En kväll när hjärnceller dödades …

The winner takes it all. Timur Stark lyfter upp sin framrusande tränare Artur Grigorian i ett segerrus medan förloraren Christian Lewandowski ligger fullständigt utslagen på ringgolvet. Foto: Stefan Alfelt

I lördags kväll jublade vi över Adrian Granats blixtrande vändning från underläge till en explosion i slag och knockout av Franz Rill.

En seger som öppnar för en snabb väg mot betydligt större fajter för ”Gäddan” och det är så klart kul men när vi efter galan och jobb för våra tidningar tog var sin godnattpilsner undrade Kent:

– Är vi avtrubbade?

Det var inte bara Gäddan som slog sin motståndare natti natti den här Hamburgkvällen.

Frånsett vårt svenska hopps match var jag på förhand mest intresserad av mismatchen Tuncay Ucar med en proffsmatch mot Süleyman Dag med 91 proffsmatcher!

Jag riktigt hör hur hjärtan galopperar på ledamöterna i den svenska kampsportsdelegationen. En mot 91. Även om Süleyman hade 81 förluster på dessa fajter är skillnaden i rutin alldeles oerhörd.

Dag var ändå inköpt som en loser mot Ucar som förhoppningsvis ska kunna bli en bra affär för arrangerade stallet ECB och offret förlorade givetvis, men han klarade sig bättre än många andra den här kvällen. Betydligt bättre.

En smäll i facet får man ta om man är inhyrd journeyman som Süleyman Dag var mot Tuncay Ucar. 82:a förlusten var väntad men han gick leende därifrån. Foto Stefan Alfelt

En smäll i facet får man ta om man är inhyrd journeyman som Süleyman Dag var mot Tuncay Ucar. 82:a förlusten var väntad men han gick leende därifrån. Foto Stefan Alfelt

Journeymen som Dag får inga stora summor per match för att få på truten men han har dragit in klart över miljonen kronor genom att hjälpa till att bygga upp andras karriärer. Vad vet jag? Huvudvärkspiller är kanske dessutom avdragsgilla för proffsboxare.

Marko Angermann, som gick in med 11–32–1 mot hemmaboxaren Hüsyin Cinkara, 3–0–0, hamnade snabbt på alla fyra med näsan i golvet. Polacken Patryk Kowoll, 5–17–0, gav upp i pausen inför andra ronden mot debutanten Ali Eren Demirezen. Varför har jag ingen aning om. Han var inte utboxad. Förmodligen snarare skadad sen tidigare.

På invägningen kvällen innan kändes brasilianaren Claduio Morroni Porto som en självsäker kaxig motståndare till ECB:s Nikola Milacic. Porto stirrade med glöd Hamburgboxaren rakt i ögonen och jag trodde att det skulle bli en riktigt jämn och bra fajt. Milacic hade 13–1–0 mot Portos 10–2–1, varav 9 segrar vunnits på KO.

Det slutade snabbt på det här viset.

Brassen Porto nattade in tidigt på lördagkvällen och var fullständigt körd efter tre halvträffar. Foto: Stefan Alfelt

Brassen Porto nattade in tidigt på lördagkvällen och var fullständigt körd efter tre halvträffar. Foto: Stefan Alfelt

Sättet som brassen reagerade på tre inte allt för hårda träffar var obehagligt. Kents och min bordsgranne vid ringside var galans läkare Dr Beatrix Raudszus som fick en hård kväll. Rookie som hon var på boxning hade hon dressat upp med högklackat vilket kunde perforerat ringen så ofta som hon fick rusa in i den. Jag fick till och med hjälpa henne att öppna en förpackning till en ny ledficklampa som hon behövde för att kunna lysa i ögonen på de utslagna med. Batteriet tog slut i den första.

Efter att den mycket glade Adnan Özcoban, 8–12–2, lekt med både publik och coming mannen Ege Kurt, 2–0–0, kändes det lite bättre ett tag. Özcoban tog inga smällar. Han log. Vinkade till publiken. Han dansade runt i ringen. Han förlorade som beställt. Han är 50 år.

Så kom det som såg ut att bli en katastrof.

Christian Lewandowski, 9–1–0, 9 KO, dominerade mot ECB:s Timur Stark, 7–2–0, 5 KO. Satte slagen. Tog inga smällar. Drev sin motståndare runt i ringen.

Tills han plötsligt tog ett steg framåt i helt fel läge.

Christian Lewandowski har sprungit rakt in i Timur Starks knytnäve. Han faller raklång framåt … Foto: Stefan Alfelt

Christian Lewandowski har sprungit rakt in i Timur Starks knytnäve. Han faller raklång framåt … Foto: Stefan Alfelt

… och försöker efter en halvminut att resa sig men faller medvetslös åt andra hållet. Foto: Stefan Alfelt

… och försöker efter en halvminut att resa sig men faller medvetslös åt andra hållet. Foto: Stefan Alfelt

Dr Raudszus fick jobba. Lewandowski kom upp men ute i omklädningsrummet säckade han ihop och Beatrix fick rusa iväg igen.

Under någon timme var känslan väldigt obehaglig. Doktorn hänvisade till sin tystnadsplikt och vi kunde bara be om att vi inte skulle få ett dödsfall att jobba med den här kvällen.

Boxning ligger alltid på gränsen. Man kan inte komma ifrån att det är det som fascinerar med sporten. Inte så att vi som vill se boxning vill se skadade människor, men knockouterna är definitivt kryddan. Att förneka det vore att hyckla.

Så när Gäddan efter en tam och spänd inledning där han länge var förloraren skickade Franz Rill till drömmarnas rike blev vi glada.

Gäddans motståndare Franz Rill har sagt godnatt och vi blir glada. Foto: Stefan Alfelt

Gäddans motståndare Franz Rill har sagt godnatt och vi blir glada. Foto: Stefan Alfelt

Som Kent undrade – är vi avtrubbade?

Jag tror ändå inte det. Knockouterna är brutala och i vissa fall direkt vidriga, men Lewandowski var tillbaka i G18-hallen och såg kvällens sista stora matcher där Christian Hammer vann efter delat domslut mot Erkan Teper.

För boxningshatarna var kvällen i Hamburg en ren dröm att spela in och visa upp som bevis för sina resonemang men jag tror inte på den förenklingen.

Hur många hjärnceller som dog, eller vad förlusten av dem kan betyda i framtiden kan ingen av oss veta.

Däremot vet jag att 18 män i lördags levde ut sin dröm. De tog fajten. De var kungar för en dag. Även om det plötsligt svartnade för en del av dem.

En kommentar till “En kväll när hjärnceller dödades …”

  1. Åke Sintring
    5 november 2016 kl 16:10 #

    Compare:

    -Maybe I have got too sensitive rather than become de-sentisised by too many years of watching other men put their brain cells on the line for my Entertainment.

    Bob Mee after watching Brian Nielsen – Mike Tyson.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.