Gäddan är vår näst mest spännande boxare

Adrian "Gäddan" Granat har blicken riktad mot tungviktens absoluta världstopp. Foto: Stefan Alfelt

Adrian ”Gäddan” Granat vann sin tolfte raka seger som proffs när han i Bukarest som den förste någonsin stoppade österrikiske serben Samir Kurtagic före full tid.

– Ingen riktig knock eftersom dom kastade in handduken. Dom ville väl inte få honom halvt ihjälslagen, sa Gäddan när jag fick tag i honom på telefon.

Oavsett vilket så står det nu i den malmöitiske tungviktarens lista tolv segrar av tolv möjliga som proffs och elva av dem vunna på KO eller TKO.

Det är ett imponerande facit utan att vara uppseendeväckande på grund av talen. Jag minns exempelvis amerikanen Don Steele – ”The Man of Steele” – som hade 41 knockoutsegrar på 42 matcher (hans tredje match slutade utan domslut) när han fick möta Mogens Palles bonderøv Brian Nielsen som då hade 38–0–0.

– Jag har satsat pengar på Nielsen, sa en amerikansk journalist inför matchen till Expressens utsände Hans Linné.

– Jaså? Har du sett Steele boxas många gånger? undrade Linné.

– Nej, aldrig. Men jag har sett några av hans motståndare.

Många tungviktare radar upp knockoutsegrar utan att de egentligen visar någonting speciellt. Till och med WBC-världsmästaren Deontay Wilder ifrågasätts ofta. Trots titeln och att han är obesegrad med 35 knockoutsegrar på 36 matcher anser många experter att det är först i den kommande fajten mot Alexander Povetkin som amerikanen kan bevisa att han verkligen är en superstjärna.

Så tolv raka är i sig inte så mycket att brösta upp sig för, men Gäddan har visat upp spännande kvaliteter både i och vid sidan av ringen.

Han är stor, 202 cm, med en matchvikt upp mot och ibland kanske till och med över 120 kg. Han slår, givetvis, fruktansvärt hårt. Han klarar av att fajta sig ur pressade lägen och han har ett stenhårt psyke med ett självförtroende som i hans eget huvud säkert redan gjort honom till världsmästare.

Ett problem för Granat kan bli att han är kontrakterad av ett mindre boxningsstall, EC Boxpromotion i Hamburg, som kanske inte har det ekonomiska tålamodet att låta sitt råmaterial förädlas i lugn och ro till en guldklimp. Mindre stall frestas självklart mer till chansartade matcher som ger hyfsat med pengar medan ett större kan avvakta tills det verkligen smäller till.

Oavsett vilket är Adrian ”Gäddan” Granat vår mest spännande boxare just nu efter världsstjärnan Badou Jack.

Trots att Erik Skoglund snuddar vid den absoluta världstoppen redan som 24-åring.

Trots att världsmästaren Mikaela Laurén bara är en match från en av tidernas största matcher för en svensk boxare.

Trots Anthony Yigit, den kanske största talangen av dem alla, och trots en hel radda andra spännande proffsboxare i en generation bredare och kvalitetsmässigt starkare än någon tidigare i Sverige.

Men man kommer aldrig ifrån att det är tungvikt som driver proffsboxningen.

En stor stark slår allt.

2 kommentarer till “Gäddan är vår näst mest spännande boxare”

 1. Åke Bertil Åkesson
  20 mars 2016 kl 14:21 #

  Bra gjort Grattis
  Mvh Åke.

 2. Åke Sintring
  8 mars 2017 kl 13:15 #

  Det bör väl ändå nämnas, att Samir Kurtagic totalt besegrat två boxare med plusstatistik. I de närmast föregående sex matcherna, innan han mötte Granat, hade han fem förluster.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.