Hampus och Patricias tuffa resa mot Rio

Det är alltid roligt att få vara med i ögonblicket när en ny stjärna tänds.

Första gången jag såg 18-årige Hampus Henriksson i Höllvikens träningslokal kom tanken spontant: ”Herre du milde, här har vi en blivande champ”.

Samma med Patrica Berghult, 18, när jag såg henne i ringen första gången. Man kunde direkt notera hennes fantastiska talang.

Nu är både Hampus och Patricia på väg mot OS i Rio 2016.

De senaste dagarna har Hampus och Patricia varit med på Team Rios samling i Malmö, en satsning som drogs igång 2011. Team Rio är ett samarbete mellan riksidrottsförbundet och boxningsförbundet och stöttas även av Sveriges olympiska kommitté.

Jag har följt många boxare genom åren. Få har varit så hängiven sin sport som Hampus och det har ibland varit så att man undrat: ska han verkligen mäkta med det här?

Men Hampus karriär har gått spikrakt uppåt. Hampus var i final som 16-åring, hade han vunnit då hade han varit den yngsta SM-vinnaren någonsin. För ett par veckor sen vann han SM för andra gången (81-kilosklassen).

Hampus har det jag älskar hos en boxare. Snabbhet, smidighet, styrka och inte minst boxningsintelligens. Titta på klippet här ovan i matchen mot Mohammad Kattab i Sydsvenska Mästerskapen för fyra år sen. En match som Hampus för övrigt vann med 3-0.

I början på klippet kan ni se Patricia Berghult i Hampus ringhörna. Då för fyra år sedan var de båda klubbkompisar i Höllvikens BK.  I dag representerar Flyingepågen Göteborg. Men då och då stöter Hampus och Patricia på varandra eftersom de båda är med i Rio-satsningen.

– Härligt att få vara med på en sån här satsning. Det ger oss en fin chans att få vara med och konkurrera med världseliten. Dessutom får man vara med om spännande föreläsningar,  säger Patricia Berghult.

Hampus konstaterar:

– OS 2016 är ett stort mål för mig. Såna här samlingar är verkligen lärorika.Vi får veta allt om hur upplägg ska se ut. Hur vi ska optimera den kost till den vikt vi ska ligga på och att bli lika psykiskt som fysiskt starka.

Patricia Berghult har också ett brett register. Hon är precis som Hampus en tänkande boxare.

Team Rio är en fantastisk, nästan overklig satsning. Om man ser det med svenska ögon. I de stora boxningsländerna är sådana här elitsatsningar inget ovanligt.

Hampus och Patricas väg mot Rio har bara börjat. På vägen till OS om drygt tre år kommer de då och då få upptäcka att vägen till drömmarnas mål ibland är tuff, på gränsen till brutal.

Men båda de här idrottarna är ambitiösa och medvetna om att utan en jävla vilja når man ingenstans.

Mr Ringside kommer självklart hårdbevaka de här båda boxarnas målmedvetna OS-satsning. På vägen mot Rio kommer vi säkert få se de båda boxa hem en del fina medaljer på EM och VM…

 

 

 

 

Ännu inga kommentarer

Kommentera

Posta din åsikt här. Vänligen håll en vänlig ton. Din epost-adress visas inte offentligt.