Sven Fornlings invägningsmiss: ”En fuling”

Malmöboxaren Sven Fornling möter  fredag kväll dansken Jeppe Morell i Köpenhamn.

Vid fredgens invägning missade Sven först vikten med två hekto.

– Tror dom körde en fuling. Jag provvägde med en dansk  kontrollant, då vägde jag ett hekto under. Sen på själva invägningen var det två hekto över, skumt. Men efter ett piss så klarade jag av det hela, säger lätt tungviktaren Fornling.

Han  är full  av optimism inför fighten.

– Det är klasskillnad på oss, det ska jag visa fredag kväll, säger Fornling.

Sven har matchfacit 12–1. Morell står på 8–1. Matchen gäller IBF:s baltiska titel där svensken är titelhållare.

10 kommentarer till “Sven Fornlings invägningsmiss: ”En fuling””

 1. Åke Sintring
  6 januari 2018 kl 20:16 #

  Vad sker vid invägningarna numera? Hrr Alfelt och Hansson, skni ulle kunna redogöra för vad som skedde när Cecilia Braekhus vägde in mot Klara Svensson? Som det rapporterades i svensk kvällspress skedde invägningen under unika förhållanden? Vad var det som hände, egentligen? Ingen jag tillfrågar ger något svar.

  • Stefan Alfelt
   7 januari 2018 kl 12:36 #

   Vad som hände var att Brækhus hade stora problem att klara vikten och därför valde att utnyttja möjligheten att väga in så nära 24-timmarsgränsen som möjligt. Hon tog vågen från den officiella invägningen för att väga in enskilt under uppsikt av organisationernas representanter utan media och publik.

 2. Åke Sintring
  7 januari 2018 kl 15:30 #

  Men hur kan hon göra så? Väga in enskilt? Jag har aldrig hört talas om något liknande. Däremot är det vanligt att en mästare inte klarar vikten. Men då förlorar hen också titeln där och då, på vågen. Om hen vinner matchen, förlorar hen ändå titeln! Klarade Braekhus verkligen vikten? I och med förflyttningen av vågen ändras dessutom inställningen. Den måste ju kalebreras igen! För mig framstår hela hanteringen som mycket suspekt. Men inte en kotte reagerar!

 3. Stefan Alfelt
  7 januari 2018 kl 22:40 #

  Vägningen gick säkert helt korrekt till. Vågen kalibreras på plats och hon hade som sagt rätt att väga in senast 24 timmar före matchstarten, som i och med att det var huvudmatchen inte skulle börja före 23–24 kvällen efter.
  Så det var ingen skandal i hennes agerande.
  WBC kräver en andra vägning på matchdagens morgon då det tillåts upp till 4,5 kg:s övervikt. Brækhus fick strippa av sig allt inklusive trosorna för att klara det.
  Så hon tog nog en nattmacka…

 4. Åke Sintring
  8 januari 2018 kl 06:45 #

  Jag har aldrig hört talas om att någon vägt in enskilt. Och att vågen därmed förflyttats. Att försvarande mästare inte klarat invägningen är inget ovanligt. Matchen går ändå, ofta med böter som konsekvens, men alltid med förbehållet att mästaren förlorar sin titel – även om han/hon vinner matchen. Utmanaren ges däremot möjlighet att erövra titeln. I värsta fall strippar mästaren och ett skynke hålls i regel framför vågen, och boxaren, då. Men inte flyttar man vågen in i ett annat rum! Med så uppenbara viktproblem blir ju varje gram, snart sagt, av betydelse. Under vilka förhållanden kalibreras vågen i det privata rummet? För mig låter hela saken konstig. Braekhus försvarade en hel radda titlar. Ingen av bokstavsorganisationerna svarar på frågor om hur invägningen egentligen gick till. Ännu en match mellan en stor boxningsmästare och en MMA-fighter väntar väl om hörnet. Våldsamt stora slantar står på spel. Nog kan man ana en eller annan uggla i mossen?

 5. Stefan Alfelt
  8 januari 2018 kl 10:33 #

  Tror inte att det begicks några fel med Brækhus invägning. Det fanns representanter för alla organisationerna och folk från Klara Svenssons stall på plats när norskan vägde in.

 6. Åke Sintring
  12 januari 2018 kl 09:59 #

  Braekhus har inga utmanare kvar. Hon siktar på match mot någon MMA-stjärna. Mayweather fick 100 miljoner dollar i gage mot McGregor. I och med att han var medarrangör tjänade han uppemot 250 miljoner dollar. Braekhus arrangerar väl sina egna framträdanden numera? En ev. match mot MMA-stjärna bygger på att Braekhus har alla sina bälten, sin obrutna segerrad i behåll. Som yrkesjournalist borde du undersöka den här invägningshistorien!! Du brukar betona att proffsboxning är business. Se din text om Briggs. Varför då denna plötsliga naivitet?

  • Stefan Alfelt
   12 januari 2018 kl 18:57 #

   Jag har kollat historien. Var själv på plats den kvällen och pratade både då och morgonen efter med Sauerland (Klaras stall) och företrädare för WBC om det som hände. Det är faktiskt inte så ovanligt att boxare väger in enskilt efter den officiella vägningen. Jag har varit med om det flera gånger tidigare.

 7. Åke Sintring
  16 januari 2018 kl 21:45 #

  Jag har följt fackpressen sedan Ingemars dagar. Ibland kan man ju läsa om dramatik kring invägningen. Men aldrig att man dragit in vågen i angränsande rum. Och att försvarande mästare därtill kommit en timme sent. Är det verkligen ”inte så ovanligt” att så sker? Minns du något av fallen du varit med om? Det går ibland så långt att boxaren strippar. Men då drar man fram en filt framför vågen. För att boxaren med viktproblem skall få behålla sin integritet, kantänka. Men inte flyttar man vågen! Som sagt, minns du något exempel?

 8. Åke Sintring
  17 januari 2018 kl 11:55 #

  PS. Min fråga gäller matcher på den här nivån, inte bara ett utan ett flertal ”mästar”titlar involverade. DS.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.