På lördag får vi se en ”ny Bosse Högberg”

På lördag är det proffsboxningsgala i Baltiska Hallen med Gäddan Granat som huvudboxare. Det får mig att tänka på ett par succégalor i mitten på 60-talet, då jag som väldigt ung såg stridshingsten Bosse Högberg i aktion. Texten här nedan skrev jag på Mr Ringside 2014:

”Vem är Sveriges främste boxningsfighter någonsin?

Och då menar jag verkligen en fighter. En boxare som gav precis allt i ringen. En boxare som trotsade naturlagarna.

Jag får den frågan då och då.

Jag ger alltid samma svar. Bosse Högberg (född 1938 och död 2005).

Jag beundrade honom något enormt.

Lättmellanviktaren från Göteborg gick 43 matcher och vann 36 av dessa under sin proffskarriär. Flera av dessa fighter var ruggiga historier. Bosse Högberg gav och tog. Han visade krigarhjärta i varje match. Inte ens en avslagen käke kunde få Bosse att ge upp.

Ett par fighter av Högberg har satt sig extra på näthinnan. 1966 blev Bosse Högberg europamästare i lätt mellanvikt i KB-hallen i Köpenhamn sedan han hade besegrat italienare Bruno Visintin. Ett par månader senare förlorade han dock titeln till Yolande Leveque. Fransmannen slog av Högbergs käke i den första ronden, men trots det fortsatte matchen i ytterligare 14 ronder.

1967 såg jag Bosse Högberg kvadda en jänke vid namn Gial Diaz i Baltiska Hallen i Malmö (KO i den andra ronden). Efter fighten rusade hans hustru Anita Lindblom upp i ringen upp i ringen och ropade: ”Vilken karl jag har”. Anita, som vid den tidpunkten var Sveriges mes populära sångerska, hade ett kort och stormigt äktenskap med Högberg.

Den tuffe svenske boxaren drabbades senare i livet av afasi efter en stroke 1988.

Jag kan varmt rekommendera Tom Ahlands dokumentär om den ”viljestarka sluggern” från 2005.

På lördag kväll kan vi se en svensk som har ett fighterhjärta a la Bo Högberg. Sven Fornling (11–1) (bilden här ovan) ger och tar. Malmöpågen Fornling kommer ta oss med på en ny och spännande resa i Baltiska Hallen. För hans motstånd svarar Arijan Sherifi (13–0). Matchen gäller IBF:s Baltic titel. Spänn fast er, för det kommer gå undan …

En kommentar till “På lördag får vi se en ”ny Bosse Högberg””

  1. Mats E Johansson
    17 mars 2017 kl 15:03 #

    Hej, Kent!
    Har sett Sven boxas live som proffs, men jag kommer nog mer att tänka på John Nilsson vid jämförelse – ”Den skånske slagbjörnen” som boxades på 1940-talet, men som tyvärr matchades för hårt på den tiden och sjukdom sedan gjorde att han slutade efter ett dussin proffsmatcher…

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.