Skoglund kan få gå riktig titelmatch i Sverige

Erik Skoglund måste upp till bevis i den otroligt tuffa bortafajten mot Callum Smith i Liverpool. Foto: Stefan Alfelt

Erik Skoglund kan få gå en full titelmatch 19 september i sin hemstad Nyköping.

I så fall blir det en för svensk boxnings framtid helt avgörande match.

Äntligen skulle proffsboxningen bli godkänd på riktigt i stället för detta fjant vi upplevt i mellanmjölkens land sedan sporten åter ”godkändes” 1 januari 2007.

Med beslutet att bara tillåta tolv minuters boxning behöll Sverige förbudet samtidigt som man öppnade för en proffsverksamhet igen efter 38 års bannbulla.

Det är detta Sauerland utmanar och jag fattar faktiskt inte varför den maktfaktor som det tyska stallet är inte har gjort det tidigare.

Utöver tiden finns det en viktig faktor till att trycka på när man söker dispens för längre matcher – att matchen ska ske mellan likbördiga motståndare. En titelmatch handlar alltid om två av de allra bästa oavsett vilken nivå de befinner sig på. Alltså finns ingen anledning till att inte bevilja längre matchtid.

Okej att man kan tycka att en fulltidsmatch i boxning på 36 minuter är i längsta laget, men kampsportsdelegationen har redan tillåtit maxtid för både dammatcher och för MMA med superstjärnan Alexander Gustafsson. Visserligen är damernas 20 minuter och The Maulers 25 minuter betydligt kortare än en full titelmatch i boxning på tolv gånger tre minuter, men logiken kommer att halta än mer om man säger nej till Sauerlands ansökan.

Det här är väldigt spännande och det kan betyda enormt mycket för svensk proffsboxnings framtid om vi får ett godkännande för Erik Skoglunds försvar av sin IBF-intercontinentaltiel mot Aleksander Tjerviak från Ukraina i Nyköping arena.

Kanske är vi äntligen på väg mot en tid när svenskar inte längre tvingas att söka sig utomlands för att utföra det jobb de blivit bra på.

Jag skriver i Aftonbladet om Sauerlands ansökan här:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kampsport/boxning/article20899710.ab

3 kommentarer till “Skoglund kan få gå riktig titelmatch i Sverige”

 1. Per-Åke Persson
  3 juni 2015 kl 06:05 #

  Sauerland har sökt förr – och fått nej.

  Dessutom är mig veterligt Chervyak upptagen på annat håll.

  Och för det tredje får det stå för Aftonbladets reporter huruvida Sauerland Promotion är störst i Tyskland.

  • Alexander Johnsson
   7 juni 2015 kl 14:04 #

   Jag läste också att Cherviak blivit utsedd till Mikhalkins obligatoriske utmanare. Men det kanske blir så att vinnaren mellan Skoglund och Cherviak får möta ryssen i vinter istället?

   Av ren nyfikenhet då, vilka tyska promotion-bolag är de största?

 2. Alexander Johnsson
  5 juni 2015 kl 14:48 #

  Bara för att det är en titelfight betyder det inte att boxarna är av samma kvalitet, eller ens hög kvalitet till att börja med. Hade det varit den riktiga IBF-titeln skulle man kunna använda det som argument, men inte i detta fallet. WBC, för att ta ett exempel, snittar väl omkring 4-500 matcher per år där ett bälte står på spel? Ordet ”titelfight” är urvattnat inom boxningen.

  I övrigt håller jag givetvis med dig om att dom borde tillåta matchen.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.