Erik Skoglund förlorade efter en snygg insats

Det är tufft att boxas. Två slitna fajter efter en hård tolvrondare. Foto: Stefan Alfelt

Nyköpingsgrabben Erik Skoglund gjorde en snygg insats mot britten Callum Smith i lördagens World Boxing Super Series-gala i Liverpool. Men när de 12 ronderna var över stod svensken som förlorare.

– Jag gjorde vad jag kunde. Kanske blev hans segersiffror lite väl stora men så blir det när man boxas på bortaplan, sa Skoglund efter matchen.

– Jag minns inte siffrorna just nu, men det kändes jämnare. Kändes som jag lika gärna kunde tagit hem det. Men jag måste analysera matchen innan jag säger något om domarna. Jag får åka hem och se vad vi kan göra bättre för att vinna tydligare nästa gång. Hade det varit i Nyköping så hade det kanske räckt, men i Liverpool måste man tydligen övertyga mer.

Matchen var oerhört jämn, vilket dock inte framgår av domarsiffrorna (116–112,117–110,117–111). Expertkommentatorn Anthony Yigit i Viasat rasade mot domslutet, men under den här matchen agerade Yigit alltför mycket av hejaklacksledare. Enligt Yigit vann Skoglund 11 av de 12 ronderna. Själv hade jag Erik som knapp vinnare i sju av de 12 ronderna. Men den elfte ronden blev katastrofal för Erik då han tvingades till en räkning och därmed vann britten ronden med 10–8.

– Det är sånt här som gör mig förbannad. Jag har inga ord… Erik blir bestulen, sa Viasats Anthony Yigit.

Det är inget fel i att hålla på en svensk stallkamrat, Sauerland, men som expertkommentator krävs det att man är någorlunda objektiv och skildrar händelserna på ett korrekt sätt.

Smith ställde upp som favorit men Skoglund visade sannerligen inte någon överdriven respekt för britten. Erik gjorde överlag en grym insats och pressade Smith rejält. Framför allt var det svenskens raka vänster som satt klockrent.

Erik var medveten om att Smith hade en fördel av att matchen gick på Smiths hemmabana, Liverpool, och han hade behövt övertyga ännu mer för att vinna domarnas röster.

Varken Erik Skoglund eller hans tränare, pappa Johan, tog till alltför hårda ord efter förlusten. Erik presterade en stabil insats. Det räckte tyvärr inte. Men Erik Skoglund kommer tillbaka. Han är en världsboxare. Det visade han med eftertryck den här lördagskvällen.

26-årige Erik Skoglund åkte därmed på proffskarriärens första förlust. Smith har nu 23–0. Britten är nu vidare till semifinal i den här serien och garanterad 20 miljoner kronor.

3 kommentarer till “Erik Skoglund förlorade efter en snygg insats”

 1. Magnusson
  17 september 2017 kl 09:42 #

  Enda skandalen här skulle ha varit om Skoglund fått segern.
  Har inga som helst problem med 116-112 till Callum Smith.
  Skoglund gjorde en bra insats men räckte inte riktigt till.
  Rätt man vann fighten.

  • Alexander Johnsson
   18 september 2017 kl 16:10 #

   Håller med dig Magnusson, Skoglund såg riktigt stark ut mellan rond 5-9, men över tolv ronder tog Smith hem det rättvist. Något breda siffror (117-110), kan man tycka, men när rätt gubbe ändå vinner så är det lite skitsamma.

   Imponerad över Skoglunds rörlighet, men Smith är så jävla svår att möta. Hur lyckas han klara 168-gränsen med den hyddan? Och vilket otroligt vrid han får till i sina krokar och raka slag. En mardröm för vem som helst. Hoppas Skoglund fortsätter att matchas mot eliten och inte blir en svensk variant av Brian Nielsen. Erik har bevisat att han hör hemma i världstoppen!

   Yigit må vara en duktig boxare, men att kommentera matcher ska han uppenbarligen hålla sig ifrån. Bara för att man utövar sporten passar man inte automatiskt som expertkommentator, det borde Viasats veta vid det här laget. (Någon som minns Roger Pettersson? Gode gud…)

   Ser fram emot resten av hösten. Det är guld att vara boxningsfan just nu.

 2. Peter Johansson
  17 september 2017 kl 21:27 #

  Tycker inte heller att det var ngn skandal. Det var flera jämna ronder. Erik hade en bra period ronderna 5-8. Dom vann han ju. Jag har inte sett matchen flera ggr. Men vann han ngn av de fyra första ronderna? Vilka siffror hade ni i matchen?

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.