Grym knockoutförlust för Gäddan

Chockförlusten mot Alexander Dimitrenko går att komma tillbaka från. om Adrian "Gäddan" Granat bearbetar den på rätt sätt. Foto: Stefan Alfelt

Adrian ”Gäddan” Granat förlorade på ett grymt sätt mot Alexander Dimitrenko i Rumble in Malmö.

Matchen varade i två minuter och sju sekunder. Under den tiden hade Gäddan fått syna canvasen två gånger.

Klockan halv tre i natt satt jag och ett par andra reportrar och snackade i ett omklädningsrum i Baltiska Hallen med Gäddan efter knockoutförlusten. Malmötungviktaren var samlad, men givetvis innerst inne besviken. Det som skulle bli en afton/natt i glädjens och triumfens tecken blev precis tvärtom.

Det finns upphaussade boxare som smiter utan efter en förlust och vägrar tala med pressen. Gäddan stod upp som en man även efter karriärens bittraste förlust.

Det hedrar honom. Det gör honom i mina ögon ännu större. Gäddan är verkligen en fighter, en stor personlighet, på alla sätt och vis.

Vi var många som trodde på Gäddan inför den här matchen, men motståndaren, Dimitrenko, visade sig äga ett par obehagligt skarpladdade nävar.

Gäddan fick smaka på tyskens höger efter en minut och 45 sekunder. När en tungviktare på 117 kilo träffar med sina nävar blir resultatet därefter.

Gäddan kom upp efter första nedslagningen, men bara för att mötas av en skur hårda slag.

Naturligtvis var det här en chockförlust. För Gäddan, för hans arbetsgivare, tyska ECB och för de cirka 2 000 åskådarna. Det som inte fanns på kartan, ja, det infann sig som en ytterst obehaglig överraskning.

Jag trodde på Gäddan i den här fighten om IBF:s internationella bälte. Men en slarvig gardering fick ödesdigra konsekvenser.

Kommer Gäddan tillbaka? Kan han hitta en ny motivation? Det är bara Gäddan som kan svara på dessa frågor.

Under alla omständigheter blir det inte tal om någon ny match för Granat förrän tidigast i september. Det tar tid, inte minst psykiskt, att läka en sådan här smäll.

När jag i natt lämnade Baltiska Hallen kom jag att tänka på Badou Jack. Hur han på ett fantastiskt sätt kom tillbaka efter en grym knockoutförlust. Även Alexander Gustafsson vet hur det är att falla i öppningsronden. I The Maulers fall skedde det inför 30 000 hemmafas. Och Gustafsson kom tillbaka.

Gäddan får försöka hitta lite ljus i tunneln.

8 kommentarer till “Grym knockoutförlust för Gäddan”

 1. Åke Sintring
  19 mars 2017 kl 15:14 #

  Ja, se det var en helkväll i Baltiska hallen.

  Dimitrenko är sedan åtminstone fem år helt slut som boxare. Men en lucky punch i tungviktsklassen ändrar ju på allt. Vi får se hur saker och ting ligger till i ryssens nästa match.

  Vi rekommenderas nu av mrringside att se filmen där Dimitrenko möter Parker. Jag skulle vilja uppmärksamheten på annat än Parkers kroppsslag och hur det utfördes. Se i stället hur Dimitrenko vacklar omkring med obefintlig balans och dito ”punch resistance”.

  Läs på mrringside debatten om Gäddan för någon tid sedan. Rubrik ”Så snabbt kan Gäddan få en VM-match”.

 2. Magnusson
  19 mars 2017 kl 15:20 #

  Helt upp till Granat personligen hur han ser på sin framtid.
  Ur ren ”industriell” synpunkt finns det dock ingenting som egentligen talar för att Gäddan skall lägga handskarna på hyllan.
  Förlusten är kortsiktigt förödande ja..men troligtvis är det så att Gäddan trots kraschförlusten ändå bara befinner sig ett par uppvärmningsfighter från en ny match av den dignitet som gårdagens hade.
  En förlust definierar inte en karriär,om så hade varit så hade Wlad slutat efter Puritty och Lennox fimpat boxningen efter Ollie McCall,eller varför inte Tommy Morrison emot Michael Bentt osv..osv.

  Vi vet alla om att Gäddan begick ett rent amatörmässigt misstag igår.
  Med en bättre mental matchsetup så tror jag fortfarande att Gäddan malt sönder Dimitrenko,men det funkar ju inte att öppna upp sig helt efter mindre än två minuter emot en kaliberfighter som Dimitrenko.

