Nu kör vi!

Kent Hansson, till vänster, och Stefan Alfelt är Sveriges två mest erfarna boxningsjournalister. Nu slår de sig samman och skriver en blogg ihop.

Alfelt: I dag är det premiär för vår gemensamma blogg Mr Ringside. En sliten sportfråga – hur känns det?

Hansson: Det ska bli fantastiskt kul. Som jag har längtat efter det här ögonblicket. Det kliar i fingrarna över att få komma igång. Jag tror att en och annan kommer höja på ögonbrynen …

Alfelt: Ja, vi har ju varit konkurrenter i många år nu så lite överraskande blir nog samarbetet för många. Vad ska vi skriva om?

Hansson: I första hand om boxning, thaiboxning, kickboxning och MMA. Det är dessa sporter som ligger mig varmast om hjärtat. Men jag är allätare. Älskar alla sporter som innehåller kampmoment. Boxning är den sport som jag mest har sysslat med. Som journalist och ledare i Höllvikens Boxningsklubb. Det finns inget mer kittlande än att sitta vid ringside och se en spännande fajt. I fotboll vet man hur länge en match varar, 90 minuter plus tillägg. En fajt kan få ett plötsligt slut. Det är väl det som är tjusningen med kampsport.

Alfelt: Stämningen på en gala är något alldeles speciellt. Upplevelsen går inte att jämföra med någon annan idrott och det beror så klart på att en enda smäll kan förändra allt på bråkdelen av en sekund. Publiken vet aldrig vad som kan förväntas och det bygger upp en enormt tät stämning. När de som ska fajtas går in i ringen kan man nästan ta på publikens förväntningar. Av alla de tusentals matcher du har sett, vilka är de mest minnesvärda?

Hansson: Oj, det är svårt att gradera. Men jag har några favoriter. 1985 mötte Anders ”Lillen” Eklund norrmannen Steffen Tangstad i Köpenhamn om EM-titeln i tungvikt. Tangstad var favorit. Lillen hånades före matchen av förre världsmästaren Ingemar Johansson. Stämningen i hallen var enorm. I den fjärde ronden var det hela över. Lillen sträckte händerna i luften. Tangstad låg på canvasen, inne i dimmornas värld.  Själv satt jag vid ringside och skakade av upphetsning. Jag kände en enorm glädje. En liknande lyckokänsla fick jag när Armand Krajnc blev världsmästare i mellanvikt 1999 i tyska Lübeck.

Åsa Sandells match mot Laila Ali 2005 är en annan höjdare. Egentligen var det osannolikt att okända Åsa fick en fajt mot världens mest kända kvinnliga boxare. 10 000 personer i arenan, Muhammad Ali och Don King vid ringside. Det var en doft av den fina boxningsvärlden. Åsa förlorade i den femte ronden, men hon kom ifrån matchen med den så kallade hedern i behåll. I minnenas kammare har jag ett antal andra guldkort men det kommer jag skriva om framöver.

Alfelt: Frånsett Lillen–Tangstad-matchen var jag också på de här höjdarna och jag håller med dig. Min absolut största match är annars Lennox Lewis mot Mike Tyson i Memphis 2002. Samtidigt som vi cirka tusen mediarepresentanter på plats byggde upp förväntningarna i en vecka pågick de amerikanska slutspelen i basket, hockey och baseball plus fotbolls-VM i Japan/Sydkorea men alla nyhetssändningar i USA inleddes med rapporter om Tysonfajten. Som blev den senaste riktigt stora tungviktskampen.

Jag har skrivit om boxningens utveckling efter den matchen i Aftonbladet, http://www.aftonbladet.se/sportbladet/boxning/article11642871.ab, där jag bland annat kom in på hur den traditionella boxningen tappar marknadsandelar mot exempelvis MMA. Just nu ses MMA som kampsportens framtid men det tror jag kan ändras om det dyker upp någon karismatisk amerikansk tungviktsboxare. Framförallt tror jag inte på att skapa motsatsförhållanden mellan de olika kampsporterna. Alla har sitt berättigande och sin speciella dragningskraft.

Hansson: Det stämmer Stefan. Jag förstår inte varför till exempel boxare och MMA-utövare ska bekämpa varandra. Varje kampsport har sin tjusning. Förra året avslutade jag kampsportsbevakningen med att se MMA-galan på Amiralen. Jag skrev fler sidor om Lina Akhtar Länsbergs fajt mot Pannie Kianzad, det var en fajt som hade det mesta. 1 juni är det dags för en ny Trophy MMA och det är en gala som jag inte missar. Även i den kommande galan har Lina en av huvudrollerna. Närmast, i morgon kväll, riktar jag blickarna mot Skövde där Therese Gunnarsson möter Fatima Pinto i Gladiatorspel i thaiboxning. Det kommer bli en grym fight. Jag vet vad mitt hjärta säger, men Therese har en svettig uppgift framför sig.

Alfelt: Allra häftigast blir ju matchen mellan vår storstjärna Alexander ”The Mauler” Gustafsson mot superstjärnan Jon Jones. OM den blir av. Än så länge är det bara Jones som i en chatt hos ESPN Sportsnation svarat Gustafsson på en fråga om vem han vill möta. Bara att hålla tummarna.

När det gäller svensk proffsboxning har det länge varit damernas marknad men nu har vi plötsligt en rad killar som inlett marschen mot titelmatcher. Erik Skoglund är givetvis den som har kommit längst. Obesegrad med en imponerande varierad boxning trots sin ungdom. Även Badou Jack som gör karriär i USA, jättetalangen Oscar Ahlin, Patrick Bogere och Anthony Yigit, som ska gå sin andra match i Hamburg efter den övertygande debuten i Fredrikshamn, har spännande framtidsmöjligheter. Tungviktaren Otto Wallin från Sundsvall som också har skrivit på som proffs för tyska Sauerland ser riktigt spännande ut.

Hansson: Spännande ska det även bli att följa våra tjejer i proffsringen. Klara Svensson har jag känt sen hon som 13-åring började boxas i Höllviken. En fantastisk duktig tjej. När jag för en månad sen slutade min sportchefstjänst på Kvällsposten dök Klara upp som överraskningsgäst vid den stora avtackningen. Lita på att jag blev glad. Frida Wallberg, Maria Lindberg och Mikaela Lauren är tre andra tjejer som har stora matcher framför sig i år.  Ja, du Stefan. Det kommer inte saknas killar och tjejer att skriva om i vår blogg. Extra roligt för oss är väl att vi har så många stjärnor just i våra trakter.

Alfelt: Vi är ju båda både krönikörer och reportrar vilket garanterar en allsidig bevakning i den här bloggen. Vi kommer att tycka till om allt, plus att vi kommer att bjuda på mängder av intervjuer och reportage. Även i fortsättningen kommer vi att vara på plats på de stora matcherna.

Hansson: Nu kör vi!

5 kommentarer till “Nu kör vi!”

 1. 26 april 2013 kl 21:28 #

  Ni går på knock direkt

 2. 26 april 2013 kl 21:30 #

  Förbaskat kul och bra initiativ ”gubbar”! Detta kommer följas.

 3. 27 april 2013 kl 08:34 #

  Grymt bra öppningsrond, grabbar! Riktigt trevligt sätt att blogga på. Och härligt att ta del av era pärlor från förr…
  Keep up the good work!
  /Kostas

Trackbacks/Pingbacks

 1. Premiär för Mr Ringside: Hanssons & Alfelts gemensamma blogg | Trophy MMA - 28 april 2013

  […] Mr Ringside | Stefan Alfelt Datum: 26 april […]

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.