Sluta förfölja Maria Lindberg

Maria Lindberg har kämpat hårdare än kanske någon annan idrottsman för att uppnå sina drömmar i en ständigt pågående kamp mot illvilliga krafter. Foto: Stefan Alfelt

Pratade i kväll med en överlycklig Maria Lindberg men det var inte hennes snudd på perfekta uppercut som gjorde henne så glad.

Inte heller den övertygande poängsegern över ungerskan Melinda Lazar.

Marias stora vinst var att hon fick boxas i Danmark. Nästan på hemmaplan.

Du känner säkert till historien. Maria drabbades av en hjärnblödning i en amatörlandskamp i Finland 1999. En match hon inte borde ha fått gå upp i på grund av de sjukdomssymtom hon visade upp natten och under dagen innan fajt.

Hon var illa däran och bannlystes från sporten, men det är snart 17 år sedan det hände.

Efter det har hon genomgått mängder av läkarundersökningar och inte blivit medicinskt utdömd någon gång.

Hennes dröm har alltid varit att bli bäst. Bäst av alla i hela världen och hon har med en ambition som inte bara gränsat till, utan även gått långt över gränsen till besatthet bokstavligen slagits för sin dröm.

När hon stoppades från att gå matcher i stort sett överallt valde hon att flytta till Hamburg där hon i ett par år bott i en källare under det boxningsgym hon jobbat på. Tyskland gav henne en licens men Maria har inte fått gå särskilt många matcher. Men varje gång hon har fått gå upp i ringen har hon varit sprudlande glad. Jag har varit på plats många gånger och jag kan inte annat än att gilla den målmedvetenhet som hon utstrålar, vilken är ungefär den samma som drivit Mikaela Laurén till fantastiska framgångar.

Alla ska veta att Maria Lindberg har en avancerad utbildning som ingenjör och lätt skulle kunnat fixa ett högavlönat jobb som säkrat ett stabilt övre medelklass-Svensson-liv men det har aldrig varit hennes mål.

Hon har alltid velat bli bäst i boxning. Det har varit det enda som drivit henne och som fått henne att försaka så mycket av det som nästan alla vi andra hade sett som en  betydligt behagligare lösning i livet.

Så varför behöver hon då se att få gå match i Aarhus som en av hennes viktigaste segrar?

Därför att personer i maktställning drabbats av en märklig fixering vid henne.

Jag kan förstå att det svenska boxningsförbundets ansvariga till en början var livrädda för att släppa upp Maria i ringen igen. Om något allvarligt skulle hända henne, som att hon dog, skulle det skada sporten för tid och evighet.

Men tiden spelar roll. Maria har tränat och hon har boxats 17 matcher som proffs, 96 ronder, utan att någonsin varit i närheten av att skadas på nytt.

Det har gått 17 år.

Sjutton år utan en katastrof.

Ändå är maktspelarna fortfarande livrädda för att låta Maria Lindberg leva ut sin dröm.

Eller så har det helt enkelt övergått till personliga vendettor och prestige som skapar den tragiska låsning vi följt i så många år och som skildras så bra i WG-films dokumentär Maria och hennes skugga.

Jag säger – sluta förfölj Maria Lindberg.

Hon har all rätt i världen att leva ut sin dröm.

8 kommentarer till “Sluta förfölja Maria Lindberg”

 1. Per-Åke Persson
  27 februari 2016 kl 02:51 #

  Vilka maktspelare pratar vi om? Har du några namn och i vilken maktställning befinner de i sig rent konkret?

  • Stefan Alfelt
   27 februari 2016 kl 09:44 #

   Förbundsordföranden under många år är väl en.

 2. Kent Hansson
  27 februari 2016 kl 10:15 #

  Ja, förföljelsen är ju ren mobbing.

 3. Per-Åke Persson
  27 februari 2016 kl 16:39 #

  Svenska Boxningsförbundets prokommission sedermera Svenska Proffsboxningskommissionen har på medicinska skäl stängt av Maria Lindberg. Den avstängningen ska och bör respekteras av andra förbund.
  Den här frågan – avstängningar och bristen på respekt för detsamma – dök upp senast på EBU:s årsmöte och alla förbund var igen rörande eniga i att skärpa kontrollen.
  Hade Mr Ringside kollat fakta istället för att agera mikrofonhållare till Lindberg hade ni haft ett antal fina historier att titta in på.

  Att Lindbergs prokarriär havererat beror på a/ hon har svårt med vad som är sant och falskt b/ hon är besatt av boxning men bara medelmåttig i utövandet. c/ det viktigaste: kommersiell dragningskraft. Hon säljer inte, drar inte folk. Palles intresse har som knock-out.dk tittat in på med helt andra saker att göra.

  Har Mr Ringside sådana medicinska kunskaper att man vet att det är att ofarligt att motta slag mot huvudet så varför inte informera resten av världen om det? Det är sensationella upptäckter! Nobelpriset next!

  Sanningen är att efter vad vi vet nu är boxningen ännu farligare än vad vi vetat om tidigare och att minimera riskerna borde ha högsta prioritet (dock har man konstaterat att utövare med en subdural haematoma inte löper större risk än andra). Sverige följer AIBA i det här fallet och det gör de flesta förbund.

  Per-Åke Persson

  • Stefan Alfelt
   27 februari 2016 kl 16:43 #

   Om hon inte löper större risk än andra förstår jag inte alls varför hon ska vara avstängd, men jag är helt övertygad om att slag mot huvudet är farliga.

 4. Per-Åke Persson
  27 februari 2016 kl 18:12 #

  Jag är ingen doktor. Inte du heller. Låt därför regelverket vara: avstängande förbund äger frågan. Resten ska respektera beslutet.

  • Stefan Alfelt
   27 februari 2016 kl 18:20 #

   Alla fattade beslut är inte riktiga. Så är det i alla sammanhang och här finns uppenbarligen organisationer som tycker annorlunda än den svenska proffsboxningskommissionen.

 5. Per-Åke Persson
  28 februari 2016 kl 11:08 #

  Möjligheten att överklaga finns även här.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.