  Det finns fortfarande möjligheter i vassen för Gäddan.He lives to fight another day om hjärtat OCH hjärnan är med.

 3. Åke Sintring
  20 mars 2017 kl 09:20 #

  Jack Dempsey förlorade mot Fireman Jim Flynn i första ronden 1917.

  Dimitrenko är i n t e en ”kaliberfighter”. Inte sedan, minst, fem år. Observera att han i maj 2015 ställdes mot den boxare som Gäddan d e b u t e r a d e emot! Och som då hade sju förluster, varav fyra på TKO/KO och en seger. Mot en man som aldrig, vare sig förr eller senare, gått/gick en match! Är det en ”kaliberfighter” som går upp i ringen mot en sådan ”motståndare”?

 4. Magnusson
  20 mars 2017 kl 14:15 #

  Åke,

  Visst manar Gäddanmatchen till eftertanke.Det är så oerhört enkelt att glida iväg på de rosa molnen när en svensk tungviktare som eventuellt kan ha lite potential uppenbarar sig.Arvet efter Ingo kanske,där även vi som inte var med när det begav sig påverkas av historiens vindslag.
  Tungvikt är lite speciellt naturligtvis.Har alltid varit och kommer så att förbli.

  Själv var jag mycket ung när luften pös ur den dåvarande hårt pumpade bollen med Lillen Eklunds namn.Minns dock de stora förhoppningarna än idag.Lite till mans tror jag att varje enkelt boxningsfan trodde att Bruno skulle besegras.
  Nu hade ju Lillen innan besegrat Tangstad..på den tiden ett hyggligt namn som sedan också fick gå en match om den riktiga titeln emot Michael Spinks..så kalibern var naturligtvis bättre än vad Gäddan har mött..men själva fenomenet av övertro till svenska boxare i allmänhet och tungviktare i synnerhet är av samma art.

  Skall jag vara helt ärlig emot mig själv bör jag nog erkänna att jag inte tror på Skoglund eller någon annan svensk på solid världsklassnivå…Anthony Yigit möjligen undantagen.

  Kan dock närmast lova här och nu att när väl Skogis får sin världsklassmotståndare så kommer jag likt förbannat att tro på seger för Erik.

  Det är förhoppningarna som får dominera,och så måste det få vara sett ur ett rent boxningsfans perspektiv.

 5. Åke Sintring
  20 mars 2017 kl 16:14 #

  Nja, Kovalev och Stevenson ska allt Skoglund akta sig för, i alla fall.

 6. Kent Hansson
  20 mars 2017 kl 16:19 #

  Svensk proffsboxning upplever just nu den största haussen sen 60-talet. Vi har en världsstjärna, Badou Jack, som lyser borta i USA. Anthony Yigit är färsk europamästare och har läge för VM-match. Erik Skoglund får snart sin EM-chans. Tungviktaren Otto Wallin går mot EM-titeln. På damsidan boxas Mikaela Lauren i nästa månad om WBC-titeln. Även Maria Lindberg får VM-match nästa månad, mot Christina Hammer.Klara Svensson slickar såren efter storfighten mot Braekhus och får säkert en ny VM-chans i år. Sven Fornling hugger på de mindre titlarna. Sverige är den klart bästa nordiska nationen när det gäller proffsboxning. Och helt ska vi väl inte räkna ut Gäddan.

 7. Magnusson
  22 mars 2017 kl 18:55 #

  Finns ett flertal motståndare som Skoglund egentligen skall akta sig för som jag ser det.Artur Beterbiev framförallt kanske,en snubbe som jag är jäkligt imponerad av och som piskade till Kovalev som amatör om minnet inte sviker.

  Rent allmänt tycker jag kan sägas att konkurrensen hårdnar i världstoppen nu när i stort sett hela världen försöker nå upp.Var ju annat under kalla krigets dagar..då skulle ju Skoglund ha sluppit oroa sig för namn som Kovalev och Beterbiev i alla fall.

 8. Åke Sintring
  22 april 2017 kl 13:48 #

  Jag har länge väntat på en kommentar av Anders Nilsson, i första hand, men också av Stefan Alfelt och Kent Hansson. Ni skrev en hel del under rubriken ”Så snabbt kan Gäddan få en VM-match”. Det skulle vara intressant om ni läser om de texterna och sedan kommer, långt om länge, med en kommentar till det ni då skrev.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.