Boxningens facitskrivare är patetiska fjantar

Adrian "Gäddan" Granat har förlorat en match. Han är långt ifrån slut för det. Foto: Stefan Alfelt

Ringde en kompis och underbar gammal kollega som hamnat på sjukhus för ett galopperande hjärta och blev glad för att han var sitt vanliga positiva jag men sen såg jag lite på ESC från Kiev och blev ledsen för att vi upplåter för så mycket skit att ta plats i våra liv.

Dessa töntlåtar är ungefär lika spännande som de boxningens facitskrivare jag levt med under hela min tid som kampsportsskribent.

Fjantar som Åke Sintring vars enda uppgift här i livet verkar att vara att med en petimeterreferens i efterhand peka finger åt de som enligt honom varit fel ute när han läst in sina fördomar i knastertorra resultatlistor.

Senast uppmanade han Mr Ringside så här:

”Jag har länge väntat på en kommentar av Anders Nilsson, i första hand, men också av Stefan Alfelt och Kent Hansson. Ni skrev en hel del under rubriken ”Så snabbt kan Gäddan få en VM-match”. Det skulle vara intressant om ni läser om de texterna och sedan kommer, långt om länge, med en kommentar till det ni då skrev.”

Så vad skrev vi?

Jag skrev:

”Mycket ska falla på plats men vi snackar om proffsboxning och där har det skett betydligt underligare saker.”

Och hade sen ett långt resonemang om att en tungviktare med Gäddans facit visst skulle kuna få till och med en VM-match ganska snabbt i den nya tungviktseuforin.

”Som sagt, mycket ska falla på plats. Men det är kul att drömma om en svensk tungviktare i riktiga VM-matcher.”

Chansen fanns men Gäddan knockades hemma i Malmö av Dimitrenko och då tar Sintring det som bevis för att alla som spekulerat i en snabbare och bättre utveckling för Gäddan var fel på det när de gjorde det. Som om knockoutförlusten skulle vara någon form av bevis för att Gäddan är värdelös.

Det är typiskt för Åke Sintring. Han läser boxrec.com och väger in ovidkommande parametrar och gör det till någon sorts sanning i en sportvärld där allt ändras av en rak höger.

Det märkliga är att mannen fått någon form av status.

Jag har bevakat boxning i snart 40 år och har aldrig träffat honom på någon boxningsgala. Han har inte pratat med en aktiv boxare sen han, enligt egen utsago, träffade Muhammad Ali och jag kan bara inte ta en sån man på allvar.

Boxning är en levande idrott. Det är svett och blod och känslor. Statistik säger en del men långt ifrån allt och aldrig det väsentliga.

8 kommentarer till “Boxningens facitskrivare är patetiska fjantar”

 1. Magnusson
  11 maj 2017 kl 20:11 #

  Jag var på plats och kollade Joshua vs Klitschko.
  Nu väntar jag på nästa drabbning här..och jag behöver inte ens åka till London för att kolla…:-)

 2. Åke Sintring
  13 maj 2017 kl 07:12 #

  Tanken på en match mellan Joshua-Granat våren 2017 fick för några månader sedan munnen att vattnas på hrr Alfelt/Hansson/Nilsson. Jag gjorde vissa invändningar, kan man väl säga. Sedan dess vet vi vad som hänt de bägge boxarna. Jag bad trion A/H/N om en kommentar. Kallas därför av Alfelt här ovan ”Facitskivare”. Med mera.

  Dåligt, Alfelt!

 3. Åke Sintring
  16 maj 2017 kl 20:40 #

  Förslag till läsning: ATT ANGRIPA MOTDEBATTÖRENS PERSON HAR DESSVÄRRE BLIVIT EN ALLT VANLIGARE TAKTIK. Krönika av Hanne Köller i tisdagens Expressen/KvP/GT.

  • Stefan Alfelt
   20 maj 2017 kl 02:09 #

   Nu ser jag ju inte dig som en motdebattör, Åke. För mig är du, och har alltid varit, helt ointressant.

 4. Åke Sintring
  21 maj 2017 kl 16:53 #

  ”Facitskrivare” är ett nytt begrepp i det svenska språket. Ordet ska tydligen beteckna någon som i efterhand kritiserar någon, som gjort felaktig prognos inför en match av något slag. Utan att ”facitskrivaren” själv gjort en egen prognos, vill säga. Denne ”facitskrivare” verkar ju vara en trist typ.

  Men om ”facitskrivaren” verkligen själv gjort sonderingar och skrivit en text i förväg, då är ju situationen en annan. I all synnerhet om hen gjort det efter tidsödande analyser av de två, säg boxarnas, karriärer med ingående studier av deras tidigare motståndares matcher. I vilket skick var d e s s a när de mötte, säg, Joshua och Klitjko? Hur stor var viktskillnaden? Hur många hårda matcher har de gått på senare tid? Hur många KO-nederlag? Sådana undersökningar är tålamodsprövande. Men nödvändiga. Om man ska ha någon kredibilitet.

  Missar man den biten kan man råka ut för allehanda kalamiteter. Som att komma med jämförelser mellan Mayweather, Marciano och Nielsen. Och att jubla inför tanken på en match våren 2017 mellan Joshua och Granat.

 5. Åke Sintring
  30 maj 2017 kl 21:55 #

  Till höger om detta jag nu skriver står ”Vänligen håll en vänlig ton”. Alla har tydligen inte uppfattat detta. Får jag bara ta upp två saker:

  1. Mitt samtal med Ali finns på band. Det är 18 minuter långt. Ett annat möte med honom hade jag på hans hotellrum i Hotell Continental 1995. Detta redovisades i en artikel i Idrottsbladet. Alfelt skriver, älskvärt som alltid, att jag ”enligt egen utsago” träffat Ali. Bandet finns att lyssna på. Artikeln i Idrottsbladet finns att läsa. Om jag inte censureras mer ska jag uppge var man kan lyssna på bandet och vilket datum artikeln stod i IB.

  2. Alfelt tror jag som enda uppgift här i livet har att kommentera vad boxningsskribenter publicerat. Så är inte fallet.

  3. Alfelt förväntar sig tydligen att jag skall knalla ner från min läktarplats och göra någon slags artighetsvisit hos honom vid ringside. Varför jag skulle göra detta har han ännu inte gjort begripligt.

 6. Åke Sintring
  2 juni 2017 kl 09:14 #

  Hur fungerar egentligen ”moderationen”?

 7. Åke Sintring
  7 juni 2017 kl 18:29 #

  En vanskött sajt.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.