Urgammal sexism bekämpas inte med ny sexism

Mr Ringside och rondflickor.

Hur många gånger har vi nu haft ”debatten” om sexismen med rondflickor?

Media verkar aldrig tröttna på den. Alltid samma viftande med pekpinnar och när Mikaela Laurén slänger ur sig betet att hon inte boxas på lördagens stora Sauerlandgala om hon inte får rondpojkar i stället under sin match sväljer redaktionerna med glädje tramset.

Rondflickor är så förlegat, fånigt, sexistiskt, dumt och onödigt att jag mest förundras över att det fortfarande finns kvar. Fyllevrålen från läktarna när första tjejen går upp med sin rondskylt har blivit mindre och mindre högljudda med åren och ibland hörs det inga alls. Så förmodligen tycker inte ens öldimmiga grabbar att det är särskilt upphetsande att se en lättklädd tjej vandra runt i ringen 20 sekunder var tredje minut (varannan under dammatcher).

Så varför finns företeelsen kvar?

Inte är det för att publiken ska få veta vilken rond som är den nästa. Det räcker ju att speakern säger vilken rond som kommer precis när den ska börja så är den informationen fixad.

Vad det handlar om är rädsla för att bryta traditioner.

Så länge någon kan minnas har det funnits rondflickor på stora boxningsmatcher. En sorts förstärkning av det starka manliga som boxarna utstrålade med hjälp av kvinnlig fägring. Den gamla synen på manligt/kvinnligt.

I de flesta länder där boxning och även UFC är stort existerar inte debatten som vi får då och då här i Sverige.

Skulle jag ställa frågan om det inte är dags att lägga ner tjejvandringarna på en presskonferens exempelvis i samband med en stor gala i Las Vegas hade jag mötts med överseende leenden och hånfullt skämtsamma kommentarer. Och det hade inte bara berott på att vi var i en stad där tiotusentals kvinnors normala arbetsdräkt är minimala bikinis.

Varken i USA, Tyskland, England, Frankrike, Italien eller Holland bryr man sig om det sexistiska. Ibland låter man, som vi sett några gånger i Tyskland, flickorna gå snyggt dressade i långklänningar, men andemeningen är ju faktiskt den samma. Skådebröd för den manliga publiken.

Hade jag ställt frågan i Ryssland eller några av de andra gamla östländerna eller i Mexiko, Brasilien, Filippinerna … så hade skratten ekat fortfarande.

Behöver vi detta för att veta hur långt matchen har gått? Knappast. Foto: Stefan Alfelt

Behöver vi detta för att veta hur långt matchen har gått? Knappast. Foto: Stefan Alfelt

När Sauerland inledde sin Nordic Fight Nightsatsning i Danmark fick jag en fråga om Aftonbladet kunde vara intresserat av att sponsra rondflickorna. Vi skulle kunna ha omröstningar i tidningen om vem av dem som var snyggast, sånt var populärt hos såväl tyska som danska tidningar. Min förklaring om att vi hade en annan syn på saken i Sverige möttes med viss skepsis.

När det gäller rondpojkar är det många år sen som Brian Nielsen och Jesper D Jensen spontant slet av sig skjortorna och agerade som sådana under en dammatch i Köpenhamn. Ceciclia Brækhus fick rubriker när hon krävde pojkar i stället för flickor, ungefär lika stora som när hon hävdade att hon skulle boxas i kjol.

Mikaela Laurén har haft rondpojkar på sina galor, men rättfärdigar en utökad sexism verkligen den ursprungliga sexismen?

Tilde de Paula snuddade vid den relevanta frågeställningen när hon i morse hade invändningen att det väl blev samma sexism om man släppte upp lättklädda pojkar. Men hennes förslag om kostymklädda killar missar också den egentliga frågan:

Ska rondflickor/pojkar finnas överhuvudtaget?

Och om de ska vara det – är då en lösning att släppa upp oattraktiva slafsigt klädda exemplar så att man kommer ifrån sexismen och framhäver själva arbetet? Att upplysa publiken om vilken rond som är gå gång näst.

Sista synpunkten är om man tvunget måste se så gravallvarligt på den här saken ett grovt och opassande skämt. Men håll med om att det vore nyskapande.

En kommentar till “Urgammal sexism bekämpas inte med ny sexism”

  1. Thomas Niklasson
    22 april 2016 kl 12:52 #

    Zzzzzzzzzzz…vem bryr sig?

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.