Boxningsmatchen som lockade över 50.000 åskådare – i Sverige

Den 19 september återkommer den riktiga proffsboxningen till Sverige. Då blir det åter tillåtet med en match över 12 ronder. Intresset i Nyköping är stort. Publiksiffran till den här galan kommer bli runt 5.000 åskådare. Jag läste en artikel i Södermanlands Nyheter  att det kommer bli den största publiksiffran på en boxningsgala i Sverige i ”mannaminne”. 

För oss som har några år på nacken bör påpekas: Ingemar Johansson–Eddie Machen 1958 på Nya Ullevi i Göteborg lockade 53.614 åskådare. En fantastisk publiksiffra. Matchen tog slut redan efter två minuter och 16 sekunder och segern innebar att Ingo fick en VM-match mot Floyd Patterson. Resten är, som man brukar säga, historia. Ingo hade åtskilliga publikmatcher i Sverige under sin makalösa karriär. Samma med Bosse Högberg.

När det gäller amatörboxning upplevde vi en enorm hausse inför OS i Moskva 1980. Den tredje duellen mellan Lillen Eklund och Roger Andersson lockade över 7000 åskådare i Gävle.

Publiksiffran från  Ingo-Machen kommer stå sig för alltid. Men om Badou Jack sköter sina kort väl i titelförsvaret mot George Groves i Las Vegas 12 september får vi kanske någon gång framöver se Jack boxas på en stor arena i Stockholm.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.