Därför vill jag inte se Otto mot Gäddan – nu …

Otto Wallin har utvecklats i en lugn och fin takt. Satsningen på att flytta till New York har sannolikt gjort honom gott och nu utmanar han Adrian "Gäddan" Granat. Foto: Stefan Alfelt

Otto Wallin mot Adrian ”Gäddan” Granat.

Är det en tungviktsmatch vi vill se?

Både och.

Även om jag tror att bådas tyska stall, Sauerland och ECB, överskattar intresset för sina boxare i Sverige är det självklart en kittlande match i sig. Två duktiga tungviktare på uppgång är alltid spännande. Men jämförelserna med Paolo Robertos och Armand Krajnc jättematch i Lübeck är långsökta.

Armand var regerande världsmästare som gjorde sitt tredje titelförsvar i matchen mot Paolo.

Paolo som då var en megakändis av många fler anledningar än att han också var professionell boxare med sin historia som känd och omskriven ligist, skådespelare och programledare i tv.

Förstår man inte skillnaden mellan vilket intresse det skapade i jämförelse med att bygga en fight på två lovande, men för gemene man fortfarande ganska okända unga boxare, har man inte gjort sin analys på ett ordentligt vis.

Blir matchen av kommer den säkert att föregås av många artiklar i tidningar där de två kommer att kasta skit på varandra rätt så duktigt, men jag tror inte att det i sig kommer ge plats i tv-sofforna på samma vis som Mikaela Laurén och Klara Svensson fick.

Två meriterade kaxiga tjejer som faktiskt ska slåss väcker intresse även på redaktioner som normalt inte bryr sig ett skvatt om boxning annat än när det handlar om Mayweather och miljardinkomster för en kvälls slagsmål.

Roberto mot Krajnc hade fyllt vilken svensk arena som helst men då fick de inte boxas i Sverige. Wallin mot Granat fyller nog enkelt de cirka 2 000 platserna i Sporthallen i Sundsvall, men ska man fylla en arena i Gäddans hemstad Malmö krävs en helt annan marknadsföring än att bara lita till medias intresse.

Gäddan boxas i Hamburg 22 december. En match som blir enormt viktig för hans framtid. Han måste komma tillbaka som en vinnare efter chockförlusten i Malmö. Foto: Stefan Alfelt

Malmögalan där Gäddan gick på en oväntad knockoutförlust mot Alexander Dimitrenko blev också en ekonomisk brakförlust för arrangören ECB trots att knockoutkungen Adrian inför galan seriöst omnämndes som en av världens absolut mest lovande tungviktare.

Det är många komponenter som måste stämma för att skapa en succégala. Den viktigaste är timingen och just där ser jag bristen i att låta Otto och Gäddan göra upp redan nu.

Ingen av dem har getts tid att skapa de namn de kan bli och förloraren kommer givetvis att få en besvärligare väg under några år. För Gäddan kan en ny förlust bli väldigt svår att hantera för honom själv, speciellt som den i så fall kommer i en prestigematch.

Man kan jämföra med England där Tyson Fury nu desperat försöker ta sig tillbaka till rampljuset genom att utmana världsettan Anthony Joshua. Skulle den vara möjlig att genomföra skulle det bli en jättefight inför 90 000 åskådare på Wembley Stadium eftersom båda skapat sig enorm stjärnstatus i sitt hemland.

Nu är Fury alldeles för fet och otränad för att man ska kunna tro på honom även om han i veckan sa:

– Jag kan slå Joshua även om jag väger 25 stone.

25 stone är ungefär 159 kg.

Något som Joshua kontrade mot med att säga att matchen är okej på ett villkor:

– Kom i form. Din fete jävel.

Joshua vs Fury är en naturlig match. Den innehåller så mycket. Fury, mannen som öppnade tungviktsklassen med sin sensationsseger över Vladimir Klytjko, mot knockoutmaskinen som slagit ut alla sina 20 motståndare. För britten i gemen är det supermatchen han/hon vill se.

Wallin vs Granat är en match mellan två som kan bli något men som inte har blivit det än.

För mig känns det som att kasta bort en del av det som kan bli riktigt bra för svensk boxning. Låt deras karriärer byggas upp på ett fortsatt vettigt sätt och återkom om några år då båda är uppe och härjar i den absoluta världstoppen.

Då kan det bli en fight som engagerar hela Sverige.

