Förbundskapten Pelle Bånghäll i stor intervju: ”Fantastisk återväxt”

13318586_1234160166617360_1331645160_nTio medaljer, varav fyra av den högre valören.

Det blev facit för damerna i VM i thaiboxning i Jönköping. Sverige har i Jönköping gjort sitt bäst VM någonsin.

Sverige är en supermakt i thaiboxning.

Förbundskapten Pelle Bånghäll har all anledning att vara stolt som en tupp. 

Mr Ringside fick ett snack med Bånghäll dagen efter dundersuccén.

Dina känslor efter detta fantastiska världsmästerskap?

”Jag är mycket nöjd, vi har gjort det bästa mästerskapet någonsin. Det är många som överraskat i detta VM , en del har till och med löpt hela linan ut, men jag måste säga att på damsidan är det Bea Malecki och Patricia Axling som vann guld i sina debuter som sticker ut lite extra. Vi får inte heller glömma Anna Strandberg som tar guld i sitt andra mästerskap, samt Angela Mamic som går in och fixar en silverpeng. Att Sofia Olofsson är en av de absolut bästa i sin sport borde på alla sätt vara bekräftat nu i och med guldet igår. Vi har en fantastisk återväxt på damsidan”.

Hemligheten bakom succén?

”Det är egentligen ingen hemlighet, men en sak är att vi jobbar mycket med att man ska känna trygghet i laget. Det vardagliga slitet ligger i hemmaklubben och det är viktigt att ha en bra dialog med klubben för att öka transparansen. Vi har en liten grej, vi kör för att ha bra fys, vilket visar sig viktigt i jämna matcher. Det handlar om ett enkelt intervallupplägg som periodiskas in i träningen 10 veckor före mästerskap. Rikard Nilsson på SOK har hjälpt oss med ett bra upplägg”.

Handen på hjärtat, trodde du innerst inne på den här makalösa succén?

”Nja , jag sa till dig under landslagslägret att jag trodde på 8-14 medaljer ( kanske lite kaxigt MEN jag trodde på det ) sen att det blev fyra guld var lite mer än jag vågat hoppas på. Nu blev det 10 medaljer, fem  brons , ett silver och fyra  guld, samt ett guld och ett brons i herrarnas B klass. Historiskt det bästa vi gjort någonsin”.

Har du fått några reaktioner från dina utländska kolleger?

”De utländska kollegorna är fulla av beundran, speciellt funderar de över hur våra damer kan vara så bra. Jag brukar svara att konkurrensen i Sverige ligger på så hög nivå att en medaljör från föregående mästerskap kan förlora ett kval till VM ( vi kör via SM ) och ersättas av en ny, alltså stenhård konkurrens, vilket är nyttigt för att bredda toppen.

Hur ska vi kunna behålla positionen som främsta damnation?

”Vi måste utvecklas och inte vara nöjda.  Om vi är nöjda uppstår en stagnation. Det är viktigt att nyfiket hitta nya vägar till framgång. Dock ska vi suga in dessa framgångar vi haft på VM och gotta oss ett par dagar innan startskottet för EM går (Kroatien i oktober ).

Blev VM precis som du hade förväntat dig?
”Sportsligt blev det det, med mersmak faktiskt då vi tog fyra guld guld. Jag ser även att de som inte fick medalj utvecklas och har gjort bra prestationer och jag är säker på att de är sugna att visa mer på EM”.

Går det att upprepa en sån här succé?

”Ja det måste vi tro på även om det blir svårt, vi får analysera och hitta nya infallsvinklar och vara öppna för nytänkande”.

Vad säger du om herrarnas insats?

”Vi tar faktiskt tre stycken  brons, vilket också är ett fall framåt , det får vi inte glömma. Vi gör bra ifrån oss där med men vi saknar guldet i herrarnas A-klass och det har vi gjort i 12 år nu. Så där har vi verkligen något att jobba med och för.

Tror dock att vi enligt den plan vi har med att talangfulla juniorer, som ska skolas in på seniorsidan via B-klass, kommer att ge turnerings och internationell erfarenhet. Det kan vara ett långsiktigt mål att senare lyckas fullt ut i A-klass. Vi kan ju hoppas på att en supertalang kommer fram med och vem vet kanske den finns i Constantin Nangas som med sina blott 20 år gjorde en bra debut i A klassens -75 kg”.

 

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.