Badou eller Zlatan?

Är detta Sveriges bäste idrottsman 2015?

Badou Jack eller Zlatan Ibrahimovic?

Vem är Sveriges bäste idrottsman 2015?

Efter Sveriges avancemang till nästa års fotbolls-EM i Frankrike, tack vare Zlatan Ibrahimovics geni snarare än de gnällspikar till förbundskapten och landslagsspelare som tyckte att avancemanget berättigade dem att såga den mediekår som gett dem helt rättmätig kritik för ett i övrigt uselt kval, skrev Svenska Dagbladets förre sportkrönikör Sune Sylven så här på Facebook:

”Plötsligt fick den spirande debatten om bragdguldet näring. Med sina avgörande två mål mot Danmark står nog Zlatan Ibrahimovic nu närmare Bragdguldet än någonsin. Det blir en spännande debatt med Sarah Sjöström som närmaste konkurrent.”

Sune är en auktoritet med massor av år i guldmedaljsjuryn och han gillar absolut inte slagsmålssporter men när jag svarade med en kort fråga: ”Badou Jack?”, svarade han åtminstone med ett tryck på gillaknappen.

Några minuter senare i natten kom ytterligare ett positivt svar – från Svd:s nuvarande sportkrönikör och sekreterare i Bragdnämnden, Anders Lindblad:

”Badou är med i snacket också Stefan Alfelt. Blir spännande.”

Visst blir det spännande. Zlatan Ibrahimovic är självklart en enormt stark kandidat till priset. Sverige hade aldrig ens varit nära att ta sig till fotbolls-EM utan honom och det går inte att blunda för fotbollens storhet som idrott. Större än allt annat.

Men Badou Jack har i år gjort det ingen hade förväntat. Han vann titeln och blev världsmästare för den största organisationen WBC och framförallt – han försvarade bältet mot brittiske stjärnan George Groves med en fantastiskt fint genomförd match i Las Vegas.

Badou nämns ofta som en stark kandidat till att få utmärkelsen årets fajter i världen. Så självklart ska han vara en kandidat till att anses som Sveriges bäste idrottsman 2015. Han har ju också nominerats till priset som årets manlige idrottare i konkurrens med just Zlatan Ibrahimovic, orienteraren Jonas Leandersson och längdskidåkaren Johan Olsson.

För kampsporten skulle det bli ett stort erkännande ifall Badou Jack ges det priset eller Bragdguldet. Han är faktiskt värd både och.

Trots Zlatan.

8 kommentarer till “Badou eller Zlatan?”

 1. Åke Sintring
  22 november 2015 kl 23:02 #

  ”Badou nämns ofta som en stark kandidat till utmärkelsen ”Årets fighter” i världen”.

  Que?

  Kan du ge något enda exempel bland dessa många (”ofta”)?

 2. Åke Sintring
  24 november 2015 kl 08:23 #

  Jag menar, GGG och Ramon Gonzalez, för att ta två, är i en klass för sig.

 3. Åke Sintring
  3 december 2015 kl 23:05 #

  Finns inte en chans att Badou Jack skulle bli ”Fighter of the Year”. Detta tror du ju inte själv heller. Och här citeras en, en enda, skribent, vars omdöme, eller snarare kunskaper, har uppenbara begränsningar. Det var ju ”ofta”, som Badou Jack skulle ha förts fram som kandidat till ”Fighter of the Year”??

  • Stefan Alfelt
   6 december 2015 kl 20:35 #

   Du ville ha ett enda exempel. Du fick det. Jag håller inte på och letar upp resten till dig.

 4. Åke Sintring
  7 december 2015 kl 17:35 #

  Resten finns inte.

 5. Åke Sintring
  8 december 2015 kl 12:59 #

  PS.

  Badou Jack vann titeln i en match mot Anthony Dirrell. Han vann med 2-1. Senare i år vann han mot George Groves. ”Det blev ingen glansfull segermatch”, skrev du då. Skulle dessa två matcher göra Badou Jack till ”Årets fighter i världen”? Du skriver att sådana tankar ”ofta” framförs? Badou Jacks prestation är aktningsvärd. Men du vet mycket väl vad som fordras för att en boxare ska utses till årets främsta. Varför lura läsarna?

  DS.

 6. Alexander Johnsson
  8 december 2015 kl 18:22 #

  Jag har sett Jacks namn nämnas i en del boxningsforum, men då i form av ”hedersomnämnande” och inte faktisk pristagare. Det är lite synd att Jack inte hann möta (och slå) Chavez Jr under 2015, för då skulle svensken nog verkligen vara med i racet.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.