Badou rankad 99:a i världen – ska vi bry oss om boxrec?

Sveriges bäste boxare är enligt boxrec världens 99:e boxare kilo för kilo. Sant eller falskt kan diskuteras. Foto: Stefan Alfelt

Enligt boxrec.com är Badou Jack världens 99:e bäste boxare kilo för kilo.

Erik Skoglund rankas som nummer 160 och nyblivne Europamästaren Anthony Yigit som den 200:e bäste.

Är det en lista vi ska bry oss om?

Både ja och nej.

Redan ettan på boxrecs lista kan diskuteras. Saul Alvarez före Manny Pacquiao och Terence Crawford med GGG, Gennady Golovkin, först som fyra.

Tittar vi på damlistan blir det än tydligare att ett dataprogram, hur ambitiöst utformat det än är, inte klarar att ranka världens boxare.

Världens bästa damboxare heter enligt de 23 parametrar som bestämmer boxrecs ranking Ibeth Zamora Silva (lätt flugvikt, 27–5–0) med Jessica Chavez (flugvikt, 28–4–3) och Delfine Persoon (lättvikt, 38–1–0) bakom sig innan suveräna Cecilia Brækhus (weltervikt, 30–0–0) ges en fjärdeplacering.

Klara Svensson hamnar på 30:e plats, Mikaela Destiny Laurén på nummer 77 och Maria Lindberg som 234:a.

På herrsidan är 21 748 boxare rankade enligt systemet medan det totalt endast förekommer 1 403 damboxare i samtliga viktklasser världen över. Vilket är ett förhållande som säger en del, men det är en annan diskussion.

Listor är alltid roliga att studera och diskutera men problemet med boxrec är att man försökt göra det utifrån en strikt form av faktabaserad verklighet.

Ranking i boxning är svår att göra utan att lägga in känslor.

De flesta boxningsintresserade runt om i världen har inga problem med att räkna upp åtminstone de fyra-fem bästa tungviktarna i världen för tillfället. Anthony Joshua, Vladimir Klytjko, Deontay Wilder, Joseph Parker …

Vem man väljer och i vilken rangordning man placerar dem handlar mycket om fansens tycke och smak men man hamnar sällan helt fel.

Men när boxrecs dator rankar tungviktarna blir rangordningen Joshua, Tony Bellew, Wilder, Luis Ortiz, Kubrat Pulev, Alexander Povetkin, Charles Martin, Parker, Christian Hammer, Dominic Breazeale.

Klytjko, som förlorat en match efter att dominerat viktklassen fullständigt i ett drygt decennium, rankas inte ens medan Adrian Granat placeras på 18:e plats och Otto Wallin på nummer 30.

Att Klytjkomissen måste vara en bugg i systemet eller ett direkt feltänk av systemkonstruktören är uppenbart men det är trevligt att våra svenska kommande män ges uppmärksamhet.

Sven Fornling är med sin intensiva stil en underhållande boxare. Enligt boxrec är han världens 2081:a bästa professionella boxare alla kategorier. Foto: Stefan Alfelt

Kilo för kilo hamnar Sveriges bästa manliga boxare så här hos boxrec:

99 Badou Jack

160 Erik Skoglund

200 Anthony Yigit

438 Adrian Granat

721 Otto Wallin

1229 Oscar Ahlin

2081 Sven Fornling

2752 Naim Terbunja

4518 Mohammed Saleh

6166 Karlo Tabaghua

6850 Hampus Henriksson

7838 Kennedy Katende

8541 Simon Henriksson

8768 Johannes Vinasco

Det är inga dåliga placeringar, men vi ska nog helst se dem som vägledning mer än definitiva sanningar. Att det skulle skilja cirka 300 placeringar mellan tungviktarna Granat och Wallin är inte rimligt efter deras i princip likvärdiga inledningar av sina proffskarriärer.

Gäddan Granat har framstått mer som knockoutkung men en del av hans motståndare har varit minst sagt tveksamma. Wallin har också mött en och annan ”sopa”, men så går det ju till i den tidiga matchningen av boxare stallen ser som värda att satsa på.

Adrian Granat kan, vilket vi verkligen hoppas, bevisa sin klass på den kommande galan hemma i Malmö 18 mars. Motståndaren Alexander Dimitrenko rankas av boxrec som tungviktare nummer 49 efter sina 39 segrar och tre förluster. En hårdslående rutinerad boxare. Obesegrade Gäddan, med sina 14 raka segrar och 13 knockouter, ges därmed chansen att visa att han inte bara kan slå hårt utan även klarar av att boxa ut en kvalificerad motståndare.

Hur han vinner ger inga större poängskillnader i boxrecs datamaskin, men vi som ser matchen ser vilka möjligheter vinsten skapar.

6 kommentarer till “Badou rankad 99:a i världen – ska vi bry oss om boxrec?”

 1. Åke Sintring
  7 mars 2017 kl 17:55 #

  Du menar tydligen att boxrec rankar Tony Bellew som andre tungviktare i världen? Men så är naturligtvis inte fallet. Bellew är lätt tungviktare. Hur kan ett sådant fel smyga sig in i din text?

 2. Åke Sintring
  8 mars 2017 kl 11:07 #

  Bellew gick tydligen en tungviktsmatch för fyra dagar sedan. Slog den sedan länge inaktive David Haye. Att han då ska rankas som tvåa i tungvikt är ju helt obegripligt. Om du ville haft en konkretion till din rubrik skulle du ju ha l
  yft fram just det här helt otroliga exemplet.

 3. Magnusson
  8 mars 2017 kl 16:06 #

  Det finns helt enkelt inga givna sanningar när det gäller ranking.
  Boxning är inte ett undantag härvidlag.Världsranking i andra sporter uppvisar liknande grejer.
  Hur länge har inte de korrupta alfabetsorganisationerna salufört högst dubiösa topp tios till exempel?

  Boxrec är i vart fall inte korruperat.

 4. Åke Sintring
  8 mars 2017 kl 17:49 #

  Om man slår på boxrecs tungviktslista spanar man förgäves efter Tony Bellews namn. Alfelt har hittat en annan lista. Där står Bellew som tvåa. Detta är horribelt. Och det borde Alfelt ha anmärkt på. Det är faktiskt ”en given sanning” att Bellew på inga villkor kan rankas som tvåa i tungvikt.

  • Stefan Alfelt
   8 mars 2017 kl 18:51 #

   Dom har plockat bort Bellew nu. Efter hans seger över Haye placerades han som tvåa, något som bland annat The Rings reporter anmärkte på. Min artikel skrevs innan boxrec rättade till sitt ”misstag”. Vilket är en intressant korrigering eftersom deras lista ju ska vara fri från och stå över subjektiva värderingar.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.