Evelina – hästtjejen som blev en elitsatsande thaiboxare

11698806_10155680140955063_8541710837511474623_n Foto: AMMI MOBACKEN

Solen och värmen har äntligen börjat presentera sig i landet. Men för en hårt satsande thaifighter blir det i sommar inte många lata dagar på stranden. Evelina Wikner svettas 10 pass i veckan för att komma i bästa möjliga form till World Cup i Bangkok.

Mr Ringside fick ett skönt snack med Evelina inför sommarens stora mästerskap.

”Jag är just nu mitt uppe i uppladdningen inför World Cup som går av stapeln i Bangkok i augusti. Det kommer bli det andra internationella mästerskapet jag ställer upp i, fick på kort varsel möjlighet att gå B-klass på EM förra hösten. Denna gång är det skillnad, stor skillnad. Sedan jag tog det efterlängtade SM-guldet i januari i år så har siktet varit inställt på WC, nu A-klass.

Men att jag överhuvud taget är med i ett landslag, och dessutom thaiboxningslandslaget, är något jag inte hade trott på för bara några år sedan. Jag är i grunden en inbiten hästtjej, och det är i stallet jag är uppvuxen. Jag har alltid tränat och testat olika sporter sedan jag var liten, men alltid på motions nivå, för att det är roligt med idrott. Kampsport började jag med först när jag var 17 år. Då började jag träna Kung Fu. Att det sedan blev thaiboxning var mer en slump. Jag flyttade till Göteborg för att börja plugga och eftersom den Kung Fu-stilen jag tränade inte fanns där bestämde jag mig för att testa andra kampsporter.

Jag fastnade för thaiboxningen direkt. Intensiv, allsidig träning och massa glada träningskompisar. Det går inte att tänka på annat under ett träningspass, det kräver fullt fokus på nuet, och det är det som jag älskar med kampsporten. När jag kliver in på Fighter Center kan jag stänga av vardagsstressen och helt fokusera på träningen.

Denna sommaren kommer inte vara lik någon annan sommar för mig. Det blir inget med en kall öl på stranden eller rosé i parken. Det blir träning sexdagar i veckan, 10 pass i veckan. Ett svårt pussel att få ihop med heltidsjobb och dessutom fånga några solglimtar med vänner och familj. Men sålänge jag finner glädje i sporten är det helt klart värt det. Den största moroten är att få resa till Thailand och tävla i WC. Där jag ser fram emot att få mäta mig mot de bästa.

Men jag har inte gått denna vägen själv, det hade jag inte kunnat. Inte utan min klubb, Fighter Muay Thai, alla träningskompisar och stöttande vänner. Nu under uppladdningen är klubbkamraterna extremt viktiga, de är med och stöttar, coachar och ser till att jag alltid har någon att träna med. Störst hjälp har jag självklart från min tränare Jens Fredholm som varit med och tränat mig från min första match och fram tills nu. När jag väl bestämde mig för att jag ville satsa på sporten har han stöttat fullt ut med allt från träningsscheman till kost. Allt jag har behövt för att nå till toppen.

Jens frågade om jag skulle med på tåget. Jag hoppade på och började resan från att vara en vanlig motionär till att vara en elitsatsande thaiboxare”.

Mr Ringside önskar Evelina lycka till på World Cup. Det ska bli superkul att följa hennes äventyr i ringen i Bangkok.
Damtruppen till World Cup:

-48 kg

Camilla Danielsson, Odenplan Fightgym

-51 kg
Therese Gunnarsson, Halmstad MuayThai

-54 kg
Sofia Olofsson, Odenplan Fightgym

-57 kg
Evelina Wikner, Fighter MuayThai

-60 kg
Sandra Bengtsson, Onechai MuayThai

-63,5 kg
Erica Björnestrand, Malmö MuayThai

-67 kg
Isa Tidblad Keskikangas Tipmuaythai/VBC

-71 kg
Elina Nilsson, Fighter MT

-75 kg
Anna Strandberg Tip muaythai/VBC

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.