Brottningen begår självmord

KatowiceFrank

Här blir Frank Andersson världsmästare för tredje gången. Det sker i polska Katowice 1982. I en tid då det fortfarande gick att begripa vad som hände på mattan. Foto: Stefan Alfelt

Brottning är en klassisk och i grunden fin kampsport. Därför är det så tråkigt att se den begå självmord.

Senaste dumheten är bar överkropp för brottarna i den grekisk-romerska stilen.

– Vi tror att det blir intressantare och bättre för åskådarna, säger internationella förbundets nye ordförande Nenad Lallare, nej, förlåt, Lalovic är visst hans efternamn.

En svettig överkropp blir såphal, så ju mindre tyg som kan absorbera svetten, ju svårare blir det för motståndaren att få grepp. På så vis kan man kanske öka lyteskomiken pyttelite men det lockar garanterat inte fler åskådare. Redan som det är nu döljs brottarnas överkroppar minimalt av den trikå de har på sig, så varför har förslaget överhuvudtaget ens diskuterats? Den som vill se spelande bröstmuskler går på en Chippendalekväll och absolut inte på brottning.

Förslaget visar på två saker.

• Hur desperata sportens ledare är över hotet om att uteslutas från OS.

• Att den monumentala inkompetensen, som gradvis monterat ned en av världens äldsta sporter från glansstatus till en obetydlighet, lever vidare och frodas i de internationella konferensernas lyxmiljöer.

Jag bevakade alla EM och VM under 1980-talet och en bit in på 90-talet då Frank Andersson var svensk brottnings store stjärna. Då var brottning spännande och underhållande. Franks stil med många lyft och kast var show i världsklass och att han vid sidan av mattan var minst lika intressant gav brottningen en skjuts som man aldrig klarade att riktigt ta till vara på. Massor av småkillar kom till klubbarna för att bli en ny Frankie Boy. Förutsättningarna gavs men hotet kom från de internationella ledarna som aldrig brydde sig om hur sporten skulle förbli en del av arenateatern som lockade nya åskådare och tv-tittare.

Att bevaka positioner och egna intressen förekommer inom all internationell förbundsverksamhet men jag har aldrig sett det så tydligt som i just brottning. De som fått en position har nitat sig fast vid den med mygel och intriger, kliar du min rygg kliar jag din. Själva sporten funderade man inte så mycket på och därför upptäckte man inte förrän det var för sent att brottningen förändrades i fel riktning. Kasten försvann när det var enklare att vinna på rullningar. I stående hände allt mindre eftersom brottarna generellt blev mer vältränade samtidigt som de defensiva teknikerna utvecklades mångdubbelt snabbare än kreativiteten.

När de bestämmande plötsligt såg klart genom krogens cigarrmoln var det för sent. Desperat försökte man hitta på den ena klurigheten underligare än den förra och snart begrep ingen längre vad man tittade på.

Jag har flera gånger sett såväl Micke Ljungbergs OS-final som Ara Abrahamians omtalade förlust och jag kan inte, med alla de matcher jag sett och skrivit om i bakhuvudet, begripa mig på varken det ena eller det andra domslutet. Därmed kan jag heller inte se skandalen i Aras förlust. Ingenting hände ju i matchen.

Aftonbladet berättar om de senaste förslagen som mest är kosmetika. Bar överkropp, uppfräschning av miljön runt mattorna, domarna ska synas mindre. Alltså inte så mycket om själva problemet även om domarna ska bestraffa passiv brottning hårdare och belöna den aktive. En ny farlig väg. Just detta har ju varit roten till de flesta så kallade skandaler på senare år, domarnas makt. Varför man dömt si eller så har även för brottningens aktiva känts som en gissningslek. Om inget mer händer än att två man står och trycker på varandra för att hitta en lucka som inte dyker upp, känner till slut domaren sig tvungen att bestraffa någon av dem. Vem spelar mindre roll. Ingen fattar ju ändå något.

Hur man ska rädda brottningen har jag funderat en hel del på men inga fungerande ideer har dykt upp. Okunskapen har styrt för länge. Det har gått för långt. Tyvärr är nog en av de ursprungliga idrotterna på väg att gräva sin egen grav.

2 kommentarer till “Brottningen begår självmord”

  1. 2 maj 2013 kl 14:31 #

    Hur fungerar College-brottningen i USA? De matcher jag ser där är underhållande och sporten är populär. Skulle det vara ett alternativ att närma sig dess regelverk?

    • 2 maj 2013 kl 15:25 #

      Utan att ha sett dessa matcher mer än någon enstaka gång tror jag faktiskt att svaret blir att det mer är som den gamla tidens brottning där inte alla var lika skickliga och vältränade som man är nu för tiden i de internationella mästerskapen.

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.