MMA lyckat som träningsform

I gårdagens City läste jag en artikel om att MMA-sporten de senaste åren blivit en populär träningsform.

– Det är kampsorternas kampsport så du blir väldigt vältränad. men kommer du hit för att slåss så har du kommit fel, säger tränaren i Frontier, Robert Sundel, i artikeln.

MMA och de andra kampsporterna attraherar allt fler som träning.

När jag  slog mina första slag på sandsäcken någon gång i slutet på 60-talet i Enighets lokaler i Malmö lyste tjejerna helt med sin frånvaro.

Det var först i mitten på 90-talet som tjejerna på allvar slog sig fram inom boxningen.

Bert Johansson, tränaren på Winning i Malmö, var en av de första i landet som tog emot kampsportstörstiga tjejer med öppna armar.

I dag är det oftast fler tjejer än killar i kamsportsklubbarna.

Oavsett om det handlar om kick, thai, MMA eller vanlig boxning så bjuder kampsporterna på allsidig träning.

I Citys artikel säger Robert Sundel att ”det har kommit hit nybörjarelever som frågat ”ska vi slåss”, men de lär sig snart att det inte fungerar  så. Det dröjer innan man börjar träna slag, så det är väldigt kontrollerat och under uppsikt av tränare, så att det alltid sker säkert”.

Jag vill påstå att det inte finns någon bättre träningsform än kampsport. Om man tränar kampsport får man både kondition, styrka, rörlighet, koordination, smidighet och icke minst ett glatt humör.

Plus, vilket inte är att förakta – disciplin. I klubben som ligger en frispark från min bostad, Höllvikens Boxningsklubb, tränar knattar, tonåringar, ungdomar och de som har börjat komma till åren. Som HBK-tränaren Ken Kvist säger: ”det finns ingen åldersspärr för den som vill hålla sig i form”.

När jag nämner MMA för icke invigda målar de upp bilden av blodtörstiga grabbar. Men det finns en värld utanför de spektakulära UFC-galorna.

Själv tänker jag på den stora demonstrationsdagen köra en timme i gymmet, för att sen avsluta med – sandsäcken.

Ha en skön 1:a maj.

 

 

 

 

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.