9 kommentarer till “Därför vill jag inte se Otto mot Gäddan – nu …”

 1. Åke Sintring
  11 november 2017 kl 08:19 #

  ”Låt deras karriärer byggas upp på ett fortsatt vettigt sätt”. Det var inte så länge sedan Mr Ringside med glad förväntan såg fram emot ett möte Joshua-Granat våren 2017 (se tråden till höger på hemsidan). Hade det varit en vettig matchning?

  • Stefan Alfelt
   11 november 2017 kl 14:02 #

   Två vitt skilda exempel. En Joshuamatch skulle bli något av en once in a lifetimechans som vore värd att ta. Den hade gett stora pengar och en förlust hade inte betytt något för karriären eftesom den kommit mot världsettan. Plus att skrällchansen alltid finns. Gäddan vs Otto är i nuläget en match jag inte kan se att någon av dem kan tjäna särskilt mycket på i den fas av karriären de är i.

 2. Henrik Petersson
  12 november 2017 kl 17:22 #

  Ingen av dem kommer att nå världseliten eller ens i närheten av den. Granats förlust visade hur dåligt skolad han är.

  De kan lika väl ta matchen nu.

 3. Skutan
  18 november 2017 kl 16:16 #

  Tveksam till att tajmingen någonsin kommer vara riktigt bra för att det ska bli en superfajt som svenska folket verkligen bryr sig om. Isåfall måste de båda nog vinna mot legitimt motstånd så att de får lite respekt. och jag är tveksam till att någon av dem verkligen kommer räcka till när de steppar upp motståndet. Granat misslyckades ju helt senast men vi får se om han lyckas ta sig tillbaka… Tycker inte det såg ut som ”otur” när han knockades…

  Den riktiga superfajten skulle vara Badou Jack mot Skoglund. Erik visade mot Smith att han kan utmana världstoppen och Badou Jack är kanske vår bästa genom tiderna… Förhoppningsvis blir intresset så stort att Globen kan fyllas så att Badou äntligen kan gå en match på hemmaplan och att pengarna då är tillräckligt stora för att han ska kunna lämna USA för en match.

 4. Tim Flodgren
  18 november 2017 kl 21:49 #

  Det är för tidigt att räkna bort Gäddan. Glöm inte att Sveriges överlägset bästa boxare genom tiderna dvs Badou jack förlorade på knock i match nr 18 mot en boxare som var betydligt sämre än Dimitrenko rent objektivt. Allt kan hända i boxning. Time Will tell.

  Sen detta med världstoppen… allt är relativt i boxningen. Granat är idag rankad 30-40 på wbc och 50 av boxrec. Wallin är ca 30-40 på boxrec, ej med på WBC men topp 15 på WBA, WBO och IBF även om man kan fråga sig hur detta kunde ske efter segern mot Mandras (rankad ca 180 på boxrec vid deras möte). Det är hög nivå på grabbarna.

  Sen håller jag inte med Stefan Alfelt helt. Detta är en kanonmatch. Mycket större än Klara mot Mikaela. Dock inte större än Champ Krajnc vs Paolo – dock inte jätte långt ifrån. En nationell tungviktsuppgörelse går inte av för hackor.

  • Åke Sintring
   19 november 2017 kl 09:01 #

   ”Sveriges överlägset bästa boxare genom tiderna”.

   ?

  • Stefan Alfelt
   20 november 2017 kl 22:30 #

   Jag skrev att det självklart är en kittlande match. Däremot tror jag timingen är helt fel om man ska få ut maximalt av den rent kommersiellt.

 5. Tim Flodgren
  19 november 2017 kl 11:11 #

  Har du en annan åsikt på den punkten som vanligt Herr Sintring? Låt mig gissa; det är Ingo du håller som nummer ett.

  Ingo var en annan tid så det är svårt att jämföra. Jag menar dock att Jack är på en betydligt högre nivå dvs även med beaktande av de svåra skillnaderna avseende tiden och konkurrens osv. Mycket svårt för en boxningshistoriker att göra korrekta vetenskapliga jämförelser.

  Mvh
  Tim

 6. Åke Sintring
  20 november 2017 kl 11:35 #

  Det torde vara få intresserade som gör anspråk på att kunna göra en ”korrekt vetenskaplig jämförelse”. Den som gör det är illa ute.

  Du gissar rätt i din andra mening.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.