Ali hade inte blivit den störste idag

I WANT YOU

Hade Muhammad Ali blivit den störste i dag?

Jag tror inte det.

Med sin boxningsintelligens och dedikation till sporten, förmågan att hela tiden finna de överraskande lösningarna och motivationen att pressa sin kropp och sitt psyke utöver det uthärdligas gräns, hade han givetvis även i dag kunnat bli den störste i ringen. Den obestridlige tungviktsmästaren.

Men han hade aldrig kunnat bli fenomenet Muhammad Ali. Idrottsmannen, sanningssägaren, provokatören, kärleksaposteln.

Vid nyåret njöt jag av dokumentären I am Ali på tv. Ännu en hyllning till mannen som klev rätt in i världens medvetande i exakt rätt tidevarv.

Cassius Clay/Muhammad Ali var precis så obekväm han kunde vara för att ändå vinna folks hjärtan i en tid då framförallt hans eget land, USA, vacklade i en misstro om meningen med en våldsam krigföring på andra sidan jorden och ett långsamt uppvaknande om att man på hemmaplan fortfarande klassificerade fullvärdiga amerikaner efter deras hudfärg.

Makten i USA var mot Ali men folket hade ganska lätt för att hamna på hans sida när han sa nej till Vietnamtjänstgöring eftersom kriget var obegripligt för de som klarade att se förbi Uncle Sam want you-retoriken. Att det politiska etablissemanget ville straffa den färgade bråkstaken Ali förvånade ingen och det väckte mer tvivel om maktfullkomligheten än det fick gemene man att förkasta Alis försvarstal som satte fingret såväl på det meningslösa i att föra ett krig ingen kunde vinna på som, vilket var betydligt viktigare, rasismen hemma i landet alla ska älska.

Med sin boxningsskicklighet, sitt rättspatos och sin oräddhet att utmana makten blev Muhammad Ali världens mest kände person. Han avskyddes av många som han satte på de anklagades bänk men älskades av miljarder runt om i världen som enkelt kunde identifiera sig med det som Ali stod för.

Hans kärleksbudskap, övertygelsen att alltid ställa sig på de svagas sida, omfamnades av alla som hade eller hade haft det svårt i livet. Att någon som tjänat så mycket pengar och gjort den klassresa Ali hade gjort fortfarande kunde engagera sig för alla olycksaliga på jorden gjorde honom älskad på ett sätt ingen annan idrottsman eller knappt någon människa älskats varken förr eller senare.

När han blev muslim provocerade det den vita kristna makten i USA men Ali lyckades att predika islam som en kärleksfull religion tillräckligt för att dämpa misstron och hatet så pass mycket att de flesta efter någon tid faktiskt inte brydde sig om hans val av religion.

Och det är precis där jag inte kan tro att Ali hade kunnat bli den störste i dag.

Med allt hat som läggs ut över internet i förenklade vi mot dom-spyor om att islam är hotet mot västvärlden som vi vill leva den hade Muhammad Ali i dag genererat miljarder tweets och facebookinlägg som förklarat vilket svin han var.

Om några veckor styr i USA en knäppgök som vill utvisa muslimer och mexikaner utan någon direkt anledning. Muhammad Ali hade haft många vassa ord att säga om Donald men när debatten förts i nätets anonymitet hade hans ord förvridits, förvanskats och bespottats så många gånger att det hade blivit omöjligt att orka med att bli den störste.

Till och med för Muhammad Ali.

Tyvärr är det dit vi har kommit nu.

En kommentar till “Ali hade inte blivit den störste idag”

  1. Åke Sintring
    26 januari 2017 kl 08:29 #

    Ali var en komplicerad natur. Nu etiketteras han som ”kärleksapostel”. Jag minns honom inte som sådan. Däremot kommer jag ihåg hur han hånade och plågade Floyd Patterson och Ernie Terrell i ringen. Samma med Joe Frazier utanför densamma; inne i ringen hade han fullt upp. Ali möttes under sin karriär av massivt ogillande, för att inte säga hat, från en stor del av USA:s befolkning.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.