Erik Skoglund visade att han är en världsboxare

Erik Skoglund jublar inför sin entusiastiska hemmapublik. 24:e raka segern! Foto: Stefan Alfelt

Det blev en klang och jubelafton för Erik Skoglund på lördagskvällen. Efter en grym insats stod han som poängsegrare mot den rutinerade amerikanen Derek Edwards (27-5-1).

Det här var Skoglunds bästa match i proffskarriären. Han dominerade stort alla de 10 ronderna. Det var framför allt Skoglunds pistongvänster som var segervapnet den här lördagskvällen i Rosvalla Arena. Det var en vänstern som hela tiden satt klistrad i amerikanens ansikte.

Edwards hade före matchen hotat med att han skulle klippa en ny svensk skalp. Tidigare har ju Edwards knockat Badou Jack i den första ronden.

Men så blev det inte. Skoglund var på sin vakt från start.

I den sjätte ronden träffade Skoglund sin motståndare med en klockren uppercut, en träff som tog på Edwards haka. Edwards drog med sin Skoglund i fallet, men ringdomaren Mikael Höök noterade aldrig den klockrena träffen i slutsekunderna utan viftade med händerna och menade att amerikanen hade halkat.

Även i slutronden var Derek Edwards illa ute efter en våldsam svensk offensiv.

– Jag följde min plan till punkt och pricka, sa Skoglund efteråt. Jag hade stor respekt för Edwards. Han har stor slagkraft, jag kände det vid ett par tillfällen.

Eriks långa raka vänster var grymt effektiv under hela matchen. Foto: Stefan Alfelt

Eriks långa raka vänster var grymt effektiv under hela matchen. Foto: Stefan Alfelt

Skoglund tog sin 24:e seger som proffs. Promotor Nisse Sauerland var glad som en speleman och de över 2.000 åskådarna i arenan jublade i högan sky.

För Erik Skoglund var det en måste-vinna-fight. Han gjorde sin plikt och lite därtill. Det är ett litet steg fram till de allra bästa i den lätta tungviktsklassen, men Skoglund visade att han är en världsboxare. Han bjöd på teknik, rörlighet, slagstyrka och boxningsintelligens. Det var boxning på högsta nivå.

Och från rond sex och framåt följde Erik upp vänsterjobben med en elak högerslägga. Foto: Stefan Alfelt

Och från rond sex och framåt följde Erik upp vänsterjobben med en elak högerslägga. Foto: Stefan Alfelt

Erik Skoglund kan gå in i 2016 med stora förhoppningar. Hur Sauerland resonerar återstår att se. Möjligen öppnar sig en titelfight under nästa år.

Derek Edwards hade efter fighten en del berömmande ord att säga om sin motståndare. Amerikanens karriär sjunger på sista versen, men Skoglunds karriär fortsätter spikrakt uppåt.

 

 

5 kommentarer till “Erik Skoglund visade att han är en världsboxare”

 1. Alexander Johnsson
  22 december 2015 kl 09:28 #

  Om vi snackar riktiga titelfajter (WBC, IBF, WBO, WBA) blir det nog tufft då tre av fyra hålls av Kovalev. Sedan finns det en drös duktiga boxare som inte är titelhållare (Fonfara, Pascal, Beterbiev, Cleverly, Stieglitz osv).

  Med tanke på att Edwards förmodligen inte är topp 50 i världen, känns det som att man borde ge Skoglund minst två eller tre matcher till mot stegvis svårare motstånd innan man kan snacka titelmatcher.

  Man glömmer lätt av att han bara är 24 år med, och det finns ju ingen anledning att stressa. 🙂

 2. Tim Flodgren
  25 december 2015 kl 23:22 #

  Kul att Sverige har tre unga boxare som alla är födda 91 och som alla är uppe på en väldigt hög nivå nu. Först och främst Skoglund som mötte Williams som var rankad 60 i viktklassen under. Skoglund var fullkomligt överlägsen (världsklass). Yigit som mötte f.d. världsmästaren Corley (rankad 130 vid deras match) och Yigit var fullkomligt överläsen. Och Granat som mötte Sprott i sin senaste match som var rankad 70 vid deras möte och som också var överlägsen. Riktigt bra tider för svensk boxning. 🙂

 3. Thomas Niklasson
  30 december 2015 kl 13:30 #

  @Tim Flodgren: Det finns ingen ”objektiv” rankinglista utan dessa skapas alltid utifrån de syften och uppfattningar upphovsmännen till listan har. Vilken rankinglista utgick du ifrån i ditt inlägg? Skoglund är hur som helst nu (2015-12-30) rankad som nr 16 av fightnews.com. Badou Jack som nr 5 (supermellanvikt).

  • Alexander Johnsson
   31 december 2015 kl 18:01 #

   Thomas, jag antar att Tim utgår ifrån Boxrec.coms rankingsystem (baserat på poäng) eftersom att få – om någon – orkar ranka viktklasser så långt ned som till 130:e plats.

   Tycker själv att Boxrec fungerar bra. Även om det är långt ifrån perfekt, så får man ett ganska bra hum om hur skicklig en boxare är.

 4. Hosting
  27 december 2016 kl 03:29 #

  Later kanske lite fanigt att papeka att han gor det nar han har en perfekt matchlista som obesegrat proffs med 26 raka segrar men vi vet alla hur boxningsbranschen fungerar.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.