I kväll hoppas jag på största skrällen

”Cecilia är inte van att möta en motståndare som tar så mycket plats som jag gör”, sa Klara Svensson till Aftonbladet. Kan ligga något i det. Foto: Stefan Alfelt

Snart smäller det i Spektrum Oslo.

Klara Svensson vs Cecilia Brækhus om fem VM-titlar. Finns det ett svenskt hopp?

Självklart.

Brækhus är som alltid väldigt självsäker och arrogant i sitt sätt gentemot sin motståndare. Hennes beteende när hon i går hade viktproblem och helt skippade den offentliga invägningen var pinsamt och har lett till att Klaras stall Sauerland lämnat in en anmälning till WBC om osportsligt beteende av den norska superstjärnan.

Först sent i går kväll klarade Brækhus vikten och när de två kombattanterna vägde in andra gången i morse blev Cecilia tvungen att ta av sig allt utom en tight body för att klara de tillåtna 4,5 kilo i övervikt.

Hon gick alltså upp rejält under natten mot fredagen vilket kan vara såväl en nackdel som en fördel för Klara som väger under tillåten vikt. Brækhus tyngd gör att hon bör slå hårdare men har hon haft en tuff bantningsperiod fram till matchen kan hon lika gärna ha tappat i kraft.

Oavsett vilket kommer Klara Svensson inte att vara imponerad eller rädd. Hon är i Oslo för att vinna och det kan stämma när hon säger att ingen av Brækhus tidigare motståndare tagit så stor plats som Klara gör. De två senaste motståndarna har varit tjejer på väg att lägga av och dessförinnan var Brækhus skadad i ett år.

Oavsett det blir det en av de största svenska idrottsskrällarna någonsin ifall Klara vinner. Absolut den största jag sett på plats som utsänd. Hittills är detta de tre största knallarna jag bevakat:

  1. Färöarna–Österrike 1–0

EM-kval fotboll, 12 september 1990 i Landskrona.

Färöarna var tvunget att spela utomlands eftersom det då inte fanns någon gräsplan på öarna. Hemmaplan blev Landskrona och jag åkte dit för att bevaka den förväntade slakten.

– Vi vinner med 10-0, hade Österrikes stjärna Toni Polster sagt i förhandsen och få sa emot.

Det blev 1–0 till Färöarna som kämpade sig brutalt igenom matchens 90 minuter. Trävaruarbetaren Torkil Nielsen gjorde målet men den store hjälten var målvakten med mössan, Jens Martin Knudsen som i det segerrusiga omklädningsrummet efter matchen la armen om mig och viskade i mitt öra: ”I kveld ska vi slappe af” med en menande blinkning efteråt. Slappna av på färöiska kan närmast översättas till råfylla.

Österrikes förbundskapten Josef Hickersberger avgick dagen efter.

  1. Trelleborgs FF–Blackburn Rovers 2–2

Uefacupen i fotboll,  27:e september 1994 i Trelleborg

I första omgången ställdes TFF mot hårdsatsande Blackburn Rovers. På Ewood Park vann TFF med 1-0 vilket var en jätteskräll, men där var inte jag på plats.

Däremot bevakade jag returen på Vångavallen där Blackburn med managern Kenny Dalglish och det svindyra anfallsparet Alan Shearer och Chris Sutton på topp skulle hämnas med att köra över amatörerna från småstaden Trelleborg.

Matchen slutade oavgjort 2-2 efter två mål av Joachim Karlsson. Skrällen var ett faktum och frågan är om det någonsin varit ett liknande tryck på Vångavallens läktare som denna råkalla höstkväll?

  1. Sverige–Sovjetunionen 27–23

VM- final i handboll, 10 mars 1990 i Prag.

Sverige hade visserligen överraskat och vuxit som lag i varenda match fram till finalen men Sovjetunionen var då minst lika överlägset i världen som Frankrike varit länge nu. Sovjeterna ansågs helt enkelt oslagbara.

Matchens inledning bekräftade farhågorna. Sovjet ryckte ifrån. Sveriges anfallsspel fungerade inte alls. Staffan Olsson spred sina skott över hela arenan.

Men så svängde det. Förbundskaptenen Bengan Johansson la upp ett smart försvarsspel med en stötande som tidigt störde motståndarnas anfallsuppbyggnad. Staffan Olsson hittade siktet. Det svenska försvaret tätades ihop. Kontringarna blev effektiva. Pierre Thorssons knorrar ställde och gjorde ryske supermålvakten Lavrov vansinnig. Ola Lindgren nitade in sitt livs viktigaste mål stolpe-stolpe-in och så var sensationen ett faktum.

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.