Varför ska inte Badou Jack få Bragdguldet?

Badou-med-bälte

Badou Jack med världsmästarbältet för WBC som bevisar att han är den störste av alla i sin viktklass just nu. Räcker det för att få Bragdguldet? Foto: Stefan Alfelt

Jag njöt verkligen av det svenska U21-landslaget i fotbolls triumf i Prag. En fantastiskt dramatisk avslutning på en underbar fotbollsturnering som skänkt Sverige det framtidshopp vi trott skulle dö med Zlatans avsked.

Och nu hävdas självklart att Guidettis, Lewickis, Carlgrens, och de andras bragd ska belönas med Bragdguldet.

Varför tänker ingen av de som föreslår det på Badou Jack?

Fotboll är absolut världens största idrott men när det kommer till ungdomsfotboll kontra vuxenvarianten är det ändå fortfarande en enorm klyfta som skiljer dem åt.

Det Håkan Ericssons landslag presterade var definitivt fantastiskt på alla sätt och vis. Jag har levt med fotbollen som aktiv i en kort period och som bevakare av den i hela mitt vuxna liv, jag älskar fotboll och skulle inget hellre än att fortfarande kunna spela inomhus två gånger i veckan med journalistkollegor och artister som jag gjorde i många år, men jag är inte fanatiskt blindseende.

Fotbollseuforin i Sverige i dag beror så klart på svält. Vi har inte vunnit något sedan damerna vann EM i Luton 1984. På herrsidan ingenting sedan OS 1948.

Guldet i Prag kan komma att betyda enormt mycket för svensk fotboll men som enskild framgång är det knappast större än skidåkarna som hasar hem de ädlaste medaljerna i OS eller Sarah Sjöströms fantastiska resultat i simbassängerna.

Prestationen som verkligen sticker ut i svensk idrott 2015 är när Badou Jack tidigt svensk morgon i Chicago boxade hem VM-titeln för WBC i supermellanvikt genom att totalt dominera mot regerande mästaren Anthony Dirrell.

Hemma i Sverige visste knappt någon vem Jack var men med segern tog han den näst största titel någon svensk någonsin haft i den internationellt enormt stora proffsboxningen sedan Ingemar Johansson blev världsmästare i tungvikt.

Å andra sidan fick Ingo inte heller Bragdguldet …

5 kommentarer till “Varför ska inte Badou Jack få Bragdguldet?”

 1. Dennis Johansson
  1 juli 2015 kl 16:30 #

  Får hålla med. Vinner Alex titeln i höst kommer jag dock glömma att Badou Jack titelvinst (i alla fall just nu) är en större bragd på pappret än Alexs, såvida Gustafsson nästan knockas i första poch sen lyckas vända matchen i de sena ronderna.

 2. Thomas Laurén
  1 juli 2015 kl 19:54 #

  Sveriges klart bästa fighter alla kategorier och det har jag alltid tyckt.Grattis Champ att äntligen få vissa vem du är för Svenska box lovers

 3. Juhani Grönberg
  1 juli 2015 kl 20:46 #

  Så länge en svensk boxare kan inte gä titelmatcher, boxa 12 rondare i sitt eget land, kommer ingen svensk boxare få en bragdguld. Tack för en socialdemokrat som fick Sverige förbjuda proboxning i slutet av 60-talet. Ingen boxningskultur i Sverige. Tyvärr.

 4. Jonas
  2 juli 2015 kl 21:52 #

  Vad menar du med:

  ”när det kommer till ungdomsfotboll kontra vuxenvarianten är det ändå fortfarande en enorm klyfta som skiljer dem åt”

  Med det resonemanget blir det svårt att ge priset till någon annan än den som är absolut bäst osvsett kön, viktklass, ålder. Vi har klasser som U21 och viktklasser i boxing, kvinnor och män för att kunna tävla på lika vilkor, då ska man premieras efter dessa klasser också. Annars får minsann Badou slå Klitschko innan han ska ha något bragdguld.

 5. Alexander Johnsson
  7 juli 2015 kl 12:43 #

  WBC:s bälte gör tyvärr inte Jack till den störste i viktklassen, det krävs mer. Badou är för nuvarande rankad runt topp 10 i supermellanvikt (13:e av Boxrec, 7:e av Ring Magazine) och det finns en del tunga namn att besegra innan man kan kalla sig bäst, exempelvis Ward, DeGeale, Stieglitz, Abraham, Andre Direll – och först i kö står ju Groves! 🙂 (5:e av Boxrec, 3:e av Ring Magazine).

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.