Från Surbrunnsparken till MGM

Sven Fornling har slagit ut sin motståndare Josef Krivka i Surbrunnsparken. Och då hade tjecken inte ens tröt på Svens hatt. Foto: Stefan Alfelt

Lördag morgon sensation på stream i datorn från Chicago.

Kvällen i Ystads folkpark, Surbrunnsparken, med Armand Krajnc fight night nummer sju.

Sen tidig söndagsmorgon med tv från Madison Square Garden, Vladimir Klytjko mot Bryant Jennings.

… och på lördag på plats i MGM Grand för Superfajten. Boxningen har många ansikten.

Badou Jacks WBC-titel slog ner som en blixt från klar himmel i ett totalt oförberett Sverige. Största titeln för en svensk sen Ingemar Johansson blev världsmästare i tungvikt 1959. Så är det. Men det betyder inte att vi som skriver så sätter Badou på samma nivå som Ingo. Avståndet mellan dem är längre än det halva sekel som skiljer deras prestationer åt. Ingo fick inte Bragdguldet men korades till Årets idrottsman – i världen! I en tid då tungviktstiteln vägde jämnt med att vinna VM i fotboll.

Badou Jack är långt därifrån. Men han har näst största titeln.

Alla gillar inte det. ”Man är inte svensk bara för att man kan prata svenska”, stod det i det första mejlet jag fick kort efter att min snabba förstatext landat på Sportbladets websida. Rasism till morgonkaffet. Född i Stockholm och svensk hela livet räcker inte för godkänt hos alla om hudfärgen inte är tillräckligt blek. Man blir så trött.

George Groves är förste utmanare om Jacks titel så de två möts förmodligen i höst. Blir en jättematch om Moneystallet väljer bort hemmaplansfördelen och låter den gå i England där Groves är ett stort namn. Groves boxas numera för tyska Sauerland i deras brittiska satsning, Nisse och Kalle vädrar pund och Jacks stall heter ju Money så Wembley, here we kanske come.

Groves räknas numera ofta som bäst i klassen för supermellanviktarna och då invänder självklart många med namn som Carl Froch, Andre Ward och Mikkel Kessler. Alla större boxarnamn än Groves men tre som i praktiken förmodligen avslutat sina karriärer. Vinner Badou över Groves kan kanske Kessler fundera på att dra på sig handskarna igen för ett danskt-svenskt möte i Parken, men dit är det en bit och många möjliga snedsteg på en inte spikrak väg.

Ut-genom-repen

Marko Martinjak var på väg ut genom eller över repen gång på gång i tungviktsmatchen mot Granit Bylyghashi. Närmare folkparksslagsmål än så kommer vi inte i en ring. Domarna lät lördagsunderhållningen sluta oavgjord. Vettigt. Foto: Stefan Alfelt

I Surbrunnsparken har tagits många snedsteg genom åren. Har för mig att folkparken är miljön för Hasse Alfredsons monolog med provokationen ”trör du på min hatt?”. Några utkastade hattar behövdes inte under Armands fajtnatt. Det small bra ändå. En buskismatch i tungvikt som liknade folkparksslagsmål men också fina prestationer av framförallt Johanna Rydberg, Simon Henriksson och Sven Fornling. Svensk proffsboxning har många talanger nu. Framtiden är ljus. Vi väntar bara på att den ska bli helt godkänd i Sverige någon gång så Erik Skoglund, Anthony Yigit och Oscar Ahlin kan få gå sina kommande titelmatcher på hemmaplan.

Simon-höger

Simon Henriksson fortsätter att övertyga. Alexander Chukaleiski fick en tuff kväll i ringen. Foto: Stefan Alfelt

Bryant Jennings satte Vladimir Klytjko under en viss press nu på morgonen i New York men som vanligt slutade det med seger för den ukrainske tungviktsmaskinen. Hans 18:e titelförsvar. Det är imponerande. Oavsett vad man kan tycka om en del av försvarens underhållningsvärde.

MGM Arena på lördag. I Las Vegas, hela stan är en folkpark. Floyd Mayweather Jr mot Manny Pacquiao. Det blir inte större än så. Har aldrig varit större. Hoppas på en bra fajt. Tror det blir upp till Pacquiao att fixa det i så fall. Mayweather vill säkert mest riskminimera. Nöta ut motståndaren. Vi får nog anledning till att spekulera mer om det i en het vecka.

Samma kväll, i Köpenhamn, med nästan ett halvt dygns tidsskillnad går vår svenska prinsessa Klara Svensson upp i sin VM-match. Hoppas hitta en fulstream så jag kan se den over there i staterna. Klara Svensson världsmästare. Låter fint. Hon tjänar en liten slant på det också men om jag får rätt på huvudräkningen och dollarkursen landar jag på att hon behöver gå ungefär 13 000 titelmatcher för att komma upp i samma inkomst som Mayweather Jr drar in på lördag.

Tufft att hinna med för en 27-åring.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.