Bara en brödrafajt skulle kittla

Teknisk knockout för Vladimir Klitjko i sjätte ronden över tyskbaserade italienske utmanaren Francesco Pianeta sent på lördagskvällen.

En ny oerhört imponerande uppvisning av världens mest bältestyngda tungviktare och man riktigt hörde hur boxningsvärlden gäspade tungt och länge.

Just nu existerar bara en riktigt intressant tungviktsmatch och det är den som aldrig blir av – fajten mellan bröderna Vladimir och Vitalij Klitjko.

Vladimir försvarade enkelt sina titlar för WBA, WBO, IBF och IBO. Tuff avslutning i andra ronden gjorde motståndaren mör. En nedslagning i fjärde släckte definitivt hoppet, om nu Pianeta på allvar trodde att han hade en chans. I sjätte ronden slog Vladimir först en rak höger rakt genom motståndarens täta gard och följde upp med en vänstersving mot den blottade kinden.

En uppvisning i överlägsenhet.

Igen.

Och även om det var fullsatt i SAP-Arena i Mannheim tycker nog allt färre att det här är så himla roligt att titta på. Alla Klitjkos matcher ser i princip likadana ut. Oavsett vilken av bröderna som är uppe i ringen. Ibland tänder det till, som när David Haye skapade en kittling genom att reta bröderna till vansinne med grovt förhandssnack. Annars är det showen runt matchen som bär upp underhållningen. Klitjkostallet satsar mer än någon annan på artisteri, rök, inspelade filmer på storbildsskärmar och fräck ljussättning för att bygga stämning.

Skulle den där matchen mellan bröderna bli av, trots att de lovat sina föräldrar att aldrig gå upp i ringen mot varandra, skulle jag sätta en slant på storebror Vitalij trots att han bara har WBC-bältet. Inte för att det är någon större skillnad på de två, men jag får känslan av att Vitalij slår lite hårdare och lite mer precist.

Vi kommer aldrig att få veta hur det ligger till. Och jag tycker inte det är särskilt synd även om en sån match skulle kittla rent sportsligt sett som det världsklassevenemang den skulle ha blivit. Två bröder som slåss känns ändå bara så fel.

Nästa match för Vladimir kan ändå bli väldigt stor. Åtminstone sett till pengarna. Alexander Povetkins manager Vladimir Hryonov fyrdubblade Sauerlands bud och köpte matchen för närmare 160 miljoner kronor, varav 75 procent går till Vladimir. Matchen mellan Vladimir och Povetkin har varit på gång två gånger tidigare men bägge gångerna har Povetkin dragit sig ur så det återstår att se om den blir verklighet den här gången.

I natt välkomnade Hrynov alla boxningsfans till Moskva där matchen nu är bestämd att gå i augusti/september. Tidigare har även Berlin och Las Vegas varit aktuella matchorter, men enligt Hrynov som uttalade sig i tyska RTL är allt nu klart för boxning i den ryska huvudstaden.

Bilder på nattens match kan du kika på hos Aftonbladet.

9 kommentarer till “Bara en brödrafajt skulle kittla”

 1. L Loy
  7 maj 2013 kl 17:53 #

  Hej,
  Kan du förklara stavningen Klitjko vs Klitschko? Är Klitjko en Svensk version och varför används den?

  • 7 maj 2013 kl 19:30 #

   Det handlar om något som heter transkribering, det vill säga hur man översätter mellan olika språk. I den engelskspråkiga världen blir det Klitschko medan det på svenska enligt reglerna blir Klitjko, vilket också faktiskt kan diskuteras. Rentav borde det vara Klitjkjo. Väldigt snårigt och svårt eftersom alla språk har sina egna regler. Eftersom vi dessutom oftast ser stavningen Klitschko på tv blir det helt obegripligt för de flesta.

 2. 7 maj 2013 kl 19:41 #

  Sorry, men en brödrafight mellan de här båda kommer aldrig att bli av. Eller…sorry…inget att vara ledsen för eftersom den skulle sakna både nerv och killerinstinkt

  • 7 maj 2013 kl 20:02 #

   Jag skulle heller inte vilja se den matchen. Känns oetiskt. Å andra sidan berättade Robert Nordman att de tuffaste matcher som han gick i sin karriär var mot sin bror. Då small det rejält tydligen.

 3. L Loy
  7 maj 2013 kl 21:03 #

  Som yrkesboxare-proffs så används namnen Vitali & Wladimir Klitschko på sajten BoxRec. På deras egna sida står: (The official website of Vitali & Wladimir Klitschko) (Welcome to klitschko.come!)………… Klitschko består som namn på sajten, även på språken: EN/DE/RU/UA…………Enklast blir väl att använda det internationella efternamnet och förnamnen som bröderna själva marknadsför?! Det blir rörigt om man inte använder en boxares namn som han/hon själv anger på BoxRec. Bara en tanke från min sida.

  • 7 maj 2013 kl 21:18 #

   Jag förstår dig men eftersom vi är i Sverige följer vi svenska regler och då blir det tyvärr ofta förvirrande. Vi är ju ett väldigt litet språk i världen.

 4. L Loy
  8 maj 2013 kl 00:05 #

  Kan en Svensk sportjournalist anställd på en tidning bli tillrättavisad på något sätt och av vem, om journalisten använder sig av brödernas internationella namn i skrift? Jag är fortfarande konfunderad, hjälp mig att förstå regelverket.

  • 8 maj 2013 kl 08:42 #

   Det kan han bli eftersom varje tidning har skrivregler som de anställda ska följa och då ingår bland annat att man använder sig av svensk transkribering.

 5. L Loy
  21 mars 2014 kl 11:32 #

  Krönikören: Aftonbladets Fredrik Jönsson nämnde (2014-03-20) i en artikel bröderna K-2 vid deras rätta licensierade-artist-namn: Wladimir Klitschko & Vitali Klitschko. Vad är det som händer, vägrar du låna ut transkriberings-maskinen?!

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.