The Mauler får aldrig sin revansch

Alexander "The Mauler" Gustafsson har levt länge i Jon Jones skugga men nu är det nog slut med det. Vi får aldrig returmatchen vi drömt om i tre år. Foto/kollage: Stefan Alfelt

Inför UFC 165 i Toronto hösten 2013 kallade Alexander Gustafsson mästaren Jon Jones för ett omoget barn. Jag frågade Jones vad han tyckte om det.

– Sanningen är att jag är ett omoget barn. Väldigt omogen ibland, svarade han med ett brett leende.

Han avväpnade konfrontationen med charm, men nu är charmoffensiven körd. Jon Jones har sänkt sig själv till en nivå han inte kommer att ta sig upp från och returmatchen vi och framförallt Alex drömt om kommer aldrig att bli av.

Smita från en trafikförseelse, ta kokain och nu kanske även steroider är inget man kan skylla bort med att hävda att man är ett omoget barn. Omogna barn är oskyldiga. Jon Jones smiter, snortar, fuskar. Han var en legend men hans fusk kommer att förfölja honom livet ut och förmörka minnesbilderna av hans genialitet i oktagonen.

Inför mötet i Toronto sa Alex under min förhandsintervju:

– Jag respekterar honom som fajter. Det han har gjort är helt otroligt för sporten, men som person är han en översittare. Arrogant. Alla stör sig säkert inte på honom, men jag gör det. Bara en personlig åsikt.

Jones arrogans fick honom att tro på sin egen odödlighet även om det innebar att han behövde tänja gränser för att bibehålla sin kultstatus. Fortfarande är han den mest kreative vi sett i en bur. Inte bäst på någon av alla ”stridskonster” som formar MMA, men bäst på att utnyttja möjligheterna de ger tillsammans tack vare en fantasi man inte kan träna sig till.

Naturligtvis är det en tragedi som utspelar sig. Jones har kastat bort sin talang och samtidigt spottat på sina fans som bländats av och dyrkat hans skicklighet.

Tragedin är också att Alexander Gustafsson aldrig kommer att få sin välförtjänta chans till revansch. Jag anser fortfarande att The Mauler egentligen vann i Toronto. Vi ska heller inte glömma bort Daniel Cormier som inte får sin stora match på UFC:s största gala någonsin nu på lördag i Las Vegas.

Jon Jones har förstört för många, men framförallt har han sabbat sitt eget liv.

jon Jones fusk blev en käftsmäll för Daniel Cormier som går miste om sitt livs största match. Foto: Stefan Alfelt

jon Jones fusk blev en käftsmäll för Daniel Cormier som går miste om sitt livs största match. Foto: Stefan Alfelt

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.