Om sporter där det fortfarande finns respekt

Det har varit mycket snack om Djurgårdens allsvenska fotbollslag den senaste tiden. Tränare och ledare har tvingats avgå efter grova hot.

Nu får det vara nog, tyckte statsminister Fredrik Reinfeldt och kallade till presskonferens där han i starka ordalag fördömde den farsot som breder ut sig inom fotbollens supporterled.

Det som händer inom elitfotbollen, där en en liten pöbelklick tar sig friheten att förstöra för majoriteten, är vidrigt och kriminellt. Men talet om att idrotten har stora problem ger inte den rätta bilden.

Det är de stora lagidrotterna, framför allt fotbollen och hockeyn, som har problem. I resten av idrotts-Sverige råder det fortfarande ett kärleksfullt klimat.

Många av fotbollsfansen kan inte andas utan att man får skrika ut sina hata-hata-ramsor. För oss kampsportsälskare är det ett obegripligt sätt att se idrott på.

Inom kampsporten finns det ett ord som heter respekt.

En fajter har respekt för motståndare och domare. Det är en respekt som sprider sig till åskådarna.

Det finns, så vitt jag känner till – och jag borde veta efter att ha sett tusentals matcher – inga hata-hata-klackar under en kampsportsgala.

I höstas, när Armand Krajnc körde sin andra proffsgala i Ystad, frågade jag ex-världsmästaren hur många vakter han hade hyrt in.

Krajnc tittade på mig och sa:

– Du Kent, det behövs inte några extra vakter. Det här handlar om boxning, inte om fotboll. Jag har gott om boxare i publiken. Skulle någon mot förmodan inte sköta sig lär den personen i så fall bli varse det …

Boxningen, framför allt proffsvarianten, möts med kalla handen av den politiska eliten. Kanske vore det på sin plats att bjuda in Fredrik Reinfeldt till någon gala framöver så att statsministern med egna ögon kan se hur äkta läktarkultur ser ut.

 

 

 

 

 

En kommentar till “Om sporter där det fortfarande finns respekt”

  1. 30 april 2013 kl 19:16 #

    Tog mig friheten att dela det här inlägget. Mycket bra skrivet.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.