badou Jack (18-1-0, 12 KO) är inte speciellt imponerad av förhandssnack.

– Hans team gillar att snacka mycket skit men de kan inte slåss för honom. Dirrell skrev på Instagram att jag skulle ta med mig allt jag har. Tro mig, han behöver inte oroa sig, säger Badou.

Både Anthony Dirrell och Daniel ”The Mirakel Man” Jacobs, som ska försvara sitt WBA-bälte i mellanvikt mot Caleb “Golden” Truax har varit sjuka i cancer.

– Alla vet vad jag har gått igenom så nu kan folk se att allt är möjligt. Att besegra cancern har hjälpt mig att uppfylla mina drömmar, säger Dirrell.

Även Badou Jack har haft den fruktansvärda sjukdomen nära sig.

– Jag hade en tränare som dog i cancer för ett halvår sen. Jag dedicerar den här matchen till honom.

Här är min intervju med Badou Jack som publicerades i Sportbladet 10 april:

Fredagen 24 april i Chicago går Badou Jack upp i den största VM-matchen en svensk boxats i sen Ingemar Johanssons fajter mot Floyd Patterson.

– Jag försöker vara en bland de bästa i världen, inte en av de bästa i Sverige, säger Jack.

Badou Jack möter amerikanen Anthony Direll om den tunga organisationen WBC:s världsmästarbälte i super mellanvikt.

– Anthony är en krigare som kommer att försöka knocka mig. Men jag ska boxa ut honom och knocka honom. Jag vet vad som kommer och måste boxas smart. Jag är den bättre boxaren, säger Jack och fortsätter:

– Han kommer att komma in hårt i de första fyra ronderna men sen kommer han tröttna och då ska jag träffa honom med min hårda höger.

Som amatör har Jack OS-boxats för Gambia men han är svensk medborgare. För fyra år sen flyttade Jack till USA och hamnade i Las Vegas. För att få bättre träning, sparring och en möjlighet att utvecklas till att bli en av de bästa.

– Självklart. Att boxas i Sverige är som att köra vintersport i Afrika. Här blir man så oerhört mycket bättre. Kolla tillbaka tio år på mina andslagskompisar och jämför var de är nu och var jag är, säger Jack.

Han tränade på Floyd Mayweather Jr:s gym när självaste Mr Money kom in. Mayweather såg Badou och gillade vad han såg och sen dess ingår Badou Jack i superstjärnans stall.

– Floyd bor på samma gata som mig och han ringer alltid och kollar läget. Alltid ett bra stöd, säger Jack som naturligtvis hoppas att hans boxning ska resultera i inkomster som kanske något snuddar vid Mayweathers.

– Vinner jag titeln är det då jag börjar tjäna pengar. Nästa match blir i så fall mot engelsmannen George Groves som är nummer ett i världen.

– Fast man måste vara realistisk. Så mycket pengar som Mayweather tjänar kommer ingen mer genom tiderna att göra.

Floyd Mayweather Jr får över en miljard kronor när han går upp mot Manny Pacquiao 2:e maj i Las Vegas. En fullständigt osannolik lönecheck för max 36 minuters boxning.

En VM-titel öppnar dock för Badou Jack att tjäna pengar ingen vanlig löntagare ens kan drömma om.

Och för bara ett år sen såg han ut att vara på väg ut ur branschen efter en spektakulär knockoutförlust mot Derek Edwards i New York. En knock som såg ut som en av dessa ständigt överdrivna scener i boxningsfilmer när Badou roterade i luften efter smällen.

– En lucky punsch. Jag gjorde ett misstag, men var inte så himla skakad. Eftersom jag aldrig varit nedslagen tidigare följde jag min krigarinstinkt och gick upp direkt.

Domaren bröt matchen.

– Bara att lära sig av. Det var en uppvärmningsmatch inför en kommande titelmatch.

Och efter två raka vinster sen förlusten står Badou Jack inför sitt livs hittills absolut största fajt.

– Jag är i mitt livs bästa form och redo, säger han.

Badou Jack gillar att leva i USA men han har svårt att ta till sig den amerikanska mentaliteten fullt ut.

– Här vill man prata och lova så mycket hela tiden. Jag gillar hellre att vara tyst och ta matchen i ringen där jag låter nävarna tala. Boxas smart och vinna mina matcher.

Det kan resultera i en mycket tung världsmästartitel.

 

 

En kommentar till “I natt kan Badou Jack vinna största svensktiteln sen Ingo”

  1. Fredrik
    24 april 2015 kl 20:36 #

    Skamligt att det i stort sett inte funnits någon svensk mediabevakning om denna match, men kul att bloggen uppmärksammar den.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.